sobota 24. dubna 2010

Vybavení po první sezóně

Jaké stopy zanechala sezóna 2009/10 na našem BC vybavení.

Backcountry vybavení se obecně chlubí větší odolností než "běžná" produkce. My jsem se přesvědčili, že BC nálepka a robustní vzhled automaticky neznamená, že takové vybavení dlouhodobě obstojí ve volném terénu. Pojďme se podívat na jednotlivé součásti BC výbavy:

Vázání - jediná komponenta, která sezónu přežila v podstatě bez škrábnutí. Jak NNN tak SNS sloužili spolehlivě a bez větších problémů viz. tento článek.

Boty - naopak nejtragičtější součást vybavení. V obou případech (Fischer i Garmont) budou vyžadovat reklamaci. Boty byly sice pohodlné, pevné a stabilní, ale to zpracování...

  • Fischer BCX 6 (model 2008) - jak je vidět na přiložených obrázcích, v místě kde se bota ohýbá a svršek je přišitý ke gumové obrubě svršek po obou stranách boty popraskal. Podle mě je to způsobeno špatnou konstrukcí boty v kombinaci s nevhodným materiálem. Při telemarku totiž dochází k mnohem většímu namáhání v místě ohybu než při normální chůzi. Každý šev je tudíž v těchto místech spíš naškodu a umělá kůže, která sice vypadá pevně, ale asi není příliš elastická, také odvedla svoje.


  • Garmont Venture BC - ač konstrukčně lépe zpracované (žádné švy v místě ohybu), díky umělé kůži dopadly podobně jako Fischery. Popraskání sice není tak velké, ale je dostatečné aby umožnilo pronikání vlhkosti dovnitř boty.


Lyže - ve volném terénu lyže trpí nejvíc. Škrábancům na skluznici asi úplně předejít nelze, jelikož pod sněhem často narazíte na skrytý kámen nebo větev - utržili jsme jich dost, ale žádný naštěstí není příliš velký. Pokud máte pásy, je potřeba být opatrný při přetahování drátěného oka napínáku přes špičku, kde může dojít k odchlípnutí fólie, která tvoří povrch lyže (viz. obr. 4). Také se mi podařilo odloupnout velký kus svrchní fólie ocelovou hranou druhé lyže při jednom z pádů při tréninku telemarku. Abych zabránil pronikání vlhkosti do dřeva musel jsem místo ošetřit epoxidovým lepidlem (viz. obr. 5).


Lyže a vázání tak postupují do dalšího kola. Boty budeme měnit. Rozhodně už si po zkušenostech z první sezóny raději připlatíme za kvalitu (přírodní kůže především). Pro NNN vázání bych to viděl na kožené boty s GTX membránou od firmy Crispi - BC Stetind GTX. Výběr pro SNS bude asi horší - možná zkusím Salomon X-ADV 6.

HoA

18 komentářů:

  1. Zdravím, tak jsem o víkendu využil prvního sněhu abych zjistil, že se po letní pauze zase dovedu pohybovat na lyžích. Sněhu bylo málo takže to byla opravdu jen "ochutnávka" po rovince.Když tak čtu o Tvých problémech s botama, musím pochválit své BC 1550 (krabici od nich už dávno nemám takže zpětné dohledání podle katalogu na stránkách výrobce) http://www.alpina-katalog.cz/backcountry.html?module=catalogue&cid=1801Zatím přežily 4 sezony a stále ok:-) Odhadem na nich ročně najedu tak 150 - 300km. Jinak hlásím malý přírůstek BC vybavení do rodiny. Pro kluka jsem v koupil během jarní výprodeje v Holan Sportu Sporten Highlander. Po delším přemýšlení jsem nechal namontovat klasické SNS vázání. Highlandery jsou lehké BC, BC vázání by bylo širší než samotná lyže a klukova váha 60kg není nic co by obyč SNS byť v těžších podmínkách neuneslo. Když jsem tak četl o telemarkových pokusech - (sám občas na BC běžkách vyrazím na lehčí turistickou sjezdovku) co se někdy setkat na nějakém rozumném kopci s vlekem? Sníh už padá, sněhová děla jsou mnohde také v provozu. S časem to u mě není moc jednoduché ale snad by se něco dalo..Jirka

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,docela závidím, že už máš první lyžování za sebou a doufám, že mi to taky o víkendu konečně vyjde :)Alpiny používám, na normálních běžkách je taky mám už spoustu let a spokojenost maximální. Škoda, že nedělaj pro SNS.Na sjezdovku se mi s běžkama moc nechce, spíš bych si dokázal představit nějakej výšlap, kde budou dobrý sjezdy - jestli máš nějakou oblíbenou trasu vhodnou pro BC běžky, rád se nechám inspirovat.Každopádně, kdyby se Ti chtělo, napiš pár řádků o tom, jak si rozumí Highlandery s obyč. vázkem, až je budete mít pořádně otestovaný.Díky za ohlas,Honza

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,Určitě se na téma Highlanderů ozvu - jak j sem psal , bude je mít můj syn - ale budou až pod "stomeček" :-) Jinak já se většinou vyskytuju o víkendech v okolí Děčínského Sněžníku. Když je více sněhu dá se tam najít dost zajímavých (a neznačených) tras.Ale se sjezdama je to tam horší. Co se týče větších výletů jinam, máme trochu handicap. Kluk má cukrovku a tak je třeba tomu přizpůsobit vše okolo. Kdysi jsem si říkal že na trénink telemarku by byla fajn tahle loučka kousek od Prahy http://www.vlekychotoun.cz/ :-)Ještě k botám - kdysi jsem viděl i celokožené Botas Tusconhttp://www.wavesport.cz/eshop/407-botas-tuscon-x-a-bezecke-boty.htmlale když jsem si kupoval lyže tak boty ani vázání nebyly zrovna k sehnání.Dost by mě zajímaly boty Crispi - mám od nich trekové a je to maximální pohodlí a perfektní voduvzdornost.Jirka

    OdpovědětVymazat
  4. Na Sněžníku je krásně, kdysi jsem tam byl oblézat nějaké šutry :) Teď koukám na mapu a něco na svezení tam být musí - vždyť to má 723 metrů. Už dlouho mám v plánu, že bych se tam tím směrem podíval v zimě. Sněžník - Tisá, znám to tam jen v létě a co jsem četl na netu, tak v zimě je to taky moc hezký.Na Tuscony jsem taky koukal, ale nakonec jsem se rozhodl pro Solomon XADV 6. Hledal jsem Tuscon na webu vyrobce a zdalo se mi, že už to snad ani nevyrabi.Jinak Crispi jsou super, nemám sice vlastní zkušenost, ale kdo jo, tak jen chválí.

    OdpovědětVymazat
  5. Sněžník je sice vysoko, na vrchol vede několik cest - jedna asfaltka která se v zimě udržuje pluhem a pak další pěšíny mezi skalami, na některých místech jsou vylepšené schodama. Opravdu to chce hodně sněhu. Když bude vše ok, podám zprávu po víkendu:-)ad boty.. nedávno jsem se byl podívat na ve Slavíkově u www.holan.cz a krávě Tuscony tam měli i když jak říkáš na webu výrobce po nich není ani stopy. PAk jsem byl ještě v bootparku v Karlíně a tam měli pásy -šířka tak že jdou na nejužší Highlandery a cena 1200 za pár:-).JInak mám tip na delší výlet kousek ze Sněžníku přes Maxičky na Zschirnstein. ¨:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Petr Lužibor Kytlický29. prosince 2010 v 9:50

    Zdravím přátelé. Rád bych se podělil o své zkušenosti s vybavením. Rozhodl jsem se zakoupit BC vybavení na letošní zimu a jsem nadšen, BC je to přesně to co jsem očekával. Tedy až na ty boty. Mám lyže Sporten Forester, vázání BC Auto a boty se mi líbily od Fischera. Nejprve sem chtěl BCX6. Když jsem si je chtěl u oficiálního dovozve v ČR (www.sfcb.cz) objednat, sdělili mi, že letos na backcountry nic nemají a mít nebudou. Přesto, že se tím na svých stránkách chlubí. Zavolal jsen tedy na centrálu firmy Fischer do Rakouska a domluvil se přímo se slečnou, která se mi podívala na konkrétní stav jejich skladu. BCX6 už neměli, ale měli na skladě ještě několik BCX8 (vyšší model s vyšší cenou) v mé velikosti. Znovu jsem tedy kontaktoval dovozce a přes jeho odpor, že pro BC opravdu nic nenají a mít nebudou jim sdělil, že to mám v Rakousku domluvené ve skladě, a že když pro mě objednají BCX8, Rakušáci jim to pošlou! Hrůza! No a když boty po cca 6ti týdnech dorazili, byly moc pěkné (http://www.fischer-ski.cz/bezecke-boty-fischer/back-country.php) ale podrážka se odlepila hned po 3. výletě!Tak mám teď botky Crispi Stetind a jsem maximálně spokojen, proti Fischerům jsou levnější, pohodlnější a přesto, že Fischery byly mohutnější, Stetindy lépe izolují proti chladu. Objednal jsem je na holan.cz a nebyl vůbec žádný problé a hlavně všechno skladem. Tak snad jsem je nepřechválil a botky vydrží.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Petře, díky za varování. Nejsi první kdo si stěžuje na podobné problémy s BC botami Fischer. Zdá se, že dobře vypadají jen na obrázku - škoda.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj vespolek, chtela bych se zeptat predposledniho diskutujiciho - Petra ( i kohokoliv jineho s zkusenosti) - zabrousis s tema Foresterama nekdy i na stopu? Nekde se uvadi, ze se vejdou, jinde ne...do rozjezdene stopy pry jo - ale neni nad primou zkusenost...Vaham mezi Foresterama a Rangerama - o neco casteji se chci pohybovat mimo teren - ale zas nechci uplne vyloucit stopu...V jedne recenzi pise clovek, co vyzkousel Rangery, ze by uz zpatky do Forestru nesel (muze byt i obchodni tah:) Je mi jasne, ze Forestry asi do vetsich zaveji nebudou to prave, ale Rangery budou mozna jen neznatelne lepsi - o tolik sirsi zas nejsou... Ted jde o to, jestli ta jen o trosku vetsi sirka stoji za uplne zavrhnuti stopy - ta se tu a tam do cesty stejne priplete...Shrnuto: jake mate kdo zkusenosti s temahle lyzema? Da se opravdu v pohode putovat ceskym terenem pres pole, lesy, kopce (v zadnych extremech se pohybovat urcite nebudu)?

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím Katko. Hlásím se jako majitel Foresterů:-) mám je už nějaký ten rok - zatím jsem neměl problém se vejít do stopy a to i čerstvé "strojové". Díky tomu že vážím něco málo nad 90kg jsem volil podle doporučení Sportenu délku 205cm - a ta je limitující pro sjezddy po úzkých cestách a kratší telemarkové oblouky ve volném terénu. Jednou jsem zkoušel porovnat plochu Foresterů a Rangerů pro stejnou váhovou kategorii lyžaře - tj které lyže se budou více bořit do sněhu - a pokud si pamatuju tak mezi 205 Forestery a 190 Rangery není skoro rozdíl.Bohužel Rangery jsem nikdy neměl takže porovnávat nemůžu:-(Jinak kluk dostal k Vánocům Highlandery 190cm a jeho první dojmy jsou pozitivní - pomalu si zvyká na mazání lyží - před tím měl protismyk, sjezdy v horším terénu jsou díky hranám znatelně bezpečnější, zledovatělé úseky cest nejsou překážkou.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Katko, mysllím, že se můžu hlásit do tábora Rangeristů jelikož Hagan X-Trace mají úplně stejné parametry jako Sporten Ranger. Do strojově upravené stopy (jakou dělají např. v Jizerkách) se s nimi tak tak vejdu, že škrtám hranami o stěny stopy - takže jde to, ale dře to. Stopy vyšlapané ostatními běžkaři jsou většinou úzké, protože běžně používané turistické běžky jsou užší než jakákoli BC lyže. Pokud taková stopa není vyšlapaná ve zledovatělém sněhu, tak ji BC lyží akorát rozšíříš a jede se po ní lépe (rychleji) než mimo stopu.Z toho co píšeš, to ale vypadá že hledáš spíš univerzálnější lyže a proto bych volil Forestery :)

    OdpovědětVymazat
  11. Jirko a Honzo - diky moc za postrehy, asi to budou nakonec precejen ty Forestery...

    OdpovědětVymazat
  12. Honza, tie znicene boty Fischer BCX6 a Garmonty ste dali reklamovat? Ak ano, ako to dopadlo?

    OdpovědětVymazat
  13. Zatím je máme pořád doma. Kupovali jsem je totiž v Žilině a to je pro nás z Prahy docela dálka, tak to pořád odkládáme až budeme mít cestu kolem :)Jinak pokud vím, tak Garmont ani Fischer nemají mezinárodní záruku, kterou bysme mohli uplatnit třeba tady v Praze.

    OdpovědětVymazat
  14. Zdravím, byl jsem minulý týden v Jizerkách. Běžky jsem vytáhnul jen 2x ale pokaždé jsem měl trochu smůlu. nejprve mi u druhé Alpiny BC1550 odešel zase háček který drží tkaničku a pak se mi podařilo téměř vytrhnout vázání z lyže. (po půldenním telemarkování na malé sjezdovce se vázání mírně zvedlo a v servisu mi dali do lyže 3 kovové hmoždinky a ještě tomu pomohli epoxidem. Cena 240 kc a 24hod na vyschnutí lyže a vytvrdnutí epoxidu. ) Spokojenost maximální, na opravě bot pracuji sám:http://www.abload.de/img/porovnaniur4j.jpghttp://www.abload.de/img/orig_1xpqe.jpghttp://www.abload.de/img/novy_39seq.jpg

    OdpovědětVymazat
  15. Zamrzání vázání - rád bych se zeptal jaké máte kdo s tímto problémem zkušenosti - moje BC rottefella auto je zatím v pohodě ale dost často to pozoruju na obyčejném SNS - zřejně roztálý sníh se dostane do prostoru úchytného mechanizmu a vratné pružiny, tam zmrzne a pak nezbyde nic jiného než nechat vázání někde v teple roztát.:-( když se to stane ve volné přírodě a při větším mrazu, je to problém. Napadlo mě promazat ten mechanizmus silikonovou vazelínou - vodu odpuzuje a tuhne až při -70 st C. Má někdo nějakou zkušenost?

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Jirko, koukám, že jsi dal lyžím o víkendu pořádně zabrat :)Co se týká zamrzání SNS, tak BC varianta má tuším nějakou vychytávku, že jsou kovové součásti od sebe "odizolovány" plastem, což má právě zabránit zamrzání. Ze své zkušenosti mohu zatím potvrdit, že mi vázání nezamrzlo ani jednou.

    OdpovědětVymazat
  17. Psal jsem o obyčejném SNS vázání, ne o jeho BC variantě. Rottefella BC auto mi slouží k plné spokojenosti:-), zamrzání u ní neznám.Ještě postřeh k výběru vázání pro Highlandery jejichž šířka ve středu je 48mm - Rottefela BC je doporučována pro šířky lyží od 52mm (což je akorát šířka Foresterů) Jinak šířka vázání řady Rottefella BC je cca 56mm, takže tepeve na Rangerech sedí bez přesahu. Myslím že po 2-3 hodinkách na sjezdovce dostanou zabrat nejen lyže ale i nohy.

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj vsem - jak to mate se stoupaci zonou? Mne namerili ''jen na delku vazani'' - tak nevim, jestli se mam znepokojovat, nebo to nicemu nevadi...Tim ze neni snih, tak jsem ty lyze poradne jeste neotestovala - jen jedna tura, kde se nedalo moc experimentovat...Do minimalniho doporuceneho vahove limitu mi chybi 5kg (rezerva na batoh) -takze bez batohu bych teoreticky ani nemela doslapnout - ale skutecne lyze budou nejspis o dost mekci..Je mi jasne, ze ta odrazova zona asi bude kratsi nez u normalnich bezek tim ze se rozklada na sirsi plochu - ale neni pak s tim precejen horsi odraz nebo naopak drhne sjezd jak clovek prenasi vahu? Vim ze kazda lyze je jina, ze Sporteny jsou obecne dost mekke atd.. ale kdyzuz maji ty doporucene vahove tabulky, tak by to melo aspon priblizne sedetsedet, ne? Jak to teda mate s odrazovou zonou na BC?

    OdpovědětVymazat