sobota 2. října 2010

3..2..1..0 Přetagováno!

Probuzení z letního spánku.

Tenhle článek je poněkud zastaralý. Psal jsem ho v době, kdy blog BC Běžky ještě fungoval na platformě Posterous. Jelikož Posterous byl pohlcen firmou Twitter a v roce 2013 vypnut, zmigroval jsem původní obsah na blogovací systém Blogger. Informace týkající se přímo Posterous v tomto článku proto nesedí, jinak odkazy jsou již aktualizované.

V počasí už hlásí první přízemní mrazíky, na vrcholcích hor i sněhové přeháňky a já si tím pádem zase vzpomněl na BC Běžky a začal se těšit na zimu. Novou sezónu na blogu jsem začal lehkým úklidem. Změnil jsem trochu název - moje fascinace systémem posterous sice neopadla, ale už je to pro mě běžná věc a tak jsem ho z názvu odstranil a nechal už jen prostě BC Běžky.

Jelikož jsem zjistil, že blogování je výborný způsob jak ukojit občasné grafomanské choutky a abych BC Běžky “nešpinil” obsahem, který s nimi nesouvisí, založil jsem si svůj osobní blog. Blog na BC Běžkách tak nechávám žít vlastním životem a stávám se tak pouze jejich kontributorem - přispěvatelem (i když prozatím jediným :)

Asi nejpodstatnější změnou je zrušení stávajících tagů (klikacích značek co je vidíte tam vpravo) a jejich nahrazení novými. Smyslem bylo zredukovat jejich počet a zpřehlednit tak orientaci v dosud vyšlých článcích. Seznam tagů, jejich popis a přehled článků z minulé sezóny, které jsou jimi nově označeny najdete dále:

Obecné informace
Tímto tagem budu označovat články, pojednávající obecně o backckoutntry běžkování a věcech s tím souvisejících.
O čem je backcountry běžkování
Potrava pro Google
Čekání na sníh: Nejlepší online počasí v Čechách

Vybavení
Tag pro články informující o vybavení - buď všeobecně, nebo bez osobních zkušeností.
Vybavení: Lyže, boty, vázání
Speciál: Vázání
Jak jsem vybíral

Zkušenosti
Tag označující články, kde jsou popsány osobní zkušenosti a rady týkající se většinou vybavení.
Jak jsem nakupoval
Naše backcountry běžky
Plánování trasy - TrekView
První víkend na sněhu
Montáž stoupacích pásů
Na hřebeny Krkonoš - stoupací pásy v akci
Se stopařem v kapse
"...to abych si vzal, teplé prádlo!"
Jaké hůlky vzít na backcountry běžky?
Kde nosit turistickou navigaci na běžkách
NNN vs. SNS v backcountry ringu
Vybavení po první sezóně

Motivace
Články pro radost a motivaci budou označeny tímto tagem.
Moje oblíbené video se sněhem
Video: Čistá radost z lyžování

Telemark
Telemark je taková třešnička na dortu bc běžkaření. Články o něm najdete pod tímto tagem.
Jak na telemark
Trénink telemarku - co je nového
Telemark progress

Trasy
Doufám, že tenhle tag bude časem bobtnat. Budu jím označovat články popisující zajímavé trasy pro bc běžky. Součástí článků budou i tracklogy stažitelné do GPS.
Z Počepic kolem Vysokého Chlumce
Lužické hory - Na Popovu skálu
Lužické hory - Loupežnický vrch a Sokol
Krkonoše - Ze Sklenařic do Rokytnice

Spoty
Pod tímto tagem budou články obecně popisující určité oblosti.
Lužické hory - backcountry potenciál jak sviňa

Zážitky
Zážitky příjemné i nepříjemné, o které se budu chtít podělit.
Extrém až do morku kostí - část první
Extrém až do morku kostí - část druhá

Blog info
Takto budu označovat příspěvky týkající se samotného blogu - jako je třeba tento článek.

A to je prozatím vše přátelé :)

Honza

6 komentářů:

  1. Dakujem za informativny blog! Hladam teraz informacie o BC vybaveni a este uplne neviem co to presne bude (ako si tiez napisal, to nezalezi len na mna!)Na zaciatku by som asi chcel co najuniversalnejsie lyze (aj ked je mi jasne ze to je vzdy kompromis) aby som tiez mohol ist niekedy do stopy s kamaratmi ktori nemaju BC vybavenie. To bude urcite Forester alebo Ranger. Da sa to este s tvojmi a sirkou 68mm alebo by som mal brat Forester (64mm)?Diki moc!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, jak jsem zjistil, není stopa jako stopa. Do strojově upravené stopy se s šířkou 68 mm většinou vejdu, i když je to tak tak a někdy trochu drhnu. Do stopy vyšlapané "nebackcountry" bežkou už se vejít nedá a pokud je např. přemrzlá, tak je lepší jít vedle.Jestli hledáš univerzalitu, vol raději užší lyži. Na závěr ještě jeden postřeh: Připrav se na to, že ve stopě ti lidi s "nebackcountry" běžkama budou ujíždět :)

    OdpovědětVymazat
  3. Naozaj su o vela rychlejsi? S cym to suvisi, podla teba? Mas o vela kratsie lyze?

    OdpovědětVymazat
  4. Je to dáno hlavně šířkou lyže - širší lyže (byť o málo) prostě znatelně pomaleji jede. Dále je u BC běžek velmi často protismyk, ten také na rychlosti nepřidává, i když samozřejmě platí, že rychlejší je protismyk než blbě namazaný lyže. Já osobně si myslím, že protismyk na BC běžkách význam má, protože tam nemá cenu hrát si na rychlost.Takže než utratíš peníze za BC běžky, raději se zamysli jak na nich budeš jezdit. Jestli chodíš i ve stopě stylem "šoupám nohama dopředu a opírám se při tom o hůlky" a každou chvíli se ocitneš někde na neprojetý lesní pěšině, nebo louce, nebo často sjíždíš sjezdovky, tak si kup BC běžky a budeš spokojen. Jestli, ale budeš spíš chodit s lidma co nemaj BC výbavu, nebo jestli chceš jezdit rychle, neřku-li běhat, tak jdi raději do normálních běžek.Z vlastní zkušenosti musím říct, že nejuniverzálnější řešení je mít běžky dvoje BC a ne-BC.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak BC je naozaj co potrebujem! Kedysi som chodil mimo tras na 3 dni s batohom na 1600 metrove kopce doma, v Jura, s obycajnimi bezkami ale to fakt nebolo idealne... Tak viem ze chcem nieco pevnejsie a sirsie ako toto!Ta otazka s trasami je hlavne ze tiez som pozeral lyze ako Fischer E109 a tie vôbec do stôp nejdu. Tak ked Ranger a Forester maju tu moznost, moze to byt argument pre nich. Este som sa vôbec nerozhodol a s tym sa trochu trapim. Samozrejme by som si radsej par krat pozical rozne typy na test, predtym aby som ich kupil, ale ziadny obchod v relativnej blizkosti to urcite neponukne!Inak, je tiez vyborna Francuzska stranka o BC (http://www.skirandonnenordique.com/modules/mytube/viewcat.php?cid=1). Vsetko je sice po Francuzsky, ale nejake pekne videa tiez tam maju.

    OdpovědětVymazat
  6. Diky za tip - velice inspirativní stránka! Se sháněnim BC výbavy u nás je to bohužel těžké, ale jestli nechceš nic širšího než 68 mm tak to cekem sehnat dá. Každopádně přeju hodně štěstí a dobrou ruku při výběru. Kdybys narazil na nějaký dobrý obchod, kde mají BC vybavení tak dej určitě vědět.

    OdpovědětVymazat