pondělí 18. října 2010

Do BC na lysáčích nebo na šupináčích?

Já jsem se nakonec rozhodl pro šupináče. Proč a jaké jsou moje zkušenosti po sezóně ježdění, přiznám na následujících řádcích.

Hned v úvodu říkám, že co se týká ježdění ve stopě, řadím se spíš k odpůrcům šupin. V backcountry je situace ale jiná.

V době, kdy jsem ještě o BC běžkách nevěděl nic a byl nadšeným "stopovým" běžkařem, jsem se zúčastnil spolu se svými kolegy z práce zimního teambuildingu. Součástí programu byl i výlet na běžkách. Já jako jediný jsem měl svoje vlastní lyže, ostatní vzali za vděk šupináčema z půjčovny. Ten den byla zima a hustě sněžila drobná suchá krupice, kterou okamžitě rozfoukával silný vítr. Ačkoli jsem ven vyrazil v předstihu, ostatní na mě přeci jen museli chvíli čekat, než namažu a rozetřu vosk, což nebylo v silném větru vůbec jednoduché. Konečně jsem byl hotov a mohl si zahřát prokřehlé prsty v rukavicích. Vyrazili jsme hned od chaty do celkem ostrého stoupání. Vzhledem k hustému sněžení a silnému větru, nebylo po stopě ani památky - podmínky byly zkrátka docela backcountry. Po pár krocích zjišťuji, že ta drobná krupice si s čerstvě namazaným voskem náramně rozumí, pro mě to ale bohužel znamená, že mám pod botou bakuli nalepeného sněhu. Trochu se to zlepší, když jdu za někým v čerstvě vyšlapané stopě - za někým na šupináčích. Po nějaké době sníh přestává lepit (možná chytl tu správnou teplotu, možná se trochu "ojel"), takže si můžu dovolit razit stopu. Svým kolegům na šupináčích, ale nijak neujíždím - v hlubokáči jsme na tom všichni stejně, šupiny nešupiny.

Na téhle krátké příhodě jsem chtěl demonstrovat, dvě hlavní výhody šupin. První - nestane se vám, že "promažete", a to ani v případě proměnlivých sněhových podmínek. Druhá - nemusíte mazat (stoupací vosk), což je venku v zimě docela výhoda, protože neztrácíte teplo ani čas.

Největší a nejkritzovanější nevýhodou šupin, je fakt, že pomaleji jedou. To je pravda, ale v BC je spousta jiných faktorů (neupravený terén, větší šířka lyže, těžší boty), které vás zpomalí tak, že rychlost šupin přestane hrát roli. Další nevýhoda šupin je jejich nízká účinnost na zmrzlém povrchu. V přemrzlé ledovaté stopě je to jistě nevýhoda, ale pokud chcete používat BC běžky skutečně na backcountry, tak se budete spíš brodit po kotníky ve sněhu. Loni jsem se na svých šupináčích pohyboval po vyfoukaném, umrzlém povrchu a s odrazem jsem neměl žádné problémy ani při strmějším stoupání. Poslední nevýhodou, kterou uvedu je vyšší hlučnost šupin např. při sjezdu - to bohužel stále platí, hlavně když sjíždíte např. po přemrzlé sjezdovce.

Na závěr přidám ještě jednu svojí domněnku, kterou však nemám prakticky ověřenou. Pokud budete na svých BC lyžích používat stoupací ("tulení") pásy, tak si nejsem jistý, jak by se snášelo jejich lepidlo se stoupacím voskem.

Rozhodnutí jestli jít nebo nejít do šupin je jen na vás. Já osobně si myslím, že v backcountry na běžkách šupiny význam mají a dal bych jim přednost. Vývoj protismyků jde neustále dopředu a každý výrobce v podstatě nabízí svůj vlastní systém. Škoda že jsem zatím nikde neviděl nějaké jejich seriózní porovnání.

To je vše. Pokud zrovna řešíte dilema šupin, snad jsem vám trochu pomohl a přeji šťastnou ruku při výběru.

Honza

Článek o jednom zajímavém typu protismyku:
http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?107229-asymetricky-protismyk-na-bc-bezkach-

1 komentář:

  1. S odstupem času tří let musím potvrdit, že šupiny na BC běžkách a XCD v podstatě vládnou. Sposuta firem, které vyráběly wax i no-wax variantu stejného modelu lyží, nakonec voskovací skluznici úplně zrušily a dál nabízí už jen šupiny.

    OdpovědětVymazat