neděle 28. listopadu 2010

Salomon XADV-6: první dojmy na suchu

Na sněhu jsem s nimi ještě nebyl, přesto mám pár prvních postřehů. Pokusím se také o srovnání se starými BCX-6 od Fischeru a také s vyšším modelem XADV-8.

Pro SNS XA vázání v botách moc velký výběr nemáte. Po tom co se mi vloni rozpadly po první sezóně staré Fischery BCX-6, jsem se rozhodl koupit Salomon XADV-6.

První dojem je vždycky subjektivní. V téhle oblasti pro mě není co řešit - XADV boty se mi vždycky líbily :)


Když jsem je vzal poprvé do ruky připadaly mi docela těžké. To potvrdilo i domácí měření:
  • XADV-6 880 g
  • BCX-6 730 g
Oba modely přitom mají stejnou velikost (EUR 44). Nicméně, jak je vidět na přiložených fotografiích, Salomony jsou trochu větší.


Na první obutí je XADV-6 až vtíravě pohodlná. Celá bota je vypolštářovaná jako cela pro pacienty se sebedestruktivními sklony. A dokud jí pořádně neutáhnete, máte pocit jako byste na nohou měli takové ty plyšové bačkory ve tvaru růžového králíka. BCX-6 naproti tomu uvnitř působí tvrdším a "serióznějším" dojmem. Kdybych si ale měl tipnout, myslím, že Salomon bude v krutých mrazech teplejší než Fischer.


Zavazování je místo klasických tkaniček řešeno moderním zdrhovadlem (viz. obrázky). Zprvu jsem k němu, měl nedůvěru, protože jeho lanko je až neuvěřitelně slabé. Jak jsem ale zjistil, je velmi pevné (nedivll bych se kdyby to byl kevlar). Bota se tím utahuje velmi pohodlně  a velmi pevně. Hodně zvědavý jsem na zdrhovadlo (na obrázcích ta zelená věc); zatím vypadá, že drží pevně a nepovoluje se ani při chůzi, ale uvidíme v praxi na sněhu.


O zpevnění kotníku se stará plastová manžeta, která se utahuje pomocí suchého zipu. Plastový exoskelet sice vypadá cool, ale přeci jen si myslím, že lepší řešení je, když je zpevnění součástí boty, jako to má BCX-6. Navíc docela postrádám druhý suchý zip, který u Fischerky zvyšoval fixaci boty kolem kotníku. Na druhou stranu se mi u BCX-6 stávalo, že při dlouhých krocích se kotník už špatně ohýbal směrem dopředu. Na finální verdikt si tedy počkám až po prvním výšlapu.


Co jednoznačně chválím je zakrytí zavazování pod svrchní látku, která se rozepíná zipem, takže nebude problém se zamrzáním tkaniček. Svrchní látka je dostatečně měkká a k tvrdé gumové obrubě je přišita fortelným dvojitým švem. Doufám tedy, že v místě ohybu nedojde k jejímu popraskání, jako se mi to stalo u BCX-6 už po sezóně ježdění. Látka je také pogumovaná a vypadá vcelku voděodolně, ale uvidíme v praxi :)

Podrážka má pořádný vzorek a na sněhu předpokládám klouzat nebude. Je trochu tuhá a při chůzi klade odpor, ale doufám, že se časem ohne a přizpůsobí.

Na závěr ještě srovnání s vyšším modelem XADV-8, který Salomon doporučuje ke svým nejširším běžkám XADV-89. Chvíli jsem o něm vážně uvažoval, ale nakonec jsem zvolil XADV-6. Vyšší model je znatelně těžší a je dražší o více než 1000 Kč. Jeho zateplená část je vyšší. Svrchní látka vypadá o něco pevněji. Kotníková manžeta je stejně vysoká jako u XADV-6 a vypadá, že její tuhost je stejná. Zapíná se pomocí přezky a ne suchého zipu, což je podle mě spíš nevýhoda, protože přezka se snáze rozbije a je těžší. XADV-8 má navíc jakýsi plastový třmen, který má za úkol zvyšovat energii kroku - nechci tvrdit, že to je špatné, protože jsem to nezkusil, ale je to další věc, co se může někde zachytit a rozbít, navíc zvyšuje hmotnost boty.

Suma sumárum, XADV-8 bych si koupil jen k těm širokým běžkám, jinak jejich vyšší cena i hmotnost způsobili, že  jsem se nakonec rozhodl pro nižší model.
To je pro dnešek vše. Jestli ještě něco připadne, tak příště snad už bude něco z terénu.

Honza


10 komentářů:

  1. Chcem sa len spytat ake ponozky sa pre nich hodia? Stacia tenke, kedze je to dost tepelne izolovane? Diky

    OdpovědětVymazat
  2. Boty jsou opravdu dobře tepelně izolované, takže záleží spíš na tom, jak komu co vyhovuje a v jakých podmínkách plánuje jezdit. Rozhodně si ale myslím, že je lepší počítat (a při nákupu vyzkoušet) s pořádnou teplou ponožkou.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdar, Tak musim sa pochvalit. Dnes som konecne po viacerych navstevach a skusaniach v sport. obchode kupil X-adv 8. K tomu Salomon X-adv 89 a viazanie Raid verziu. Snehu nam bohuzial riadne ubudlo takze na prve testovanie si musim pockat. Dufam teda ze sa este zima u nas zastavi :) Tak aspon sa v nich budem premavat po obyvacke.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, přesně tohle vybavení jsem chtěl koupit před dvěma roky, ale bohužel se mi ho nepodařilo sehnat. Jsem hodně zvědav na tvé dojmy až tohle hardcore nádobíčko vytáhneš na sníh. Přeju brzkou sněhovou nadílku a málo šrámů na skluznici až poprvé vyjedeš :)Můžeš ještě prosím napsat, kde jsi nakupoval?

    OdpovědětVymazat
  5. Cau, tak aj ja som zvedavy ake to bude. Momentalne trochu rozchodzujem lavu topanku, prava je akurat kedze bola skusana v obchode. Dufam, ze trochu povoli. Este zvazujem kupu vybavy aj pre manzelku. Topanky Ficher BCX 6 novy model co je, a lyze asi tiez Salomon X-ADV 89 len kratsie. Na 58-60 kg. Nakupoval som u nas v Poprade v Sport Rysy, to je siroko daleko (na SVK urcite, neviem ako u vas) najlepsi obchod so sport., turistickym, horolezeckym atd. sortimentom. I ked nie najlacnejsi. Naozaj pokryvaju veci od oblecenia, cez freeride, bajky, skialpy az po pipaky, sondy atd. Bohuzial nepochopitelne nemaju ziadnu stranku. Podla obrazkov som vydedukoval, za mate Hagan X-trace 180 a 160cm. Nie su tie 180ky na teba kratke pri ich sidecute? Fischerky Outbound(70-60-65) pre moju zenu (60kg) vychadzaju na 189cm. Ja mam 192 cm lyze pri vahe 85-88kg.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, dík za tip na obchod. V Čechách se situace ohledně sortimentu BC běžek pozvona zlepšuje, ale stále platí, že koupit širší lyže než Sporton Ranger je docela problém. Rozhodně vidět v jednom obchodě naráz XADV-89 a Outboundy se tady asi nedá :) Nevšiml sis náhodou jestli tam neměli taky nějaký pořádný kožený boty na NN 75 (něco jako např. Crispi Antartic nebo Sydpolen) a taky NN 75 vázání s patní pružinou (Rottefella, Voilé)?S délkou lyží jsem spokojen, vážím 72 kg a nemám problém při chúzi ani při sjezdech.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak bohuzial po Crispi som pozeral aj ja ale tie tam nemaju. Maju komplet Salomon topanky, nejake Fischery, Rossignoli a starsie Botas. Po tych viazaniach sa mozem este pozriet v BC sekcii neboli tak mozno to maju inde, nehladal som. Chcem sa spytat ci tie tvoje Salomony 6ky po case sa trochu rozchodia, povolia alebo su tvrde, aby som vedel s cim pocitat. Vdaka

    OdpovědětVymazat
  8. Doma na koberci mi taky přišly tuhý, ale po první túře budou rozchozený, to se neboj :)

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravim, tak mam za sebou prvy vyletik na mojej BC vybave. Ak teda nepocitam ten raz, ked som to uz nevydrzal a vytiahol ich na kratucku prechadzku po ulici :). Kedze u nas je to so snehom stale bieda vybral som sa do Zdiaru co tu mame doslova za kopcom, ale so snehom su na tom podstatne lepsie. Super zazitok, nadherne pocasie, vsetko fungovalo ako malo, som plny dojmov tak ak by si mal zaujem mohol by som prispiet na tvoj blog rozsiahlejsou spravou plus nejake fotecky a videjko. Ak nie tak mozem popisat podrobnejsie cez commenty. o/ BC bezkam zdar!

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Tomo, jsem rád, že ses konečně dočkal a že se ti tvůj první BC počin líbil :) Neznám horší muka, než mít doma nové lyže a nemoct je hned vyzkoušet.Určitě budu rád, když o svých zkušenostech napíšeš! Pošli mi prosím email na honzajazz@gmail.com a já ti zpět pošlu podrobnosti, co a jak psát na tenhle blog. Jestli chceš něco vypublikovat okamžitě (fotky, video, první radostný výkřik - prostě cokoli, tak to můžeš hodit na Facebookovou stránku BC Běžky.

    OdpovědětVymazat