pondělí 6. prosince 2010

Salomon XADV-6: první dojmy v terénu

Konečně jsem se o víkendu dostal na sníh a mohl poprvé vyzkoušet nové botky v akci.

V sobotu jsme s Klárou dali čtyřhodinové poctivé backcountry v neposkvrněném prašanu s dlouhými výstupy na pásech následované strmými sjezdy. V neděli pak lehkou procházku více-méně po rovině v prošlapané stopě.

Už jsem naznačoval v prvních dojmech na suchu, že boty se zavazují velmi pohodlně pomocí zdrhovadla. Teď ještě musím dodat, že zavazování je velmi rychlé, což jsem v mrazivém počasí, jaké bylo v sobotu, velmi ocenil. Kvůli titěrnému plastovému zdrhovadlu se ale bohužel utahování nedá zvládnout v rukavicích. Zdrhovadlo se během chůze nepovoluje a nebylo nutné ho během dne vůbec dotahovat.

XADV-6 vypadají oproti mým starým Fischer BCX-6, na noze jako medvědí tlapa a tak jsem se cítil trochu divně (hlavně při chůzi bez lyží). Po připnutí běžek a ujetí pár metrů, jsem se však s botami velmi rychle sžil. Botky jsou to opravdu pohodlné a udržují nohu v příjemném tepelném komfortu. Při první delší vyjížďce mívám obvykle z běžkařských bot alespoň jeden puchýř, tentokrát mě nic takového nepotkalo.

Nejvíc zvědavý jsem byl na plastovou manžetu, která má za úkol fixovat kotník. Hlavně mi vadilo, že jazyk boty je poměrně krátký a končí ještě pod suchým zipem manžety. Musím ale uznat, že to není vůbec špatné řešení, protože díky tomu nemáte tak ztuhlý kotník a můžete dělat pohodlně i dlouhé kroky (což se hodí především ve stopě na rovince). Při sjezdech jsem naopak měl pocit stability a pevnosti.

Celkově vzato, jsou moje pocity zatím dost pozitivní. Salomon XADV-6 je pohodlná a vyladěná BC obuv. Možná trochu moc přetechnizovaná, což se může v dlouhodobém horizontu ukázat jako její slabina (zdrhovadlo začne časem povolovat, plastová manžeta se zachytne za větev a praskne atd...). Na pohodlí se ale rychle a snadno zvyká, takže uvidíme co se bude dít dál :)

Honza




4 komentáře:

  1. Právě jsem si botky objednal, jsou v současnosti téměř jedinou možností pro majitele "nepilotního" SNS vázání. Moc dík za tvoje postřehy a recenze, jsem hodně zvědavej, jak se s nima sžiju. Teď proběhnou nějaký Orlický, ale zhruba za dva měsíce jedeme do Norska na přechod Femundsmarky, tak pak dám vědět, jak botky sloužily v extrému. Ještě jednou díky!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, jsem hodně zvědav co na Salomony budeš říkat po tom přechodu. Každopádně kdyby se ti podařilo z Norska napsat nějaký cestopis, rád sem na něj hodím odkaz. Sám plánuju podniknout cestu na sever a tak by mě zajímalo co a jak.

    OdpovědětVymazat
  3. Nedavno jsem si koupit taky tyhle boty (puvodne jsem mel Tucsony) a zatim spokojenost, stabilni a pohodlny, jen se mi na tu masivni podrazku lepil mezi ty zuby za jizdy trochu snih.

    OdpovědětVymazat
  4. Honzovi: Ahoj, nějakej čas jsem studoval v Norsku a mám ho celý projetý, kdybys chtěl poradit, kam jet nebo co vidět, kam v létě na kajak, nebo v zimě na běžky, tak napiš (nechal jsem tu maila). Cestopis určitě napíšu já nebo přítelkyně a bude v rámci časopisu skautFLEX (skautskej časopis), na webu bohužel jen v pdf verzi celýho časopisu, každopádně link pošlu!Petrovi: hmm, při hodně lepivym sněhu to může bejt docela pruda, asi to dost ovlivní to, jak širokou máš lyži, což já moc né právě (Highlandery)...

    OdpovědětVymazat