neděle 9. ledna 2011

Brdy: Plešivec

Instantní dobrodružství.

Tenhle kopec jsem si vyhlédl už při plánování předchozí výpravy do Brd. Na mapě bylo vidět, že jeho strmé svahy, protkané množstvím cest, nabídnou adrenalinové sjezdy a jako vrcholový bonus dvě vyhlídky. Příležitost vystoupit na Plešivec se naskytla o víkendu před vánoci, když Kláru trápilo nějaké nachlazení a mě se samotnému nechtělo jet nikam daleko.

Vyrážím ze západního okraje Prahy, po plzeňské dálnici a na místě jsem asi za půl hodiny. Parkuji na kraji obce Lochovice, na uježděném plácku v zatáčce před železničním mostem.
Červená turistická značka začíná přes silnici a po ní jsem se dostal až na vrchol. Navigační problémy mohou vzniknout pouze na rozcestí Lhotka, kde se červená větví a je potřeba se vydat po levé větvi, která vede na vrchol Plešivce.



Po cestě lze i při relativním dostatku sněhu občas narazit na vyčuhující kameny, které jsou nepříjemné hlavně v  prudších sjezdech. Proto doporučuji se po nich pečlivě dívat a pamatovat si místa, kde je lepší při zpátečním sjezdíku neriskovat.

Situace se sněhem se dramaticky zlepší, když za lesní silničkou vystoupáte strmým lesním průsekem na cestu, která vede po vrstevnici. Z rozcestí Plešivecký hřeben, doporučuji stoupat na vrchol po červené a sjíždět z něj po zelené. Jednak si tu nejhezčí vyhlídku necháte až na konec a taky na zelené je daleko víc sněhu a méně vyčuhujících kamenů.



Vrchol Plešivce tvoří dlouhý skalní útes, z kterého jsou krásné výhledy po celé jeho délce. Lidé chodí pouze na tu nejhezčí vyhlídku a zbytek je čisté backcountry. V protisměru jsem tu potkal akorát trojici divoce vyhlížejících trampů, jinak ani stopa.




Zpáteční cesta je překvapivě rychlá, protože je skoro pořád z kopce. Některé sjezdy jsou docela přísné (strmý svah, úzká pěšina, po stranách stromy) jiné příjemně pohodové. Kdybych to jel podruhé, asi bych se nevracel hned na červenou, ale protáhl si sjezd po zelené až na žlutou a po ní do Lhotky.

Na vrchol Plešivce se dá vyšlápnout samozřejmě i na normálních běžkách, ale sjezd z něho, v tom případě, rozhodně nebude příjemným zážitkem :) Celá akce se dá v pohodě zvládnout za tři hodiny, s cestou do Prahy za čtyři, nicméně rozhodně se nejedná o nějakou “profláklou” běžkařskou trasu a pocit dobrodružství ve vás určitě zanechá.


Zobrazit místo Brdy: Plešivec na větší mapě

Tracklog ke stažení zde.

Honza

2 komentáře:

  1. Super blog. Prave tiez uvazujem nad kupou BC beziek a velmi som sa potesil ze si tu mozem kadeco precitat. Drzim palce a tesim sa na dalsie prispevky. Tomas z pod Tatier o/

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Tomáš, díky za slova chvály :) Jestli tě BC běžkaření zajímá, zkus mrknou ještě na Facebook - dávám tam navíc nějaké drobnosti, odkazy atd.

    OdpovědětVymazat