neděle 16. ledna 2011

Ještědský hřbet: Javorník - Pláně pod Ještědem

Záviděníhodná Liberecká hřebenovka.

Hřeben mezi Ještědem a Javorníkem leží trochu stranou pozornosti lyžařských mas. Ta se soustředí do skiareálů vybudovaných na svazích obou jmenovaných vrcholů a tak je hřbet mezi nimi ponechán místním chalupníkům a přicestovalým vyznavačům volného terénu. Na jeho svazích potkáte skialpinisty, dobrodruhy na sněžnicích a sem tam nějaké běžkaře, kteří zcela nelogicky preferují brodění v hlubočáku před perfektně upravenými dálnicemi nedaleké Jizerské magistrály.

Auto necháváme na parkovišti nového lyžařského areálu “Obří Sud”, který se nachází nedaleko obce Jeřmanice. Do kopce vyrážíme podél bobové dráhy. Svah je tu docela mírný, takže není potřeba lepit pásy, nicméně je nutné počítat s tím, že protismyk se všude neudrží a je potřeba občas přejít do “stromečku”.


Od horní stanice bobové dráhy už je to k rozcestí “Javornická kaple” jen kousek. Tady je nejlepší ignorovat modré značení, které vede kousek po silnici a vydat se k lesu za kapličkou (pravděpodobně tu bude vyšlapaná stopa). Následuje krátký sjezdík lesem na krásnou svažitou louku, kde se opět napojíme na modrou značku. Na louce se parádně telemarkuje, samozřejmě neodoláme a několikrát si jí vyšlápnem a znova sjedem :)

Po modré pokračujeme přes rozhlednu Rašovka až na Pláně pod Ještědem. Cesta vede přirozeně po hřebeni, nebo těsně pod ním, takže i když turistické značení není vždy díky sněhu viditelné, problémy s navigací jsme neměli.


Za nejkrásnější považuji úsek cesty mezi rozcestím “Rašovský hřbet” až k “Rozkovcově kříži”, kde jsem zažili tu nejkýčovitější zimní romantiku jakou si lze představit :)







Samotná trasa mezi Javorníkem a Ještědem není dlouhá. Dá se ujet asi za hodinu a půl, nicméně cestou je tolik příležitostí k telemarkování, že žádný milovník této kratochvíle rozhodně neodolá třpytivému vábení a každou chvíli se vrhne dolů po prašanem pokrytém svahu. Nám se tak cesta natáhla asi na tři a půl hodiny (kde všude jsem jezdili je vidět z našeho tracklogu). Jeden z telemarkových pokusů na louce “U Šámalů” jsem dal na Facebook BC Běžek pod názvem “Video co se nepovedlo”.


Zobrazit místo Jestedsky hrbet: Javornik - Jested na větší mapě

Alternativa, kterou se chystám zkusit, až tu budu podruhé, je užít si sjezd od Šámalů až k silnici mezi Rašovkou a Prosečí pod Ještědem, traverz pod lesem a pak se napojit na zelenou turistickou značku a po ní vystoupat na Pláně pod Ještědem (tady to bude evidentně na pásy).
Tuhle trasu rozhodně a vřele doporučuju. Spojí-li se navíc sluníčko s čerstvým prašanem, jako to vyšlo nám, tak to absolutně nemá chybu.

Honza

3 komentáře:

  1. Och boze, aka nadhera. Uprimne zavidim to mnozstvo snehu u nas nie je vobec nic a to byvam v 800 mnm priamo pod Tatrami. Je mi do placu ked sa pozriem von :) A este ma ustavicne provokuju ti teplomilni moderatori z pocasia, ako sa tesia, ze v januari mame 12°C, alebo, ze "buduci tyzden sa nam pocasie znovu pokazi-pridu minusove teploty", toto fakt odznelo v radiu. o/

    OdpovědětVymazat
  2. Není co závidět, tohle bylo foceno ještě před Silvestrem :)

    OdpovědětVymazat