neděle 26. února 2012

Pojede to, pane Lorenc?

Backcountry běžky a kite - seznámení s drakem.

Kiting byl pro mě donedávna, podobně jako windsurfing, čistě vodní sport. Sice jsem věděl, že se za drakem jezdí i na snowboardu, nebo na lyžích, ale považoval jsem to jen za zoufalou snahu kiterů, jak překlepat zimu a nevypadnout ze cviku. Byl to pro mě sport, o kterém jsem byl přesvědčen, že vzhledem k jeho závislosti na počasí (větru) a nedostatku větších vodních ploch, pro něj u nás nejsou zrovna ideální podmínky. A pak jsem na Čt 4 viděl perfektní dokument Hledači větru.

Tenhle dokument se věnuje z větší části právě snowkitingu, pro který jsou u nás, díky socialistické kolektivizaci zemědělství, podmínky jako stvořené. Kite je tu představen nejen jako věc na dělání různých skoků a triků, ale také jako dopravní prostředek, který vás dokáže vytáhnout na kopec a právě tahle vlastnost mě zaujala nejvíc.

Samozřejmě jsem hned začal googlit a zjistil, že existuje spousta různých typů draků, dokonce i velmi malé a levné, používané na trénink. Napadlo mě, jestli by takový malý drak nešel použít s backcountry bežkami jako tažný kite. Abych to zjistil, pořídil jsem dráčka o velikosti 2 m2. Takhe malý drak váží zhruba 1,3 kg a v batohu zabírá místo zhruba jako membránová větrovka, takže nic, co bych sebou nemohl běžně vozit a v případě potřeby použít. Otázka je, jestli to bude fungovat.

O víkendu jsem vyrazil na první trénink. Chvíli jsem váhal, zda nevyrazit rovnou s lyžema někam do hor, ale pak mi došlo, že napoprvé budu mít co dělat se samotným drakem a lyže by mi spíš překážely. Byla to samozřejmě pravda. Video, co se mi podařilo během prvních pokusů natočit, ukazuje těch několik málo letů, kdy se mi dařilo udržet draka ve vzduchu alespoň pár minut.


I takhle malý drak má překvapivou sílu a já jsem přesvědčen, že mě na běžkách určitě utáhne. Samozřejmě bude záležet na tom jak moc bude foukat (při tréninku to bylo odhadem 7 m/s), jaký bude sníh, jestli pojedu do kopce, atd. To ale zjistím až při ostrém testu na běžkách - doufám, že to stihnu ještě letos :)

Stránka, kde jsem našel asi nejvíc informacích o snowkitingu, je překvapivě www.snowkiting.cz :)

Honza

2 komentáře:

  1. Super. Inak toto ma napadlo tuto zimu tiez, pretoze nad dedinou je dost velka snezna plan kde je velmi casto veterno tvrdy podklad a krasne by to tam mohlo ist. Tesim sa na ostre video s bezkami. Predpoved je bohuzial negativna v stredu +14°C apod. za 3 dni zmizlo kopec snehu...

    OdpovědětVymazat
  2. Tady to bohužel taky nevypadá se zimou zrovna růžově, ale spoléhám na to, že na hřebenech je hodně sněhu a bude to ještě nějakou dobu trvat než roztaje :)

    OdpovědětVymazat