středa 19. září 2012

Votvírák 2012/13

Na Pradědu už napadl a roztál první sníh a to je myslím příležitost začít pomalu čekat až zima zaklepe na dveře. No a co jiného při tom čekání dělat, než spřádat nějaké ty plány.

Jelikož z nějakého iracionálního důvodu věřím, že letos přijde slušná zima, tak jsem zainvestoval do rozšíření svého BC arzenálu a pořídil si XCD výbavu. Zatím je to tedy jen hromádka komponent, co čeká ve svých krabicích na smontování, ale aspoň je to po letech dolování informacích a zvažování jestli jo, nebo ne, konečně doma. Tady musím vyjádřit svůj dík člověku, který se se mnou neváhal podělil o svoje letité zkušenosti s ježděním na tomhle typu lyží, pomohl s výběrem a navíc i se sháněním jednotlivých částí - takže Ivane ještě jednou díky.

Jako první mě tedy čeká montáž vázání. Věc, kterou jsem zatím nikdy nedělal a mám z ní trochu trému (nerad bych si třeba provrtal lyži skrz a podobně), ale snad to dobře dopadne. Každopádně nějaký ten report z montáže se tu časem objeví.

No a pak už snad pomalu začne sezóna a bude se jezdit a průzkumničit. Jsem tedy zvědav, jak nám to bude s Klárou spolu šlapat, když já pojedu na širokáčích v plastových botách a ona na BC běžkách. Na druhou stranu budeme moct přímo v terénu porovnávat výhody a nevýhody obou typů výbavy.

Další věcí, které bych se rád konečně letos pořádně podíval na zoubek je snowkiting. Zkusit malého draka v kombinaci s BC běžkami mě napadlo už vloni, ale bohužel to bylo až ke konci sezóny. Stihl jsem na lyžích udělat aspoň jeden pokus, podmínky však nebyly zrovna ideální na to, aby se dalo říct jestli to jde nebo ne. Nicméně přes léto jsem pilně trénoval ovládání draka, takže start na lyžích bude snad o něco jednodušší.

Jak je vidět, tak nějaké plány na nadcházející sezónu mám, teď ještě aby už konečně napadl ten vytoužený sníh... Abych nezapomněl, tak letos si teda ještě přeju zdraví, protože vloni se mě během sezóny dvakrát chytla angína a dost mě přibrzdila v mých zimních aktivitách.

Na závěr tu mám jedno videjko. Nejezdí se tam sice na BC běžkách, ale hezky se na to kouká a je to o té nejzákladnější podstatě backcountry lyžování - o dobrodružství.


Doufám, že si všichni v letošní sezóně to svoje dobrodružství najdeme.

Honza

4 komentáře:

  1. Cau, super, tak uz sa tesim na skusenosti s XCD. Tatry a Kralova hola sa od vcera uz tiez beleju i ked to zase zide, ale uz to naznacuje ze zima sa blizi. Toho roku je vela mysi takze zima by mohla byt tuha. Hlavne aby napadlo dost snehu. Musim sa poleposit a prispiet niecim aj ja :) Vsetko dobre z pod Tatier o/

    OdpovědětVymazat
  2. Ježdění na širokých lyžích je jiná dimenze BC lyžování. Hluboký sníh není překážkou, sjezdy jsou v každých podmínkách snadnější a průchodnost terénem je úžasná. Lze překonávat dlouhé vzdálenosti i v plastových botách, kde je dobré ale používat více párů ponožek. Osobně jsem zvolil variantu 1. vrstva funkčních běžeckých které odvedou vlhkost a 2. dlouhé trekové podkolenky, které po 1-2 hod měním. Izolace proti chladu je slušná. K vázání je dobré připojit i lanko na spojení s botou, někdy se stane že lyže při sundání odjede do lesa a není lehké ji dohledat (osobní zkušenost) Jinak přeju mnoho dalších úspěšných výprav a budu se těšit na výborné reportáže.

    OdpovědětVymazat
  3. ad snowkitting: několik pokusů o tento sport jsem viděl na svahu pod rozhlednou Štěpánka u Kořenova. Podmínky tam jsou téměř ideální. Loni jsem zahlédl kiting i na bruslích na rybníku, docela to jezdilo.

    OdpovědětVymazat
  4. uz sa tesim na skusensoti a porovnanie:)

    OdpovědětVymazat