středa 17. října 2012

Sezóna 2012/13: XC vybavení do backcountry

Nákupy lyží mě v nejbližší době asi nečekají, přesto jsem ze zvyku prosvištěl weby výrobců, zvědav co nového se letos urodilo.

A rovnou říkám - moc toho není. Nevím jestli je to v důsledku vleklé hospodářské krize, ale většina výrobců se ani nenamáhala na svoje staré lyže namalovat nové obrázky, aby je mohli prodávat jako letošní horkou novinku. Stejně jako vloni jsem přehled rozdělil na dvě části, letos jsem ale zvolil jiný pohled a jednu část věnoval BC běžkám a druhou XCD. Abych se zbytečně neopakoval, tak komentuji pouze nové věci, takže kdo by chtěl mít kompletní historii, může mrknout na loňský přehled 1 a přehled 2. A kdo nechce číst dál, tak ať rovnou zkoukne letošní sumarizační tabulku a nazdar. My ostatní pojďme dále.

BC XC alias backcountry běžky
Asi nejnabitější kategorie vybavení pro BC lyžování s volnou patou. Zahrnuje lyže šířkou přesahující 50 mm až do zhruba 80-ti mm, mírným bočním vykrojením (tzv. sidecut) a ocelovými (vetšinou) hranami. Skluznice je často vybavena protismykem. Vázání se používá BC varianty běžeckých vázání norem NNN nebo SNS, u širších lyží případně klasické NN 75 3-Pin někdy doplněné o odnímatelnou patní pružinu.

Novinky v této kategorii jsou letos spíš marketingového charekteru, tj. přejmenovávání nebo přeškatulkovávání existujících produktů, sem-tam změna designu, nebo použití nových technologií - např. Rossignol začal používat nové jádro nazvané LD Core, ale informací o něm příliš neposkytl, takže se nedá říct jak moc velká inovace to je.


Co se týká nových věcí, tak nejvíc do toho letos šlápnul Fischer a uvedl novou řadu BC vybavení pod názvem “Offtrack cruising”. Základ této řady tvoří trojice lyží s rozsahem max. šířky 60 - 68 mm, ocelovými hranami a protismykem, Fischer na ně ale doporučuje montovat běžné turistické vázání. Boty z řady Offtrack pak, trochu zmateně, zahrnují jak modely pro běžné NNN vázání, tak i pro jeho širší BC variantu. Kam hoši od Fischera s řadou Offtrack Cruising míří, je myslím dobře naznačeno v promo klipu. Mě osobně toto pojetí backcountry běžkaření nijak neoslovuje, ale jsem přesvědčen, že lyže to nejsou špatné a s namontovaným BC vázáním by mohly v terénu odvádět dobrou práci.

Osvědčená řada lyží a bot nazvaná Backcountry naštěstí zůstala zachovaná, pouze s kosmetickými změnami, z nichž nejvýraznější je asi použití protismyku Offtrack Crown na (téměř) všech lyžích z této řady.

Z produkce Fischer ještě rozhodně stojí za zmínku backcountry hole. Tento rok Fischer inovoval osvědčený teleskopický model BCX Variolight a navíc ještě přišel s jeho karbonovou verzí BCX Variolight Carbon (osobně mi to přijde už jako těžká snobárna). Kromě toho ještě mají v nabídce dva neteleskopické modely BCX Mountaina a BC Country.


S novými lyžemi se po delší době vytasil také Salomon a svojí řadu XADV rozšířil o dva úzké modely XADV 52 a XADV Escape. Jejich šířku se mi nepodařilo zjistit, ale lze odhadovat, že XADV 52 bude mít max. šířku 52 mm :) XADV 52 má ocelové hrany pouze ve skluzové zóně a XADV

Escape zdá se nemá ocelové hrany vůbec. Kromě změny designu, je na stávajících lyžích asi největší inovací povýšení verze protismyku Posigrip na druhou a také nový typ protismyku s názvem G2 Plus použitý na lyžích XADV 59, 52 a Elite. Jo a vázání už se nejmenují XADV Raid a XADV Access, ale trochu polopatičtěji SNS XA Manual a SNS XA Auto.


Trochu překvapení jsem zažil na stránkách Alpina, protože jsem tam nenašel žádné BC lyže (a že jich tahle slovinská firma vyráběla hodně). Takže buď se lyže na stránky zatím nedostaly, nebo se hoši v Alpině rozhodli, že se budou nadále věnovat hlavně botám. Backcountry bot mají v nabídce opravdu dost. Vypíchnul bych novinku nazvanou Alsaka, která je k mání ve verzi pro NNN BC i pro NN 75.

 

Kdybych měl vybrat jednu věc, co mě letos zaujala nejvíc, byly by to nové BC boty Svartisen od Crispi. Jsou to kožené šněrovací boty s vystuženým kotníkem, dvěma přezkami a Goretex membránou. Dělají se ve verzi NNN BC i NN 75. Osobně bych preferoval právě tu “pětasedumdesátku”, kterou bych rád někdy zkusil jako lehčí variantu k plastovým XCD botám. To už jsem ale trochu napřed, protože XCD výbavičku si prosvištíme v dalším díle.

Na závěr ještě přidávám odkaz na přehledovou tabulku.

Honza

17 komentářů:

  1. DIky za kratky prehlad. Hm tie crispiny vyzeraju nadupane. Akurat ze u nas je prave 18°C a na zimu to zatial nevyzera:) ale to sa podda :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, ahoj, je to asi všude stejný, na horách opalovačka, dole mlha a kosa. Ale jestli vyjde předpověď, tak o nadcházejícím víkendu začne sněžit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Honzo, letos bych se konečně rád pustil do loučkaření. Prkénka Madshus Epoch, vázko Chilli nebo Voile 3pin, kožená bota. Lyže se dají objednat na dálku, ale vázání a boty bych raději vyzkoušel. Máš tip na nějaký kamenný obchod v Rakousku či Německu? Bydlím u Českého Krumlova. Díky, Roman

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Romane, profláklej německej sport na Telemark a BC běžky je http://www.sport-conrad.com V Rakousku moc nevím, ale objevil jsem stránky nějakého rakouskéhe telamarkového spolku a tam je seznam sportů s tímto sortimentem viz.: http://www.telemark-austria.at/equipment/verkauf/Rovnou ale říkám, že sehnat NN 75 koženice asi nebude jen tak. Každopádně bych si tam radši nejdřív zavolal jestli něco takového mají.Nebo se můžeš mrknout na stránky třeba Crispi, tam je seznam prodejců co od nich berou zboží.Jinak, vázání se taky nemusíš bát koupit na eshopu, je ale dobré znát velikost bot, kvůli správné délce kabelu - vetšinou se dělají dvě varianty: krátká a dlouhá.Přeju hodně štěstí se sháněním a snad se někdy na nějaké lučce potkáme :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Honzo, díky za nasměrování a dám vědět jak jsem pochodil :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jenom doplním vycet o zn. Voile, kde udelali inovaci modelu vector http://www.voile.com/voile-skis/voile-vector-bc-skis-2012-2013.html, který uz se blíží freeride lyžím napr. temto http://www.salomonfreeski.com/cz/tv-channel.html?ch=freeski-tv . Do hlubsiho snehu ideální nádherně "plavou"

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, tak lyže i svázáním jsou doma (Madshus Epoch + Voile 3pin Cable), ale asi se na ně budu jen dívat. To je tragédie, sehnat boty! Že to bude tristní v Čechách jsem čekal, ale ono je to tristní i v Rakousku. Když už někde mají telemarkové vybavení, tak ne pro lehké touring lyže. Sháním boty Garmont Excursions nebo Scarpa T4, poradíte, jak se k nim dostat? Klidně bych dojel i do fabriky (jestli je tedy dělají v Italii a ne v Číně :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Romane, mrkni na tenhle článek:http://blog.bcbezky.cz/scarpa-t4-kde-koupitHonza

    OdpovědětVymazat
  9. Garmont excursion jsem viděl v Hudy sport Jičín, nevím ovšem jaké velikosti jsou k dispozici

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj nemate nekdo Scarpa T4? Potreboval bych radu ohledne velikosti. Velikost mondo by mela odpovidat velikosti v cm, ale nevim jak moc se tomu da verit. Mohli byste mi overit jestli, kdyz si zmerite nohu normalne pravitkem (bez ponozek a tlaku na patu a palec), jestli to sedi, ci jakej je tam rozdil? Budu objednavat prez net, dokonce uz ani ve fabrice nejsou...DikRadekPS. mozna by to chtelo nejaky forum

    OdpovědětVymazat
  11. Měřil jsem vložku u svych ScarpaT4 a je to rovných 30 cm délka 9,5 cm šířka. Velikost mam 46 mondo 30., tak to sedí. Nohu mam 29 cm a šířku 11. Boty sedějí dobře, netěsnosti srovnala tvarovací vložka Formthotics.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Radku, podle mých zkušeností se na MONDO velikost spolehnout dá (pokud tedy nemáš nějakou nestandartní nohu - např. hodně široké chodidlo, vysoký nárt a pod.) Měřit bys ale měl s ponožkou (nejlépe s tou kterou budeš používat na lyžování) a taky bys měl na té měřené noze mít přenesenou váhu (na přední část chodidla), jelikož chodidlo se pod zatížením ještě trochu natáhne.Minimalizovat riziko špatného nákupu můžeš vyzkoušením naměřené MONDO velikosti v jiné telemarkové botě od SCARPA - tak se to dělá při nákupu přes Alpsport. Přesto bych ti ale doporučil snažit se ty boty koupit v kamenné prodejně (např. ten Alpsport) i za cenu, že budeš déle čekat na dodání a pravděpodobně to bude o fous dražší. Pokud si totiž koupíš botu podle MONDO, tak se v ní na první nazutí asi nebudeš cítit moc pohodlně, vnitřní botičku je potřeba za tepla vytvarovat podle tvé nohy a to ti v eShopu neudělají.Já mám Scarpa T3 (předchůdce T4) a kupoval jsem je ve výprodeji v Alpsportu. Velikost mám UK 8, kdežto normální boty si kupuju UK 9,5. Vnitřní botu mám vytvarovanou a ještě počítám s tím, že se používáním trochu vytáhne. Bota je mi pocitově znatelně těsnější, než např. měkké boty na běžky, zato ale dokonale padne a noha se v ní vůbec nepohybuje. Při výběru bot jsem zvolil metodu nejmenší možné velkosti, jestli je to dobré pro XCD nebo ne ověřím doufám už brzy v terénu a dám vědět. Jinak docela dobrý článek o této problematice je tady: http://snow.cz/clanek/1227-jak-vybrat-lyzarske-boty

    OdpovědětVymazat
  13. Moc dik za rady, Haksny radsi jeste premerim. Jinak s tim kamennym obchodem to pada. V CR (a okoli) uz zadny nejsou a ani vyrobce je uz nema a do konce sezony uz vyrobu neplanuje. Mno a na dalsi zimu se mi cekat nechce, zejo... Popravde jsem byl ted pracovne v Italii, tak si rikam, pohoda, jenze ani tam nic nemaji (volal jsem i do fabriky). Takze pujdu do e-shopu s moznosti vymeny velikosti, pokud bych se netrefil.Jinak do Jicina maji dorazit velikosti 28 a 29 (posledni z tovarniho skaldu), tak si je tam mozna zajedu vyzkouset a odpichnu se od toho...Jinak podle toho, co jsem se docetl, tak T4 tepelne tvarovatelnou boticku nemaji, ze by omyl?

    OdpovědětVymazat
  14. S tím tepelným tvarováním je to možné že ji T4 nemá, mě se totiž zdálo, že jsem to někde viděl, možná se to dá dokoupit jako příslušenství, ale nechci kecat, proto jsem radši napsal, že mám T3. Jinak přímo na SCARPA webu píšou, že doporučují při nákupu přes eShop koupit dvě velikosti, jednu přesně MONDO a jednu o půl čísla větší - doma vyzkoušet a tu špatnou vrátit. Je to trochu harakiri, a záleží asi na domluvě s eShopem, ale je to taky varianta.

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj,ještě jednou bych rád využil osobních zkušeností místních borců. Momentálně řeším dilema s vázáním prošel jsem všechna možná fóra a recenze a zatím to vyhrává Voile 3-pin hardwire (Lyze Madshus Epoch, boty Scarpa t4). Jde mi o to, jestli ta bota není příliš tuhá na vázání bez free pivot (Switchback a spol.). Jde mi o maximální pohodlí/efektivitu při klasickým pohybu (kick 'n' glide). Můžete někdo porovnat?DíkRadek

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Radku, jestli používáš Facebook, tak mrkni na FB stránku BC Běžky, tam je u příspěvku z 18. března diskuze na toto téma. Honza

    OdpovědětVymazat
  17. Z osobních zkušeností, které zatím sbírám jsou Scarpa T4 spíše na kratší chození. Používám je s vázáním 3pin cable a v odrazu to celkem jde pokud mám sundané pružiny. Nepříjemné na nich je, že při delší době chůze navhne kůže na nohou a vznikají drobné oděrky na patě.. Pomůže jen pevné dotažení v přezkách popř. výměna ponožek. Proto raději mám na delší trasy (nad 3hod) Fischer BCX 675, které jsou více turistické, ale zase hůře se s nimi sjíždí (nejsou tak pevné) Optimální variantu je těžko určit, spíše stanovit prioritu použití (krátké přechody a sjezdy, nebo celodenní turistika)

    OdpovědětVymazat