neděle 29. listopadu 2015

Vybavení do backcountry 2015/16

Komentovaný přehled lyží, bot a vázání pro backcountry běžky a XCD.

Rok se s rokem sešel, sezóna klepe na dveře a na bcběžkách, trochu se zpožděním, ale přece vychází tradiční přehled vybavení. I letos jsem před samotným přehledem sepsal článek pro ty, kterým ještě pojmy BC běžky a XCD nic moc neříkají a rádi by se o nich tak nějak povšechně něco dozvěděli. Jestli je to zrovna váš případ, tak mrkněte na Průvodce nerozhodného.

Těm co stačí jen prosvištět přehledovou tabulku, nebudu dál ztrpčovat život svým grafomanstvím a link na ni dám jako již tradičně hned do úvodu článku - sem.

Lyžařský průmysl se prý již pátým rokem potácí v krizi a vyrobený objem lyží se údajně smrskl asi na třetinu. Producenti na tento stav reagují různě, buď se zbavují okrajových specializovaných typů lyží (např. backcountry běžky a XCD) a soustředí se pouze na hlavní proud - ano i letos to někteří výrobci vzdali. A nebo se naopak do tohoto segmentu nadšeně vrhají doufajíc, že stávající zákazníci budou chtít rozšířit svůj arzenál - ano, letos se překvapivě do XCD vrhli hned dva výrobci. A stejně jako každý rok se marketingoví mágové snaží backcountry běžky a XCD nějak nově pojmenovat - letos se docela často začal objevovat termín "Low Angle Touring".

Dost řečí pojďme na to. A začneme hned u největšího.

Fischer se jako téměř každý rok postaral o nejvíce novinek a překvapení. Vše se odehrávalo v segmentu lyží. Kromě již obligátní změny designu došlo k podivnému promíchání produktových řad Offtrack Cruising a S-Bound, masivním rozšířením loňské novinky EASY SKIN a přibily i nějaké zajímavé nové lyže.

Nebudu chodit kolem horké kaše a začnu rovnou s novinku největší, ze které vycházejí prakticky všechny další změny.


Vloni Fischer představil na lyžích E99 krátké pásy nazvané EASY SKIN. Pás je pouze v odrazové části skluznice (namísto klasického protismyku) a je charakteristický tím, že je vpředu ukotven v otvoru ve skluznici. Tento otvor vede skrz celou tloušťku lyže až na horní desku, kde se přezka pásu zahákne do speciálního držáku. Zbytek pásu je pak klasicky přilepen ke skluznici. Vloni jsem nad EASY SKIN ohrnoval nos, ale Fischer tomuhle konceptu zřejmě věří natolik, že rozšířil jeho použití na daleko větší počet modelů lyží a to dokonce tak vehementně, že v mojí oblíbené XCD řadě S-Bound, si už žádné lyže bez EASY SKIN nekoupíme. Letos má navíc většina lyží s EASY SKIN i protismyk.

Takže co tedy s těmi lyžemi.


O řadě Offtrack Cruising jsem si vždycky myslel, že jsou určeny především turistům, kteří sice brouzdají mimo stopy, ale jinak poměrně méně náročným terénem, rozhodně bez ambicí cokoli sjíždět a když tak hodně opatrně. Vedl mě k tomu fakt, že tyto lyže byly vždy prezentovány s vázáním pro běžnou (ne-backcountry) běžkařskou obuv. Letos mi ale Fischer tuhle teorii rozbil tím, že do řady Offtrack Cruising zařadil dva nejužší modely z řady S-Bound (S-Bound 78 a 88). Ty se teď nově jmenují TRAVERSE 78 a EXCURSION 88 a k oběma je přilepeno CROWN/SKIN, což znamená, že lyže má zároveň pás EASY SKIN i protismyk. Se svou šířkou 78 resp. 88 mm se tyto lyže ještě vloni řadily mezi XCD, ale hranice se nám posouvá, jak se dozvíme dále. Jen pro úplnost dodávám že TRAVERSE 78 i EXCURSION 88 už jsou prezentovány s BCX vázáním.


Když už jsem to nakousl, tak pro mě nejpříjemnější novinkou je uvedení nové široké lyže S-BOUND 125 (sidecut 125 - 95 - 120). Fischer tak v maximální šířce "běžek" o fous předhání Rossignol a společně posouvají hranice XCD do vod, kde stále kraluje Voilé (ten má nejširší šupinaté lyže široké 137 mm) . Škoda jen, že se nové Fischer ultraširokáče nedají sehnat ve variantě bez EASY SKIN. To ostatně platí pro celou řadu S-Bound, resp. pozůstalé modely 112 a 98, které jsou už nadále pouze ve variantě CROWN/SKIN.

Stávající řada Fischer Backcountry zůstala prakticky nezměněná. Jen u modelu E 109 byla variant TOUR (bez protismyku) nahrazena variantou EASY SKIN, čili hladká skluznice s možností připnutí pásu.

Jak je vidět Fischer se nebojí experimentovat a přinášet novinky i v době kdy ostatní více měně jen oprašují svoje stávající portfolio. Co mi ale u Fischera trochu chybí jsou vlastní boty a vázání čistě pro XCD. Určitě by to v jeho podání stálo za to.

Mezi oprašovače ale letos rozhodně nepatři domácí Sporten, který se se tentokrát postaral o velké překvapení. Už nový design webu napovídal cosi o změně a novém větru, ale i tak jsem myslel, že si odškrtnu svojí obligátní trojku Highlander - Forester - Ranger, utrousím cosi o zatuchlosti a pojede se dál. Čelist mi ale spadla v momentě, když jsem zjistil, že ze svaté trojice vypadl nejužší Highlander (54 - 48 - 52) a když jsem uviděl, že Sporten uvedl hned dvoje nové backcountry běžky a z toho jedny, které už podle obrázku vypadaly jako XCD, pokoušely se o mě rovnou mdloby.

Pojďme si to ale probrat pěkně popořádku.


Nejužším modelem se tedy stávají staré známé oblíbené Forestery (60 - 50 - 55) na těch se kromě designu nic nezměnilo. Mezi Forestery a Rangery se ale vklínil nový model Explorer (64 - 52 - 60). Explorer je zajímavý tím, že existuje hned ve třech modifikacích skluznice - hladká, lisovaný protismyk a s vloženým tulením pásem. Tulení pás je integrován přímo do skluznice v místě odrazové komory a měl by být vyměnitelný. Další na řadě je tedy starý známý Ranger (68 - 60 - 65) opět jen kosmeticky upravený. A dostáváme se ke zlatému hřebu. Tím je zbrusu nový model Expedition (90 - 70 - 80). Expediton lze pořídit ve variantě hladká skluznice nebo protismyk a svými parametry je podobný například Rossignol BC 90. Já si ho dovedu představit jako lehčí XCD s kabelovým vázáním a šněrovací botou typu Crispi Svartisen na blbnutí v kopcích za chalupou.


Mimo kategorii backcountry běžek ještě Sporten uvedl speciálku Hunter, což je krátká tlustá lyže s integrovaným tulením pásem a vázáním na běžnou turistickou resp. lesnickou obuv. Má to možná blíž ke sněžnici než k lyži, ale z prudkého kopce to asi trochu pojede.

Sportenu každopádně dávám za letošní počiny všechny palce nahoru a doufám, že to nebude na dlouhá léta jediná inovace v backcountry segmentu.

Rossignol zůstal na svém a vyhodil jen model lyží BC 68, které nedávaly moc smysl vedle BC 70. Jinak Rossignol má stále celkem širokou a vyváženou řadu BC lyží od šířky 59 mm do úctyhodných 123 mm. Téměř všechny modely jsou vybavené šupinami. Celkem prořídla nabídka bot, ale je dobře že zůstaly alespoň ty z toho více backcountry konce. Backcountry hole sice nesleduju, ale je jich tak málo, že rozhodně stojí za zmínku, že v nabídce Rossignol jsou i Adjustble BC 100. Na stránkách k nim bohužel moc informací není, ale subjektivně vypadají trochu hůře než Fischer BCX Variolight.

U Alpiny je to s lyžemi stejně jako vloni složité. Existuje spousta stránek, které vypadají, že mají s touto značkou něco společného, ale je těžké určit, které jsou ty pravé, protože na některých se např. vůbec nevyskytují lyže apod. Přehled lyží Alpina tu udržuju hlavně z nostalgie, protože bývaly časy kdy to u nás byly jediné, sice špatně, ale sehnatelné širokáče. Takže na nějakých amerických Alpina stránkách to vypadá, že zůstala řada lyží DISCOVERY 68, 102 a 110. To je co se týká lyží vše co by stálo za řeč. V botách je nabídky Alpiny tradičně široká, ale drží se pouze v mezích běžkařských šněrovacích bot pro NNN BC a NN 75. Tady se ovšem letos nic nového neurodilo.

Hagan zůstává u jediného modelu backountry běžek X-Trace, který je v podstatě totožný se Sprorten Ranger až na to, že špičku má od loňska širší o 1 mm, je to tam i letos, tak snad to nebude překlep. V nabídce má také stejně nazvané páskové vázání na každou pohorku.


Voilé rozšířil šupiny na model V6, který je šířkově podobný Vectoru, ale má menší rádius, takže je o něco točivější. Voilé je také tradiční výrobce backcountry a telemarkových vázání a tam zůstává pro letošek jeho nabídka 3-pin, kabelových a hardwire vázání nezměněna.

Madshus má výbornou řadu backcountru běžek a XCD, která však pro letošek zůstává beze změny a to i designové, pokud jsem si všiml. To samé platí i o dvou modelech backcountry bot. Nabízí se otázka, proč měnit dokonalé. V případě Madshus to sice možná platí v případě lyží, ale v botách by se mohli trochu pochlapit a uvést aspoň nějakou pořádnou šněrovačku pro NN 75.

A nyní jedna šaptná zpráva. Ze stránek Salomonu se někam podělo veškeré backcountry vybavení. Jen na americké verzi stránek zůstaly jedny úzké baccountru běžky XADV FREE GRIP. Zmizení se týká to nejen lyží, ale i bot a vázání. Salomon sice neměl nijak širokou nabídku, ale jeho produkty dávaly smysl. Sám mám na běžkách jejich boty i vázání a nemůžu si stěžovat. Zatím tomu dávám ještě šanci a z tabulky je úplně nevyhodím, pořád se ještě může stát, že je to jen nějaká adiministrativní chyba.


Abychom nekončili smutně, tak je tu ještě jedno nečekané překvapení a o to se postarala firma Genuine Guide Gear (G3), která je v našem přehledu tradičně zastoupena jako výrobce hardwire telemarkových vázání použitelných pro XCD. Letos se ale konečně vrhal i do segmentu XCD lyží a představila nové STINGER XCD (112 - 78 - 100). Konkurence to bude asi spíš pro Voilé, a sáhne po nich někdo, komu např. Vectory přijdou už moc široké. Čím asi tyto lyže nebudou vítězit bude cena, ta je posazená dost vysoko, ale G3 dělá kvalitní lyže, tak snad i cena bude ospravedlnitelná. Uvidíme co řeknou recenzenti. Co se týká vázáních TARGA, T9 a ASCENT, tak ty zůstávají beze změny.

No a na závěr je tu skupina botařů - specialisté na lyžařskou obuv Scarpa a Crispi. Ti nám sice letos nepřinesli nic nového, ale naštěstí zůstávají věrni backcontry a XCD a boty Scarpa T4, Crispi Svartisen a Antartics dál tvoří současnou špičku v XCD a backcountry obuvi.

To by bylo pro letošek vše. Na závěr, ještě jednou odkaz na přehledovou tabulku a přání dobré ruky při výběru vybavení.

Honza

14 komentářů:

  1. Ahoj. Diky za prehled noveho vybavenim. Jestli se u Fischera osvedci tento system vkladani kratkych pasu ukaze asi az cas. Neco podobneho ovsem bez tak drastickeho zadahu do konstrukcelyze dela jiz nekolik let Asnes. Jinak minuly rok jsem skusil zkracene pasy co se davaji pod komoru od Black Diamontu a drzi skvele.Akorat premyslim jak casem vylepsit tu ocelovou sponu. Zda se mi zbytecne moc vyklenuta anyty zbytecne moc trci ven.Snad neco vymyslim.Jinak jsem se rozhodl letos vyzkouset TTStelemark system s lehkymi botami F1. Tak mi drzte palce. Mirek

    OdpovědětVymazat
  2. Black Diamond kicker používám několik let a funguje dobře. Problémy nastanou pouze pokud se pás odlepí a namrzne pak už se nechytne. Také ho nelze použít při stoupání v členitém terénu (hrboly)kdy je v kontaktu s podložkou vždy jen část lyže. Jinak ten TTS telemark je kombinace špice skialp vázání dynafit a volné paty, docela se mi líbí ovšem je potřeba na to už mít speciální boty s inserty (důlky) vepředu, scarpa F1 je mají?
    Přehled jako každý rok perfektní,

    Roobert

    OdpovědětVymazat
  3. Black Diamond kicker používám několik let a funguje dobře. Problémy nastanou pouze pokud se pás odlepí a namrzne pak už se nechytne. Také ho nelze použít při stoupání v členitém terénu (hrboly)kdy je v kontaktu s podložkou vždy jen část lyže. Jinak ten TTS telemark je kombinace špice skialp vázání dynafit a volné paty, docela se mi líbí ovšem je potřeba na to už mít speciální boty s inserty (důlky) vepředu, scarpa F1 je mají?
    Přehled jako každý rok perfektní,

    Roobert

    OdpovědětVymazat
  4. Boty scarpa F1-F3 jsou boty na skialp. Maji tedy dulky na vazani typu dynafit a zaroven maji v oredni casti harmoniku jako telemarkove boty. Na netu kze najit nekolik odkazu na TTS telemark system i ruzne recenze. Vyhoda teto kombinace je zjevna. Lehkost vazani a snadny nastup do špičky vazani kdy pata se zaklapava pouze na sjezd. Jinak existujs i moznosf kombinace telemarkoveho a skialpoveho vazani. Ma to ale nevyhodu ze se musi sundavat ty draty s patronami. Coz je nepohodlne. Jinak se objevily nkve typy lehkych vazani treba meidjo nebo od ATK. Myslim si ze casem se telemarkkva vybava z modernizuje s bylo by fajn kdybychom se dockali brzdicek a bexpecnostniho vypinani jako u skialpu. Brzdicky by mohly fungova u modelu od ATK ktere jsou umisteny podspičkou vazani. Ted jenom aby byly jeste poradne zimy

    OdpovědětVymazat
  5. Na zkušenosti s TTS Tele vázáním jsem hodně zvědav. Doufám, že se letos dočkáme i nějakého toho sněhu, aby to bylo na čem vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  6. Urcite dam vedet. Mne se na tom libi ta myslenka ktera to priblizuje trochu do skialpu. Patu zapinas az na sjezd. Kdyby se dalo u tohoto typu vymyslet bezpecnostni vyklopnou patu a zaroven ze by slo v pripade extremniho svahu patu plne zaaretovat a sjet dany usek alpskym spusobem a kdyz k tomu uz existuji brzdicky od atk pod predni cast vazani tak bychom se mohli mozna nekdy dockat lehkeho bezpecnostniho univerzalniho vazani. Coz by bylo super. Clovek by jezdil podle nalady a schopnosti

    OdpovědětVymazat
  7. Tvoje přání bylo vyslyšeno: Meidjo Alpin Heel
    https://www.the-m-equipment.com/en/meidjo-alpin-heel

    OdpovědětVymazat
  8. Ty Huntery od Sportenu bych moc nepřeceňoval. Taková lyže v kombinaci s měkkými botami (pohory, "lesnická obuv") moc nefunguje. V prašanu nenese, na tvrdém je neovladatelná (ovladatelná pouze s tvrdými lyžáky). Navíc má nulovou předozadní stabilitu, což se projeví hlavně s mírně těžším batohem. A ještě je vyšší riziko odření paty, bo pohora je koncipována na chůzi. To tvrdím na základě vlastních zkušeností s Rossignol Free Venture, což byl podobný koncept. Je to horší než obyčejné běžky nebo např. 140cm "baletky" s klasickým kandahárem.
    Kot

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, dlho čítam tvoj blog a snažím sa zorientovať, kedže som ešte BC alebo XCD lyžovanie neskúsil, a podľa toho čo tu čítam som sa rozhodol vybaviť sa na túto sezónu. Možnosti kúpy u nás, sú dosť oklieštené a vzhľadom na to, že som v tejto oblasti nováčik, tak by som nerád išiel do vysokých cien, kedže neviem, ako ma to chytí a aká bude zimná sezóna.
    Moja predstava je zimná turistika na lyžiach s prípadnými zjazdom. Podľa cien a možnosti kúpy som si vybral nasledujúcu zostavu : lyže Fischer SBOUND 98 no a ďalej som v rozpakoch ... typ viazania NN75 v mojej cenovej relácii prichádzajú do úvahy a to čo je v ponuke : od najlacnejšieho ROTTEFELLA CHILI, Voile Hardwire 3 pin, ROTTEFELLA COBRA R4 alebo R8 ... no ešte som rozmýšlal či na začiatok mi nebude stačiť NNN BC viazanie, ktoré ma vyjde cca o 100€ menej ... alebo či by mi na začiatok nestačilo klasické viazanie NN75 cca za 8€ ;) ??? Tu teda prichádzam o radu ... s čím začať ? Topánky - lyžiarky by som vybral potom podla viazania a boli by to pravdepodobne Alpiny BC 1675, alebo ALPINA TRAVERSE pre system NNN BC ... O NNN BC viem, že je pri zjazdoch dosť nestabilné, ale videl som videa že to ide ... no neboli to moc náročné terény ...
    Ešte som rozmýšlal, či by mi nestačili lyže Sporten Expedition ... čo ty na to ?

    Ďakujem za radu.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Michal, když se odpíchnu od lyží, které sis vybral, tak mi k nim celkem sedí ty boty (např. AlpinaBC 1675), ale nemontoval bych na ně hardwire vázání (Voile Hardwire 3 pin, ROTTEFELLA COBRA R4 alebo R8), protože to se vyplatí až s plastovejma botama. Kabel přes patu je u takhle širokejch lyží fajn, ale stačí pružina. Podle mých zkušeností je velkej problém u lidí, kteří "to chtějí zkusit" měkká bota. Každý si totiž u BC běžek a u XCD obzvlášť, myslí na nějaký ty sjezdy. Ty jsou ale v měkkejch botách o hodně těžší než ve sjezdovejch přaskáčích a chce to hodně tréninku, než si člověk troufne aspoň na svah typu modrá sjezdovka. Pokud ale budeš jezdit na mírnejch loučkách a v prašanu, tak to s touhle výbavou půjde hned od první sezóny i z kopce. Přeju šťastnou ruku. Honza

    OdpovědětVymazat
  11. Ďakujem za radu ... ale nevydržal som čakať, tak som už nakúpil a to trochu inak ... lyže zostali S-bound 98, zmenil som ale viazanie na G3 Targa T/9 a topanky za Crispi Svartisen GTX 75. Lyže mám už doma ostatné je na ceste. Viazanie je ohodne lahšie a topanky pevnejšie ... dúfam.

    OdpovědětVymazat
  12. Poreferuj prosim jaky z toho mas pocity? Resim v podstate to same jako ty a nakonec jsem ze z NNN-BC dopracoval ke stejne vybave co mas ty (+/-)

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj, rád bych také poprosil o radu. Vracím se k běžkám po dvanácti letech, momentálně víceméně na české hory, výhledově bych chtěl zkusit Skandinávii, Slovensko, Ukrajinu a podobně. Nejezdím kondičně, spíš mě baví podnikat na lyžích tůry okolo 50km za den. (Např. Špindl - Pláň - Bílá louka - Vysoké Kolo - Labská louka - Mísečky - Špindl.) Staré hodně sježděné kombi běžky (taková ta tenoučká prkýnka) dosluhují - ale jezdilo se mi na nich dobře. Zjistil jsem, že se do módy vrátily širší běžky, pročetl blog a teď váhám. Přemýšlím o Sporten Forester nebo Expedition, zkrátka lyžích do stopy, které mě - jak si aspoň představuju - ale trochu umožní dovolit si víc při sjezdu a případně i projet mimo stopu (jak jsem psal, výhledově bych chtěl zkusit neproježděné terény nebo tu Skandinávii).

    Bojím se ale, že se po 50 km na širších lyžích budu proklínat. A nedaří se mi nikde najít nějakou zkušenost s reálnými rozdíly mezi backcountry a "obyčejnými" běžkami. Je při jízdě ve stopě / po běžných upravených i neupravených krkonošských turistických trasách znát velký rozdíl ve skluzu oproti tenké "klasické" běžce? Dá se na backcountry ujet srovnatelná trasa? A umožní mi lyže typu Forester s vázáním nejspíš NNN BC Rotefella při sjíždění / v terénu víc; tím myslím bude rozdíl znát a vyplatí se tedy sáhnout po BC výbavě? Chápu, že se na takovou otázku těžko odpovídá, ale aspoň to porovnání jízdy po projeté trase oproti klasické běžce by mi hodně pomohlo.

    Ještě bych si dovolil poprosit o radu s výběrem boty. Líbí se mi boty Crispi, víceméně protože připomínají klasickou pohorku, ale nevím, jestli nebude bota příliš měkká. V zásadě bych rád nalezl boty, ve kterých bych mohl odjet z Prahy řekněme autobusem do Krkonoš bez toho, abych se musel přezouvat. Zvládnou to backcountry boty? A vyplatí se u lyží jako Forester vzít klasické 3 kolíkové vázání spíš než NNN BC?

    Moc děkuju za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  14. novinka-nove vazaní na BC lyže https://alpinasports.com/cs/alaska-xp

    OdpovědětVymazat