sobota 12. prosince 2009

O čem je backcountry běžkování

Wikipedia: Backcountry oblastí je míněn geografický region, který je: izolovaný, vzdálený, zaostalý, těžko dosažitelný
Pojem backcountry je často používán ve spojitosti s pohybem po sněhu a to hlavně s pohybem mimo oblasti, které jsou nějak speciálně upraveny - např. urolbované sjezdovky nebo strojově upravené běžecké stopy. V češtině nemá slovo backcountry (zkratka BC) žádný široce používaný ekvivalent a pravděpodobně zůstane hluboko zakořeněným anglicismem.
Backcountry obecně je v lyžování už jistou dobu poměrně populární a tak se tenhle fenomén nevyhnul ani běžkám. Výrobci bežeckého vybavení přišli s novými modely lyží, vázání, bot, hůlek a dalšího nářadí speciálně upraveného pro pohyb mimo upravené stopy. Dnešní BC běžkař má k dispozici široké lyže, které mu umožní snadno proplouvat čerstvým prašanem. Při strmém stoupání používá stoupací "tulení" pásy a teleskopické hůlky známé spíš ze skialpinismu. Ve sjezdech se netrápí křečovitým plužením, ale díky ocelovým hranám, carvingovému vykrojení a pevnějším botám si vychutnává elegantní telemarkové oblouky.
O čem tedy BC běžkování je? Rozhodně spíš než o najetých kilometrech rychlosti a sportovním výkonu je to o dobrodružství, romantice, volnosti pohybu a hledání cesty. Troufám si říct, že s BC běžkováním se setkal každý kdo se na běžkách ocitl mimo upravenou stopu, což bude asi naprostá většina českých běžkařů :)
Tak ať nám padá!
HoA
Odkazy:
Tento článek zapříčinil, že jsem se o BC běžky začal zajímat:
http://cestovani.idnes.cz/novy-trend-v-bezkovani-backcountry-touring-fzf-/ig_zima.asp?c=A090108_133439_ig_zima_tom
Další hezký článek o BC běžkování:
http://ekonomika.idnes.cz/back-country-lyze-do-terenu-dpc-/test.asp?c=A020122_110908_test_jan





5 komentářů:

  1. Dobrý den,Díky ti za tento web...Pár sezon som odjazdil na starych obycajnych bezkach a v premocenych polobotkach ktore sa rozpadli.. vlastne som este nikdy nesiel "v stope", vzdy len sam po lese, hlavne turistika a sem-tam nejake zjazdy-vacsinou zlaby v lese...Pri patrani po moznostiach a vydobytkoch techniky som narazil na tuto stranku..tolko informacii pohromade, dakujem dakujem... porovnanie viazania, technika jazdy, lyze, super. Tuto sezonu by som chcel BCcka, rozhodnuty som pre Sporten Ranger, boty a viazanie podla toho ake zozeniem...Takze snehu zdar :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Marek, dík za slova chvály. Rangery jsou myslím dobrá volba, doufám že se ti na nich bude dobře jezdit :)Honza

    OdpovědětVymazat
  3. Tak nakoniec som objednal Salomon XADV 69 Grip...u Vás sú v CZ sú v akcii, za cenu Rangerov tak som neváhal....U nás je dosť problém niečo také vôbec zohnať... Som zvedavý či zoženiem Boty...

    OdpovědětVymazat
  4. Tady ( http://blog.bcbezky.cz/prvy-dotyk-s-bc-bezkami-salomon-x-adv-89 ) píše Tomo, že v Popradu sehnal komplet vybavení od Salomonu. Zdá se že tam mají slušně vybavený sport.

    OdpovědětVymazat
  5. Ďakujem za raduAsi platí "kto hladá nájde":)

    OdpovědětVymazat