sobota 12. prosince 2009

Potrava pro Google

Pár pojmů, které se vám můžou hodit když budete hledat na internetu.

Skitouring - cestování zimní krajinou na lyžích za použití lidské síly. Zahrnuje v sobě backcountry běžkováni, telemark a skialpinismus. Používá se v češtině i angličtině. Více viz. Wikipedia (anglicky).

Alpine skiing - skitouringová varianta alpského (sjezdového) lyžování. Základem je především speciální vázání, u kterého se dá uvolnit při chůzi pata. Před sjezdem se pata opět pevně zaaretuje. Skialpové lyže se hodí pro pohyb v náročném a strmém terénu. V češtině se používá termín skialpinismus. Více viz. Wikipedia (anglicky).

Nordic skiing - dost často se v angličtině používá pro označení běžeckého lyžování, ale zahrnuje v sobě také např. telemark. Někdy se můžeme také setkat s označeními "Traditional nordic" pro klasické běžky a "Backcountry nordic" pro BC běžky. Více viz. Wikipedia (anglicky).

Telemark
- způsob lyžování charakteristický zejména volnou patou a technikou vyjíždění oblouku v pokleku. Pata zůstává i při sjezdu volná a nemusí se aretovat jako v případě skialpinismu. Telemarkové lyže mají snad nejširší spektrum použití od těch nejextrémnějších variant pro strmé terény až po velmi lehké formy. Určit co je ještě lehký telemark a co široká BC běžka lze dnes už jen velmi obtížně. Setkal jsem se například s termínem "Telemark Classic", kterým označuje firma Garmont řadu bot určenou pro BC běžkování. Více viz. Wikipedia (anglicky).

Cross-country - (zkratka XC) ve spojitosti s lyžemi vetšinou označuje turistické běžecké lyžování. Někteří výrobci takto označují turistické běžky - tj. širší běžky, ale bez ocelové hrany a carvingového vykrojení. Více viz. Wikipedia (anglicky).

HoA

Žádné komentáře:

Okomentovat