neděle 28. března 2010

NNN vs. SNS v backcountry ringu

Porovnání manuálních verzí vázání norem NNN BC (Rottefella) a SNS XA (Salomon).

Je mi jasné, že aby bylo porovnání vázání úplně objektivní, musel by jeden člověk pravidelně užívat oba typy. Tu možnost jsme bohužel neměli, ale i tak jsme pár rozdílů v praxi odhalili:

Hromadění sněhu mezi vodícími kolejnicemi - tento nepříjemný jev postihuje hlavně NNN vázání. V hlubokém sněhu se občas stane, že se mezi vodícími kolejnicemi na desce vázání (na obr. 1 vyznačeno červeným obdélníkem) začne hromadit a namrzat sníh, takže po nějaké době cítíte pod botou nepříjemnou bouli a máte problémy s došlapem. Někdy se boule sama uvolní, ale většinou vám dojde trpělivost a musíte sníh vyšťárat hůlkou. U SNS vázání, které má jen jednu velkou vodící kolejnici, se s tímto problémem téměř nesetkáte.


Robustnější konstrukce zapínání - další nevýhoda pro NNN je páka, se kterou manipulujete, když chcete zapnout nebo rozepnout vázání. Ta je u NNN tvořena vrchním krytem špičky vázání (vypadá jako víko kapoty u auta). Na mém sportovním NNN vázání se mi už tuto plastovou destičku podařilo nalomit, když jsem se snažil vyprostit z namrzlého vázání. U BC verze NNN je tato deska podstatně zesílena, ale i tak se jedná o relativně chatrnou záležitost vzhledem k SNS, kde páka tvoří celou špičku vázání. Viz. obr. 2 (NNN) a obr. 3 (SNS).


Výběr bot - dobré backcountry boty jsou základ. A tady je jednoznačně výhoda na straně NNN. Výběr pro tuto normu (tedy alespoň u nás) je neporovnatelně větší. V roce 2009 přesedlala z SNS na NNN např. firma Fischer.

Větší šířka - NNN vázání (BC Manual i BC Magnum - více zde) mají širší desku a tudíž by měly poskytovat lepší stabilitu při došlapu. Píšu to v podmiňovacím způsobu, protože jsem neměl v praxi možnost to porovnat, ale z logiky věci předpokládám, že to tak je. Rozdíly tu, jak je vidět, jsou. Já osobně bych radil vybírat vázání až podle toho, jaké se vám podaří sehnat boty - takže to bude nejspíš NNN.

HoA

7 komentářů:

  1. Díky za tento web. Už přes rok přemýšlím jaké běžky koupit. A BC je to pravé. A díky těmto radám a článkům vím co koupit a čemu se vyhnout. Zítra jdu do prodejny objednat. Ještě napíšu, že nalést prodejnu, kde člověku i opravdu poradí je téměř nadlidský výkon. Počínaje od nezájmu o zákazníka konče sice úsměvem a chutí poradit, ale co je to platné, když ty skoro důchodkyně nebo i mladé slečny nevědí o zboží které prodávají vůbec nic. Maximálně dokážou určil polohu zboží v prodejně :-). tak ahoj

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, před rokem jsem na tom byl úplně stejně, něco málo jsem na o BC běžkách četl, ale kde a co koupit jsem netušil. Postupně jsem začal shánět střípky informací a dávat to na tento blog. Jestli jdeš zítra nakupovat, tak dej vědět kam a jak jsi byl s prodejnou spokojen - určitě to bude zajímavé pro ostatní co taky tápou :)Díky

    OdpovědětVymazat
  3. Taky děkuji za tento web. získala jsem tu přehled. Dnes jsem objevila obchod v Praze 8 Bohnicích, kde mají poklady, ale neví o nich Já osobně jsem si koupila boty Alpina BC 1600Podrážka&Vázaní: podrážka NNN BC, vázání NNN BC Auto/ManualTechnické parametry: rychlozavazovací systém, kožený svršek, ochrana prstů, anatomicky vytvarovaná vložka, izolace Thinsulate, membrána Alpitex, střední flexe boty.Původní cena: 4 770,- Kč ( tu jsem našla na netu, určitě tam bude i jiná )Nová cena : 599,-KčMají tam velký výběr, hlavně velkých pánských velikostí, ale najdou se tam i menší.Obchod se jmenuje Sport factory outlethttp://www.factoryoutlet.cz/alpinaVe skutečnosti tam mají ale mnohem větší výběr než na webu.Třeba se informace bude někomu hodit.Už si jdu najít vázání a těším se, až to všechno vyzkouším.Zdraví Monika

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Moniko, díky za tip. Dám ho s dovolením na Facebook a Google+, aby to tady nezapadlo.

    OdpovědětVymazat
  5. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> <HTML><HEAD> <META content="text/html; charset=utf-8" http-equiv=Content-Type> <META name=GENERATOR content="MSHTML 8.00.6001.19170"> <STYLE></STYLE> </HEAD> <BODY bgColor=#ffffff> <DIV><FONT size=2 face=Arial>Jo, určitě.Děkuji.</FONT></DIV> <DIV><FONT size=2 face=Arial>Monika</FONT></DIV> <BLOCKQUOTE style="BORDER-LEFT: #000000 2px solid; PADDING-LEFT: 5px; PADDING-RIGHT: 0px; MARGIN-LEFT: 5px; MARGIN-RIGHT: 0px"> <DIV style="FONT: 10pt arial"></DIV></BODY></HTML>

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem v BC sice novic teoretik, ale co se týče bot, tak mne zrovna v rozporu s tvrzením výše uchvátil starší model Fisherů postavený na SNS BC. Jednak je to velmi poctivá kožená pohora, druhak to má nádhernou podrážku s drapáky, které nenajdu ani u běžných pohor. NNN patrně nic podobného nenabízí (a možná dnes už ani ne SNS). Když už ty lyže budu meset někde sundat, tak v takových pohorách se nebudu bát přejít cokoliv. Tedy téměř, bo na hladký led je holt třeba minimálně nesmeky... Už je mám odložené, asi nebudu moc váhat, bo v aktuální nabídce jsem nic podobného nenašel.

    OdpovědětVymazat