středa 2. února 2011

Prvý dotyk s BC bežkami Salomon X-ADV 89

Krátky prehľad o BC výbave a mojich úplne prvotných pocitov z jazdy.

BC bežky som objavil len nedávno, keď som blúdil po webe a hľadal nejaké širšie bežky do neupraveného terénu.  V zime sa veľmi rád prechádzam po voľnej krajine a pri tohtoročnej prvej prechádzke so psom a brodení sa kopou snehu, ktorý nás nečakane prekvapil už v decembri (za noc nasnežilo dobrých 25-30cm) mi napadlo, že lepšie by to mohlo ísť na bežkách. Takže som vytiahol otcove storočne Sporten bežky na klasickom socialistickom 75mm viazaní  a poďho von. Už po prvých metroch som zistil, že so suchou nohou sa asi v tých poltopankách domov nevrátim. Zjazd samozrejme s vysokým stupňom rizika, na nejaké otočky som ani nepomyslel.


Po oboznámení sa s problematikou a prečítaní pár veľmi informatívnych článkov som opakovane navštívil športový obchod u nás v Poprade (Šport Rysy) a na prekvapenie zakúpil všetko pod jednou strechou.  Na prekvapenie píšem preto, lebo na webe som čítal o značných problémoch pri zháňaní  výbavy, najmä topánok.

Nakoniec som kúpil nasledovné:
  • lyže: Salomon X-ADV 89
  • viazanie: Salomon SNS XADV Raid
  • topánky: Salomon  X-adv 8
  • palice: zatiaľ staré Swix, plánujem Ficher BCX Variolight, ktoré u nás majú, ale radšej by som vzal neteleskopické BCX Mountain.




Márne čakanie na poriadnu snehovú nádielku ma prinútilo podniknúť krátku cestu autom do blízkeho Ždiaru, kde je snehu vždy viac, jednak kvôli väčším zrážkam a tiež Belianskym Tatrám, ktoré už od 2hej (koniec januára) zatienia okolité lúky a pasienky a sneh sa udrží dlhšie.


Bežky som mal teda príležitosť otestovať vo výbornom prašane, s tvrdším podkladom.  Široké lyže sa prebárali len minimálne, dobre držali smer, mierne stúpania v pohode držali šupiny a to dokonca ešte lepšie v stope (riadne vychodenej) s viac utlačeným snehom. Strmšie svahy som už musel stúpať cik-cak štýlom. Samozrejme hovoríme o kopčekoch v podhorí, čiže o žiadne strminy v skialpinistickom štýle sa nejedná.

Najviac som sa tešil na zjazdy. Prvé pokusy o telemark nedopadli vôbec zle, akurát ľavé otočky mi išli o dosť lepšie ako pravé. Skúšal som aj zjazd na upravenej zjazdovke, ale nebolo to ono.  I keď lyže majú hrany, sú stále mäkké, na veľmi rýchlom plochom svahu s utlačeným snehom nedržia dobre smer a jedine v tomto prípade som pocítil, že stále mám na nohách ešte bežky. V hlbokom prašane, kde sa majú o čo oprieť svojou plochou, si naopak doslova plávajú po snehu ako po bielych striebristých vlnách.

Podarilo sa mi dostať aj do stopy, riadne rozšľapanej turistami. V nej sú určite tieto lyže výrazne pomalšie a nemôžu sa porovnávať s uzučkými bežkami pre jazdu v stope. Cítil som aj brzdiaci efekt šupín. Na druhej strane ale vyhrávaju svojou stabilitou. Čiže ak plánujete zdolávať osobné rekordy a milujete svižnú klasiku v stope, na tieto lyže zabudnite. Ale ak čítate tieto riadky na tomto blogu tak pochybujem, že vás bude veľa.


K viazaniu sa zatiaľ vyjadrovať nebudem, všetko fungovalo ako má, nenašiel som žiadnu chybu alebo vadu. Myslím, že objektívnejšie sa k tomu vyjadrím až po nejakých tých kilometroch alebo hodinách.

Topánky ma prekvapili svojou pohodlnosťou, rýchlosťou zapínania, technickým “lookom“ a výborným gripom pri chodení v teréne. Počas trojhodinovej prechádzky noha ostala nepoškvrnená snehom, dokonca ponožka bola suchá, takže pravdepodobne tieto topánky budú aj dýchať. Je pravda, že klipsňa nepôsobí dvakrát pevne a tiež som si nie istý ako dlho vydrží po funkčnej stránke, čiže zapínať a vypínať, pretože ak sa ten malý kolíček vyjazdí neudrží klipsňu v zapnutej polohe. Všimol som si, že pravá topánka má asi trošku (stačí fakt pol milimetra) inak vykrojený niektorý s drapákov na podrážke, pretože pri došľapávaní na viazanie vydáva mierne vŕzgajúce zvuky. To sa ale časom vychodí takže ako problém to nevidím.

Podrobnejšie informácie o skúsenostiach dodám po nejakom čase a zžití sa s výbavou. Pridám aj info o viazaní Fischer BC NNN spolu s topánkami Fischer BCX-6 (nový model) a palicami Fischer BCX Variolighty, ktoré sme kúpili manželke, a s ktorou sa chystáme podniknúť pár výletikov po okolí.
Aby som to zhrnul, na pomalé vychutnávanie si zasneženej krajiny v hlbokom snehu mimo stopu a civilizáciu s úžasnými možnosťami zjazdu, s pocitom pevnej nohy a úžasnej istoty v ovládaní lyže nemôžete spraviť chybu kúpou tohto produktu.


Tomáš

24 komentářů:

  1. Belianske svahy su asi fakt super, aj my by sme niekedy mali naplanovat cestu na SR, pekne napisane Klara

    OdpovědětVymazat
  2. Jasne, ked naplanujete dajte vediet, mozme vybehnut niekde aj spolu :)

    OdpovědětVymazat
  3. ahoj, loni jsem jezdil na modelu xadv 89 classic bez šupin + boty xadv6+ vázání xadv raid. Sestavu jsem doplnil bezlepidlovými adhezními pásy geco, seříznutými na tvar lyže. Dělal jsem 3 výpravy v Krkonoších a vyzkoušel jsem všechny situace: stoupání do mírného kopce (s namazáním na komoru) do strmého kopce s pásy, sjezd po zledovatělé sjezdovce (raději s pásy) a sjezd v prašanu telemarkem. Lyže jsou opravdu v hlubším sněhu lépe ovladatelné, ale i na upravené sjezdovce lze s nima opatrně manévrovat. Pro mě jsou dostatečně universální pro všechny terény v ČR a překvapilo mě jaké vzdálenosti se dají urazit za několik hodin bez větší námahy. Letos mám v plánu několik výletů mimo trasy jen podle navigace a map tak se těším jak využiju všech vlastností těchto lyží. P.S. Ve ždiaru jsem byl se školou před lety na lyžařském výcviku a krkolomné sjezdovky dobře znám.

    OdpovědětVymazat
  4. Věřím že i ježdění po sjezdovce se dá časem zvládnout, ale prašan je prašan :)

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím, ovšem podle mojich zkušeností v Krkonoších moc možností na jízdu ve volném teréniu není. Většina povolených skialpových tratích vede přes sjezdovky, Letos to zkusím i jinde pokud ppodmínky dovolí. Optimálně se jeví zmíněné Lužické Hory, v létě jsem chodil po kopečkách okolo Loun tam by to také snad šlo

    OdpovědětVymazat
  6. I v Krkonoších se dá legálně jezdit mimo upravené stopy. Ono stačí, když na hřebeni zafouká a upravená stopa je rázem ta tam. Jinak na telemark se mi líbily louky kolem Rokytnice ( http://youtu.be/884LxmFn6Ys ): , nebo přehůří Krkonoš kolem Sklenařic ( http://blog.bcbezky.cz/krkonose-ze-sklenaric-do-rokytnice )

    OdpovědětVymazat
  7. Na hřebenu Krkonoš mám spíše zkušenost s ledovkou, ale i na tom se dá s hranami jezdit. Loučky mě lákají , nějaké letos vyhledám a potrénuji. Jinak co jsem četl na blogu rozhodl jsi se letos pro boty scarpa T4, lze s nima chodit i bez lyží? Docela se mi zamlouvají a uvažoval jsem, že dlouhé (195 cm) salomony vyměním za kratší fischer sbound 112 a k tomu bud boty fisher BCX 875 nebo scarpa T4, vázání 3 pin voilé cable. Našel jsem us e-shop s dopravou zdarma

    OdpovědětVymazat
  8. XCD mě láká a plánuju upgradovat výbavu tímto směrem (uvidíme jestli se mi to podaří ještě tuto sezónu). S T4-kama se určitě bude dát normálně chodit, i když to asi nebude tak pohodlné jako s měkkýma botama. Nicméně na tak široké lyže jako Sbound 112 jsou T4-ky imho vhodnější.

    OdpovědětVymazat
  9. už jsem se díval na detailní obrázky, T4 mají podrážku s vibramem tak by chůze neměla být problém, jinak stejně vozim další boty tak stačí jen přezout a hodit na batoh a jde se dál.Ted se ale nemohu rozhodnout jestli vzit lyze kratsi s lepsi manevrovatelností ale kratším skluzem, nebo delší s lepší nosností a dělím skluzem ale s horším vedením ve sjezdu. S 195 cm salomony se oblouk blizi k 20 metrum a to uz je celkem dost, nehlede potreby zmenit reychle smer jizdy.

    OdpovědětVymazat
  10. V délce lyží těžko radit; záleží na preferencích a způsobu použití, ale délka oblouku nezáleží jen na velikosti lyží, ale i na způsobu jakým se oblouk vyjede. Právě tvrdší boty a patní pružina by ti měly umožnit i krátký paralelní oblouk, když bude potřeba.

    OdpovědětVymazat
  11. Dělal jsem si dnes revizi vybavení a vybavily se mi vzpomínky z loňska jak jsem krotil na Medvědíně 190 cm dlouhé xadv89 v měkkých BC botách.Výsledek byl na upravené sjezdovce oblouk hlavně smykem, telemark jen částečně z pluhu a jen na místech se sněhem, mimo sjezdovky jsem radši sjížděl s nasazenými pásy na jistotu. Nyní uvažuju jestli pomohou jen pevnější boty a vázaní, nebo měnit i lyže. Sbound maji 112 coz uz neni takovy rozdil k 89 u salomonu co mám, ale zajimavé by mohly být rossignoly BC 125 v délce 185 cm http://www.youtube.com/watch?v=ychZMrM0Ra8 otázka je zda se na nich dá i běhat, jsou poměrně dost ploché.

    OdpovědětVymazat
  12. Mrkni na tento odkaz, tam recenzují oboje lyže o kterých uvažuješ + ještě další z této kategorie:http://www.backcountrymagazine.com/index.php?option=com_content&task=view&id=577&Itemid=54

    OdpovědětVymazat
  13. pročetl jsem jsou to jen krátké zkušenosti testerů. Rossignoly125 jdou do zatáčky rychle a jsou výborné v těžkém mokrém sněhu, ovšem zřejmě bude těžké udržet směr jízdy na rovině podobně jako s carvingovými lyžema. Fischery sbound jdou do oblouku až ve vyšší rychlosti tak to bude obdoba jako moje salomony. Nepíše se tam o tvrdosti to je asi zásadní rozdíl mezi BC lyží a skialp popř.telemark lyžema. Měkkčí BC jsou dobré na nerovnostech, ale na upravený sjezdovce je prošlápnu (nejedu po celé délce hrany) ovšem loni jsem měl nadváhu uvidím letos měl bych se vejít do doporučeného zatížení i s báglem.

    OdpovědětVymazat
  14. Ještě bych tu měl jeden odkaz, je to sice ve francoužštině, ale Google Translator to celkem přeloží a zbytek si člověk domyslí. Testují tam Madshus Epoch a porovnávají právě s XADV 89:http://www.skirandonnenordique.com/modules/guide/item.php?itemid=123

    OdpovědětVymazat
  15. taky to není moc podrobné, ale potvrzují že salomony jsou nejměkčí. Nakonec jsem se rozhodnul, že to na nich zkusím i letos. Objednal jsem pouze boty scarpa T4 a vázání voilé 3 pin cable, které zaměním za xavv raid. Má to dorazit po 14.12. tak pak jsem napíšu jak to funguje, od 16.12. jsem v Krkonoších a budu se snažit projet všechny druhy terénů i sjezdovek. Pokud to půjde připojím i fotky a odkaz na video.

    OdpovědětVymazat
  16. Super, těším se, určitě to bude zajímavé srovnání.

    OdpovědětVymazat
  17. určitě ano, snad budou podmínky příznivé.

    OdpovědětVymazat
  18. Robert: Ja mam kombinaciu lyzi salomon xadv89 s topankami garmont excursion a viazanim g3 targa ascent a nesedi mi to. Lyze su makke, topanky s viazanim prilis tazke a robustne. Chcel som univerzalne lyze na turisticke bezkovanie, dlhe prechody, ale aj na telemarkove zjazdy, ale take asi neexistuju. Dokonca v hlbokom snehu, na ktory som sa najviac tesil, lyze doslova zalezu pod sneh, ale to je mozno otazka aj na spravnu montaz - chalan ktory mi montoval viazanie len krutil hlavou nad touto kombinaciou a tvrdil ze takato kombinacia fungovat nikdy nebude. Rozmyslam zmenit topanky a viazanie na NNN fisher bcx-6 alebo SNS salomon x-adv, podla toho ktore topanky zozeniem, lebo je to u nas velka bieda. O NN75 ani nehovorim, to uz na mna v niektorych obchodoch pozeraju ako na navstevnika z minuleho tisicrocia..

    OdpovědětVymazat
  19. To David: Nyní lze dobře nakoupit na e-shopech v USA, slevy až 50% a vše dostupné do týdne (http://www.e-omc.com/catalog/, http://wildernessexchangeunlimited.com/). Nevýhodou je dopravné okolo 90 USD a doplacené clo po příchodu zásilky. Osobně jsem takto nakupoval boty scarpa T4 a vázání voilé 3-pin cable. Také jsem měl představu o universálním řešení pro turistiku i sjezdy ale nedopadlo to nejlépe. Nejprve jsem to zkoušel na lyžích salomon xadv 89 velikost 192 cm a nepodařilo se mi je zvládnout na lehké sjezdovce. Jsou měkké každá nerovnost je rozhodí a často se mi křížily špičky. V neupraveném sněhu se bořily. Potom jsem přehodil vázání na freeride lyže Blizzard 175 cm krojení 111,74,98. Pro sjezd vynikající jezdilo to jak na sjezdovce tak i v hlubokém sněhu, ovšem i s botami už to mělo přes 6 kg a také byl krátký skluz při turistice. Nyní uvažuji o kombinaci rossignol BC 110 positrack 179 cm za 200 USD s voile 3pin cable a scrpa T4, popř. boty Fischer BC 675. Vázání NNN je pro strmější sjezdy nedostatečné, dříve jsem ho používal a nedařilo se mi lyži plně ovládnout. Snad mi lyže dojdou brzy a přidám nějaké čerstvé zážitky.

    OdpovědětVymazat
  20. Bohužel, univerzální řešení neexistuje. Řešit se to dá asi jen širším arzenálem vybavení, aby měl člověk z čeho vybírat podle typu túry. XADV 89 jsou podle mě na plastové boty moc lehké, osobně bych na ně pořídil 3 pin s odnímatelným kablíkem pro pohodlnou chůzi a ty Fischer BCX 675 nebo nějaké koženice.Targu bych přimontoval na nějaké lehčí telmarkové lyže.

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj, předně chci napsat, že díky za tento blog. Informací o lehkém bc je u nás málo. Sám mám teďka - garmont libero + nějaké staré dynastar lyže + rottefella chili vázání. Na sjezd mi to stačí, ale na chození na pásech je to dost na houby. Chili není zrovna moc touring vázání. Přemýšlím proto, že půjdu na příští sezónu do něčeho lehčího a více turistického. Pročetl jsem různé články a recenze a nakonec jsem se rozhodl pro tuhle kombinaci : http://www.earnyourturns.com/9240/sb-notes-on-tele-lite/ Sice je mi jasný, že ten sjezd nebude aspoň ze začátku žádnej med, ale aspoň se zas budu moct učit něco nového. V článku píše, že používá automatic backcountry salomon binding, tím myslí asi toto http://www.salomon.com/cz/product/sns-xadv-access.html. Mohl byste to někdo porovnat s vázáním XADV RAID? Tady v tom popisku píší flexe 155, víte někdo co to znamená? :-)Taky se chci zeptat zdejších uživatelů salomon vázání a salomon X-adv 8 bot, jak jim slouží, jestli se jim už nerozpadly. (Tomáš tu psal, že neví jak dlouho vydrží klipsna na těch botách) :-)Díky za odpověd :)

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj, jak už tady padlo, tak univerzální vybavení nexistuje a jediným řešením je holt mít doma víc lyží. Já jdu zrovna opačným směrem a na příští sezónu bych rád zkusil plastový boty a širší lyže.Jestli teda chceš jit víc do turistiky, tak sis myslím vybral dobře. Zvážil bych to vázání, jestli nezvolit spíš manuální verzi, protože o automatice se říká, že víc zamrzá. Já používám XADV RAID a i to mi letos několikrát trochu zamrzlo, musel jsem pak chvíli pumpovat tou pákou, než povolilo. Nedovedu si představit, že bych místo toho mačkal jenom nějakej čudlík...:)Flexe u vázání je daná tvrdostí té gumy co je ve špičce a tlačí proti botě.XADV 8 jsou možná na lyže široký 68 mm zbytečně robustní. Mám stejně široký lyže a nakonec jsem si vybral XADV 6, protože když jsem si je v prodejně potěžkal, byly XADV 8 znatelně těžší.

    OdpovědětVymazat
  23. Díky za odpověď. Kde jsi ty XADV boty zkoušel? Takže pokud ten automatickej model má flexi 155 a ten RAID má 185, tak potom se bude ten RAID o něco hůře ohýbat, že? To by při telemark oblouku mohla být spíš výhoda. Proti zamrzání prý pomáhá to něčím potřít, jsem to ještě moc nezkoumal, psali o tom na telemarktips.Širší lyže jsem taky uvažoval, fischer sbound 99 + voile cable + Fischer 875CX.(V plasťákách už chodit nechci, je to fakt opruz.) Možná u toho stejně skončím, protože jsem zatím nenašel, kde bych sehnal Madshus Glittertind tak 170 nebo 180, která nemá šupinkovou skluznici. Nemáte tip na nějaký eshop, kde by to měli, a z kterého by to šlo poslat do ČR? Bohužel na telemark-pyrenees to nemají.

    OdpovědětVymazat
  24. Boty jsem zkoušel v pražském LBS sportu.Je to tak, měkčí flexe se bude lépe ohýbat, ale pokud můžu soudit, tak jsem na svém RAID vázání, nějakou horší "ohýbatelnost", oproti tomu na co jsem byl dosud zvyklý, nezaznamenal.Mazání vázání asi pomůže proti zamrzání, ale mě zatím vázko poprvé zamrzlo až letos (jak byly ty tuhý mrazy), tak uvidím, možná s tím příští sezónu začnu :)Pokud už máš nějaký lehčí telemarky, tak ta šířka kolem 70 mm bude myslím dobrá. Dá se na tom celkem v pohodě chodit a sjíždět loučky á la modrá sjezdovka. Těžší sjezdy, nebo když není zrovna prašan, už na tom jdou hůř, ale věřím že s tréninkem se i to dá zvládnout.Kde sehnat zrovna bohužel Glittertind nevím. Co jsm koukal na telemark-pyrenees tak tam mají Fischer E99, který mají stejnej sidecut a dělají se ve verzi se šupinama i bez šupin.

    OdpovědětVymazat