pátek 21. října 2011

Rocker a Camber

Další dva termíny, na které můžete narazit, při výběru nových lyží.

Poprvé jsem si těchto dvou slov všiml v názvu “Nordic Rocker Camber”, který označuje jednu z vlastností XCD lyží Fischer S-Bound. I když jsem si ve vysvětlivkách přečetl, že se jedná o přizvednutí špiček lyží, přesto jsem si nebyl úplně jistý o co jde a tak nezbývalo než začít zase googlit.

Camber
Označuje klasické klenutí lyže, viz. obrázek:


Tento tvar se používá u sjezdových i běžeckých lyží. U sjezdovek se cení jeho schopnost dodat lyži na tvrdém povrchu sjezdovky větší tuhost a tím lepší stabilitu ve vysokých rychlostech. Běžky zase díky němu umožňují pohyb vpřed, když se přenese váha na jednu z lyží a tím se prošlápne klenutí tak, aby začal zabírat protismyk nebo stoupací vosk.

Rocker
Kromě fanouška rocku, znamená v překladu také houpací křeslo a označuje tvar přesně opačný než camber - tedy banán:


Tvar banánu perfektně plave v prašanu a i na měkkém podkladu se lyže snadno ohne a zatáčí, proto se rocker používá u lyžích a snowboardů určených mimo sjezdovky.

Je jasné, že běžky a XCD lyže z principu musí být “cambered”, nicméně vhodným křížením s rockerem (hlavně u XCD) se dá dosáhnout lepšího chování ve skluzu v neupraveném terénu a lehčího otáčení s vynaložením menší síly.

Na závěr přidávám odkaz na články, ze kterých jsem čerpal:
http://www.evo.com/rocker-guide-what-is-rocker-and-why-does-it-matter.aspx
http://www.kaestle-ski.com/en/techcenter/ski-geometry/camber/

Honza

Žádné komentáře:

Okomentovat