středa 14. prosince 2011

Širokáče na jedné hromadě

Rychlé představení současných XCD lyží.

Přiznám se, že na backcountry běžkách mě nejvíc chytil telemark. Logickým pokračováním by tudíž bylo pořízení telemarkových lyží, ale u nás dostupné telemarky, jsou přeci jen především sjezdové lyže, což není přesně to co hledám. Chci vlastně pořád lyže na chození, překonávání delších vzdáleností, ale zároveň chci lepší sjezdové vlastnosti (ať už v prašanu, nebo na tvrdém podkladu) než nabízejí běžky. Nedávno jsem objevil, že existuje kategorie backcountry lyží, která tyhle požadavky splňuje - říká se jí XCD.

Jít si na XCD lyže sáhnout do obchodu, v Čechách asi nehrozí, ale naštěstí to v době e-shopů není zase až takový problém. Horší je, že z různých produktových informací poscháněných většinou na webech jednotlivých výrobců si člověk hůř udělá celkovou představu.

Včera jsem objevil video, kde jsou všechny (snad) současné XCD lyže vidět v jednom záběru a lze si tak lépe představit a porovnat např. jejich šířku, navíc komentář, který je k nim podáván je podle mě docela přesný.


Navrch přidávám ještě pár odkazů, které se tu už objevily diskusích:

http://www.backcountrymagazine.com/index.php?option=com_content&task=view&id=577&Itemid=54

http://www.skirandonnenordique.com/modules/guide/item.php?itemid=123

Honza

9 komentářů:

  1. přidám odkaz na další model, který se chystám objednat. Má protismyk a optimální šířku pro sjezd i chůzi. http://www.voile-usa.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=5300&Category_Code=Voile_Backcountry_Skis&Product_Count=3 objednat se dají zde: http://www.mountaingear.com/pages/product/product.asp/CMP/KNC-97950/cmpn/97950/store/MG/item/230120/N/0 s dopravou zdarma. Celkově jsou ovšem cenově 2x výše než běžné modely jiných firem

    OdpovědětVymazat
  2. Jo Amerika :) Jinak Vectory jsou ve videu také (až na konci)

    OdpovědětVymazat
  3. tak on je měl za rohem ja se dival jen k fischerkam. Vypadaji dobre ale budou taky mekčí tak nevím. Včera mi odeslali scarpaT4 a vázání voile 3 pin cable tak to zkusím napred se salomonem xadv 89, pokud se nezlepší ovladatelnost, pujdu do vectoru nebo fischer s bound.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to, že čím širší lyže, tím měkčí, což je asi lepší pro sjezd, ale horší pro chůzi. Jinak mě docela zaujaly právě Fischery u kterých chlapík tvrdil, že i ty nejširší stále pěkně kloužou. Bohužel jsou výrazně dražší než konkurence...

    OdpovědětVymazat
  5. Na sjezd na pevném si myslím že jsou lepší tvrdší (např. alpina xcross - ta se neprohla vůbec) v prašanu naopak bude měkká lépe plout ovšem zase je tu nevýhoda při chůzi že se dotýká celou plochou a zkracuje se skluz . Předpokládám že xcd lyže blížící se profilem k rockeru (např. vector od voile) bude na rovině drhnout všechny a skluz bude krátký.

    OdpovědětVymazat
  6. Zavisi na snehovych podmienkach a na tom, ci ide o chodzu alebo zjazd. Nikdy nebude univerzalna lyza. Ja pouzivam aj BC bezky aj telemarkove lyze. Myslim si, ze XCD lyze nikdy nebudu tak dobre v zjazde ako telemarkove s vyskokymi plastovymi telemarkovymi botami. A zase vysoke plastove boty asi nebudu dobre na chodzu. Ale vyskusat by som chcel tie Rossignol 125 BC, len tie sa robia pre USA trh a u nas sa kupit nedaju, i ked sa myslim ze vyrabaju v Rumunsku alebo Ukrajine, je to skoda. Velkou skodou je, ze v poslednej dobre u nas nie je sneh a ked je, tak je ho malo alebo je kratko. Potom nejake BC tury moc nehrozia, je to skoda a kupuj si drahe lyze, ked ich pouzijes par krat do roka. Je to skoda. Chcelo by to konecne nejaky poriadny prasan

    OdpovědětVymazat
  7. S tím sněhem naprosto souhlasím, loni i letos to je zatím slabé a jezdit po stejných místech, to moc nových zážitků nepřináší. Jinak mi přišel odkaz od voilé na e-shop který zasílá i do Evropy a zminované rossignoly tam také jsou. http://www.wildernessexchangeunlimited.com/snowsports/skis/backcountryrugged-touring/rossignol/bc-125-positrack-pid-5627.cfmOsobně se chystám vyzkoušet kombinaci Salomon X-ADV89 + Scarpa T4 + voilé 3 pin cable a pokud bude sjezd stále obtížný přejdu na širší a kratší. Rád bych se přiblížil alespon k temto dovednostem http://www.stream.cz/uservideo/489988-lyzovani-s-usmevem-telemark

    OdpovědětVymazat
  8. Tak pokial chces telemarkovat tak, ako je to na videu, tak to je o niecom inom. V tom pripade by si mal prejst na normalne telemarkove lyze a riadne plastaky, ja som siel tento rok do NTN systemu a je to na zjazdovku paradne. V T4 a v nejakych BC lyziach to moc nepojde, tam nevykrojis tak pekny a agresivny obluk. T4 je kompromis na turistiku a na taketo zjazdy to moc nie je. Telemark je krasny, to ti prajem, ja som sa tiez ucil a nie je to zas tak zlozite, len to chce cvik a hlavne kondicku. Na uzkych a lahkych lyziach taku istotu mat nebudes.

    OdpovědětVymazat
  9. Jde mi hlavně o sjezdy s volnou patou. BC lyže jsou pro turistiku vhodnější ale schází mi právě možnost sjezdu ze strmějších svahů. Zatím jsem to řešil ježděním na pásech nebo sestup s lyžema v ruce. Stačilo by mě zvládnout základní oblouk. Kondici mám letos dobrou z běhání tak duofám že nacvičím základní dovednosti velmi rychle. Pořídím videa na ukázku.

    OdpovědětVymazat