neděle 27. listopadu 2011

Fischer BCX Variolight - první dojmy

Zevrubný průzkum teleskopických backcountry hůlek - zatím pouze v obýváku.

Po Variolightech jsem vždycky pokukoval; kdo je měl tak chválil, ale jejich vysoká cena, téměř dvojnásobná oproti běžným turistickým běžeckým holím, mě dlouho odrazovala. Dvě sezóny mám tak odježděné se starými sportovními hůlkami, zkušel jsem i skialpové hůlky a až letos jsem se konečně rozhoupal k pořízení teleskopických BC speciálek od Fischera.


Bohužel ani na stránkách výrobce jsem neobjevil nějaký solidnější popis těchto hůlek a i když se z pozitivních ohlasů dalo usuzovat, že nepůjde o špatnou věc, přeci jen mi trochu chybělo více informací, k tomu, abych se rozhodl, jestli mi to za těch skoro 16 stovek stojí. Doufám, že tento článek pomůže zájemcům o Variolighty se lépe rozhodnout. Dvojdílná teleskopická konstrukce hůlek se zdá být velmi solidní. Tuhost při zatížení plně vytažené hůlky (160 cm) je téměř shodná se stejně dlouhou neteleskopickou hliníkovou hůlkou. Např. trojdílná trekovka Black Diamond Trailback, vytažená do délky 140 cm, je v tomto směru znatelně “chatrnější”.

Hmotnost BCX Variolight je 279 g; u hliníkové 160 cm dlouhé hole Axon jsem naměřil 251 g.
Teleskopická konstrukce je ta vlastnost, kvůli které jsem Variolighty kupoval. Možnost zkrátit hůl do příkrého stoupání, nebo při sjezdu mi u klasických hůlek hodně chyběla. Zkoušel jsem experimentovat i se skialpovými hůlkami, ale u těch mi vadila kratší délka, horší úchop při odrazu a zakusováni kotoučku do sněhu. Skialpové hůlky jsou zkrátka dělané spíš na opírání při chůzi do kopce a sjezd, než na odpichování do skluzu při jízdě po rovině.

Teleskop se zamyká pomocí solidního pákového mechanizmu. Páčka zámku je dostatečně velká, aby se s ní dalo manipulovat v rukavicích. Sílu stisku, je možné regulovat šroubem. Zavřený zámek drží pevně a snese i (pocitově) velké zatížení.


Kotoučky Flexbasket mají podstatně větší plochu než kotoučky sportovních běžeckých hůlek a předpokládám, že se tím pádem nebudou tolik bořit do hlubokého sněhu. Průměr Flexbasketu je 9,5 cm, zhruba stejný jako u skialpového kotoučku, který montuji na BD Trailback; oproti němu má ale jednu výhodu - vnější obruč je ke středu připevněna pomocí čtyř popruhů. Kdo pamatuje bambusouvé hole s velkými kotouči s koženým výpletem, tak tohle je trochu modernější varianta. Tenhle systém umí to, že poskytuje obruči dostatečnou vůli vzhledem k ose hůlky; to se hodí zejména při odrazu, kdy už hůlka není kolmo k terénu, ale kotouč zůstává stále pěkně ležet na povrchu a nezakousne se nepříjemně do sněhu. Speciálně na tuhle vlastnost jsem nejvíc zvědav a těším se, až ji otestuju v praxi.


Korkový grip vypadá slušně a doufám, že vydrží stejně jako plasto-gumové gripy na které jsem zvyklý. Poutko je jednoduché neoprénové, takže o fous pohodlnější než běžné popruhové poutko.


Jako variantu jsem zvažoval ještě dvoudílné teleskopické hůlky Warp Elkhorn, které jsou levnější a dají se také vytáhnout do 160 cm, ale vadil mi šroubovací zámek a klasické skialpové kotoučky.

První dojmy, jsou tedy veskrze pozitivní a těším se na první ostrý test. Zatím jsem na Varioligtech našel jen jednu chybku - s těmi velkými kotouči nevypadají dvakrát sexy, ale na to se v backcountry nehraje :)

Honza

Žádné komentáře:

Okomentovat