středa 25. ledna 2012

Fischer BCX Variolight v terénu

Uplynulý víkend nabídl možnost vyzkoušet Variolighty v různorodých podmínkách.

Díky rozmarům počasí jsme během dvou dnů zažili chumelenici a závěje prašanu, ale také mokrý, na beton udupaný, sníh a ledové plotny. Pohybovali jsme se v okolí šumavské Hojsovy Stráže, většinou po hřebeni mezi Prenetem a Pancířem. Podmínky byly myslím dostatečně backcountry (viz. video) na to, abych mohl rozšířit svůj “obývákový” průzkum hůlek Fischer BCX Variolight o první postřehy z praxe:
  • Zámek teleskopu se ovládá lehce a pohodlně i v rukavicích. Přenastavení délky hole je rychlé a dá se provádět i za chůze. 
  • Zavřený zámek drží pevně a nestalo se mi, že by při zatížení povolil. 
  • Do stoupání jsem nakonec délku zkracoval jen vyjímečně, v opravdu prudkých úsecích, zato při sjezdu byla kratší hůlka rozhodně příjemnější.
  • Hůlky jsem měl většinou vytažené na max. délku (160 cm) a nezaznamenal jsem oproti neteleskopickým hůlkám žádný rozdíl v tuhosti, ani při razantnějším zapichování hrotu do tvrdého sněhu.
  • Kotoučky Flexbasket se do hlubokého sněhu boří znatelně méně než u mých sportovních hůlek a díky jejich vůli vzhledem k ose hůlky se pod nimi při náklonu nekomprimuje sníh - zapíchnutou hůl lze tím pádem snadno naklánět aniž by při tom kladla odpor. 

První dojmy z praxe jsou tedy zatím pozitivní, uvidíme jak se hůlky osvědčí při dlouhodobějším používání. Jako potenciálně nebezpečný vidím zámek teleskopu, který by se časem mohl ošoupat a začít prokluzovat.




Honza

4 komentáře:

  1. Ahoj, mam tie iste palice a so vsetkym hore uvedenym mozem len suhlasit. Mne osobne chyba vacsia opora na dlan (podobne ako na klasickych zjazdarskych paliciach) pri vyprostovani sa z hlbokeho snehu pri pade alebo pre prechode tazkym terenom plnym kopcov, potocikov apod. Velmi ocenujem vydrz klobucika pretoze myslim ze som doslodne otestoval jeho maximalne hranice flexibility :) Pekne kratke videjko. Tato zima nam praje kopu snehu takze konecne mozem obut lyze rovno pred domom a vydat sa kde mi napadne :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Tomo, jsem rád, že to u vás s tím sněhem vyšlo lépe než vloni a zároveň závidím možnost nazouvat lyže hned před domem :) V Čechách zatím pořádná zima dorazila jen na hory, tak si snažím užívat aspoň víkendy.Hůlky se mi zamlouvají čím dál víc, když se člověk dostane do opravdu hlubokého sněhu jsou k nezaplacení.

    OdpovědětVymazat
  3. So snehom to je lepsie, ale tiez hlavne na severe Svk, Tatry apod. Zima teda dorazila poriadna najma co sa tyka teplot -22°C Poprad :) a ma to este klesnut vo stvrtok a piatok. Inak u nas na predajni kde som kupoval vybavu maju aj nove BCX variolighty uz s korkovym gripom, inym designom ale inak to iste za 60€(!). Kupil som si sprej proti namrzaniu Swix Easy Glide plus planujem nejaku vacsiu turu asi na Kralovu holu tak potom by som prispel nejakymi zazitkami a skusenostami.

    OdpovědětVymazat
  4. Super, budu se tešit :) Jinak, tady (http://blog.bcbezky.cz/o-cem-je-backcountry-bezkovani) se mi ozval člověk, co zrovna shání bc výbavu, tak jsem ho nasměroval na Tvůj článek, resp. do Popradu :)

    OdpovědětVymazat