pondělí 24. prosince 2012

Klíny: Křest XCD a překvapivě dobré backcountry

Letos jsme se s Klárou rozhodli nehrotit předvánoční blázinec a tak jsme posbírali poslední zbytky dovolené a vypařili se do Krušných hor.

Jelikož jsem plánoval konečně poprvé vyzkoušet nové XCD lyže, jevilo se mi jako nejlepší varianta zajet někam do menšího skiareálku, kde mají sjezdovky s přívětivým sklonem. Volba padla na krušnohorské Klíny a musím říct, že výběr to nebyl vůbec špatný. Zdejší modrá sjezdovka je ideální na první rozlyžování - třeba na nových lyžích. Nevím kolik lidí tu bývá v plné sezóně, ale teď před Vánoci se tu klouzalo jen pár nadšenců, takže jsem se mohl nekoordinovaně motat po svahu beze strachu, že se s někým srazím.


I když jsme každý den alespoň na chvíli hoblovali sjezdovku, nezanedbávali jsme ani backcountry běžky. Nejdřív jsme udělali menší výšlap po upravené stopě, ale hned další den nás turistické značení zavedlo mimo vyrolbované trasy. A přestože to celé začínalo pekelným sjezdem v přemrzlé traktorové stopě, tak nakonec se z toho vyklubalo parádní backcountry dobrodružství v pohádkově zasněženém lese.

Kromě spousty zážitků a pocitu příjemně stráveného času na horách, jsem si z Klínů přivezl hlavně první praktické zkušenosti s XCD, které se tu objeví hned jakmile se mi to podaří nějak sesumírovat.

Krušné hory jsem lyžařsky hodně dlouho zanedbával a tak je teď začínám v podstatě objevovat. Na lyžích jsem tu byl po velmi dlouhé době sice jenom dvakrát, ale už teď můžu říct, že backcountry potenciál je tady obrovský.

Tak veselé Vánoce a ať nám ta obleva brzy přejde!

Honza

1 komentář:

  1. Dobre sa to cita, ale ja uz tyzden sedim a cakam kedy aj na Slovensku napadne niekde poriadn sneh.Martin

    OdpovědětVymazat