pátek 28. prosince 2012

XCD křest report

První pocity, postřehy a dojmy z nové XCD výbavy.

Jak jsem psal v předchozím článku, strávili jsme s Klárou čtyři dny před Vánoci v Krušných horách, kde jsem konečně mohl poprvé projet svoje nové lyže.


Nejprve bych asi měl přiznat na čem jsem to vlastně jezdil: Lyže Madshus Annum, vázání Voilé SX (hardwire, výprodejový model), boty Scarpa T3 (výprodejový model, předchůdce T4).

Lyžovali jsme hlavně na sjezdovce, ale zkusil jsem si kousek šlapat do kopce i po rovině a taky vyjet na neupravený svah.

Sjezdové vlastnosti XCD oproti backcountry běžkám jsou neporovnatelné. První den, jsme jezdili na přemrzlém technickém sněhu na vydřené sjezdovce s ledovými plotnami. Na BC běžkách bych to nesjel ani náhodou (možná tak hubou napřed), ale na Annumech jsem to po pár seznamovacích jízdách dával celkem v pohodě. Další těžké podmínky nastaly poslední den, když přes noc napadlo asi 15 cm mokrého sněhu a ještě do toho začalo pršet. Sebral jsem odvahu a vyjel na vedlejší neupravenou sjezdovku. V těžkém mokrém sněhu mi na BC běžkách zatáčet nejde, takže jsem měl strach kde skončím, jelikož relativně mírný svah přecházel do celkem prudkého hanku. Annumy ale krájely mokrej hlubočák jako máslo a díky plastovejm botám a kabelu přes patu jsem neměl ten dobře známý pocit, že se snažím zatočit a ono to nejde.

Ačkoli není tahle výbava určená do skiareálu, tak jezdit na sjezdovce se na ní v pohodě dá. XCD lyže možná nejsou rychlé jako čistokrevné sjezdovky, ale já lyžoval v plastových tele botách a na širších lyžích teprve podruhé v životě (první pokusy zde) a tak jsem na jejich horní rychlostní limit nenarazil. Hodně mi pomohlo, když se na svahu objevil týpek, co telemarkoval fakt dobře. Snažil jsem se jezdit podle něj a ejhle, najednou (po několika pádech) cítím, že lyže jdou do oblouku pěkně po hraně a jízda získává carvingový nádech.

Chůzi na XCD jsem zkoušel relativně málo, ale i tak je jasné, že dlouhej a dynamickej odraz jako na běžkách na nich prostě nedám. Na vině je především kabel vázání a možná taky trochu tužší boty. U Voilé SX se bohužel kabel nedá během chůze sundat a vázání nemá ani žádnou jinou vychytávku pro větší volnost paty (viz. článek o XCD vázáních). Jinak lyže velmi pěkně kloužou a šupiny zabírají dobře i do mírného kopce. Pokud si vzpomínám, tak při pokusu o chůzi na sjezdových telemarkách se mi dařila spíš jakási parodie na moonwalking a dopředu to moc nejelo.

Tak to je zatím vše. Na nových lyžích se mi jezdilo parádně a už se nemůžu dočkat, až je vytáhnu do pořádnýho backcountry - jen by mohlo trochu připadnout.

Honza

10 komentářů:

  1. Sjezdy jsou s touhle šířkou už příjemné, v hlubším sněhu je to ideální, lyže má tendenci vyjíždět nahoru, neboří se. Na tvrdší sjezdovce a při rychlé jízdě mají vibrace a nedaří se tak dobře držet směr, jezdím raději klasickým obloukem . Chůzi jsem zkoušel s kabelem i bez něj a rozdíl v rychlosti je minimální. Bez kabelu je to pohodlněější. Lze dosáhnout i slušné průměrné rychlosti ovšem se zvýšenou námahou. V hlubokém sněhu jsou daleko lepší než užší BC lyže vzhledem k tomu že se neprobořují a mají tendenci stále vyjíždět navrch. Také skluz je při dobrém mazání velmi slušný. Osobně na nich v T4kách ušel, ujel i 35 km a kromě drobné oděrky na patě to šlo výborně. Pro snadnější stoupání mám zkrácené pásy, které se připnou jen na komoru a fungují jako universální vosk. Letos jsem byl zatím jen 2x v Krkonoších 1x v Jizerkách a Polsku a kromě vrcholů jsem tam moc sněhu nenašel. Snad něco napadne v lednu.

    OdpovědětVymazat
  2. Ono jde asi hlavně o zvyk, já jsem zatím jezdil pouze v měkkých běžkařských botách a bez kabelu přes patu, tak si v těch plastovkách připadám trochu jako kosmonaut :), ale zase stabilita je podstatně lepší a chodit se na tom taky dá. Těch 35 km mi přijde jako hodně slušný výkon na tohle vybavení, ale věřím že se to dá. Já plánuju výšlapy na XCD spíš do 20-ti km s větším podílem strmých sjezdů.

    OdpovědětVymazat
  3. 35 km bylo loni na jaře a byl to první výlet. Trochu jsem při tom kufroval a z kopce asi 20 km. Na rovných úsecích lze taky trochu jezdit bruslením, jel jsem tak údolím Bílého Labe asi 5 km. Letos scarpy zatím ve skříni a zkouším turisticky přijatelnější Fisher BCX 675. Dotěsňuji nohu použitím více vložek a hledám optimální sjezdový oblouk. Proti plastovým reagují lyže trochu pomaleji ale snad to časem půjde lépe. Jen aby přišla už opravdová zima

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den. Potřeboval bych poradit. Jezdím BC běžky, lyže ranger, vázání NNN bc magnum, kožené boty crispi stendint. S touto sestavou jsem v celku spokojený, nicméně bych rád přešel na nějakou turističtější formu telemarku, kde bych si více užíval sjezd (tak 30-50 % trasy). Jednoduše chci se toulat krajinou (tak do 20 – 25 km) a zároveň si více užívat sjezdu. Uvažuji o XCD lyžích salamon XADV 89 (89 / 60 / 78) nebo madshus epoch (99-68-84mm), ve spojení s telemarkovým vázáním Voile Hardwire 3 Pin, nebo Black Diamond O1, popř. Voile Switchback X2 s botami scarpa T4 (protože jsou nízké a zároveň by měly být pevnější než kožené boty). Lyže madshus annum (109-78-95mm) už se mi zdají pro turistiku hodně široké. Prosím, která sestava by byla dle vašeho mínění nějlepší pro volný pohyb po horách? Dále mě trochu odrazují šupiny. Vždycky jsem mazal voskem. Mám obavu, že šupiny moc nepojedou a to zejména v mírných sjezdech. A nakonec dotaz adresovaný na Roberta, který psal že používá stoupací pásy uchycené pouze pod komorou. Kde se dá toto uchycení sehnat? Vím, že něco takového dělala firma Asnes. Já nyní používám pásy uchycené za špici jako u skialpových lyží a končí tak 15 cm před zadním koncem lyže. Ještě jedna praktická zkušenost abych nebral jenom rozumy od jiných. Nemá cenu kupovat lehké teleskopické hole Variolight. Hrozí tam prasknutí rychloupínáku, což se stalo mně. Nakonec jsem koupil normální skialpové hole Leki Haute Route (max délka 150 cm) a jsem spokojený. Rozdíl v hmotnosti jsem při tůře nějak nevnímal, hole jsou pevnější, což ocení člověk při sjezdu nebo když se zvedá ze země :-). Děkuji za rady. S pozdravem Mirek.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Mirku, já bych se asi odpích od těch bot Scarpa T4. Ty se podle mě moc k XADV-89 nehodí, takže bych se zaměřil na výběr mezi Madshus Epoch, nebo Annum. Rozhodnutí které Madshusy zvolit, bude záviset na tom, jestli chceš dál používat svoje Rangery jako BC běžky, nebo jestli je chceš novou XCD výbavou nahradit. Jako náhradu, bych radši volil Epochy s 3-pin Cable vázáním, ale jestli chceš svojí BC výbavu rozšířit víc směrem ke sjezdu tak jdi do Annumu a klidně rovnou s Voilé Switchback (pokud ti nevadí, že je o fous těžší a o dost dražší než 3-pin Cable).Šupin se neboj, v XCD je to jednoznačný trend a firmy co ještě před rokem nebo před dvěma dělaly dvě verze stejné lyže (bez šupin a se šupinami), tak teď už dělají jen šupináče.Jinak dík za tip k těm Variolightum. Já osobně na ně zatím nedám dopustit, ale ten zámek rozhodně slabej článek je a je potřeba na něj dávat bacha.Honza

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Honzo. Dík za odpověď. Asi nakonec půjdu do lyží Madshus Annum, svázáním Switchback X2. Toto vázání mně k botám Scarpa T4 poradili i v HUDYsport Jičín. Co jsem se díval na nové typy vázání tak mě zaujalo i vázání G3 Enzo, ale to už by bylo vyloženě na sjezd a je taky výrazně těžší. Stávající BC výbavu si jistě ponechám. Myslím že není špatná a s botami Crispi Stetind jsem více jak 3 roky spokojený. Hole Fischer Variolight nejsou špatné. Jezdil jsem snimi celou loňskou sezonu. Bohužel jsem letos před vánocemi, když jsem se chystal na vysočinu, zjistil, že je prasklý zámek. Ani nevím jak ktomu došlo. Rozhodně je dobře že ne během tůry. Protože jsem si zvykl na teleskopické hole a Variolight se v Brně shánejí těžko, tak jsem v RockPointu koupil rovnou teleskopické dvoudílné skialpové hole Leki Haute Route. Testoval jsem je teď v Krkonoších a plná spokojenost. Rozhodně jsou stabilnější a pevnější, a že by mně nějak trnula ruka při delším výjezdu (jel jsem jeden den 30 km) tak to jsem si nevšiml. Přemýšlím o tom jak udělat upevnění pásů jen pod mazací komoru. Koukal jsem, že něco takového dělá Black Diamond, viz GlideLite Mohair Mix Kicker Skins, na jejich stránkách. Je možné, že při troše zručnosti by člověk něco takového svedl udělat ze zbytků taky a možná i lépe. Jinak kdysi se úzké pásky tuleňů v lepovaly do starších běžek do mělce vyfrézovaných postranních drážek pod stoupací komorou. Ale to je taky trvalé řešení. Mirek

    OdpovědětVymazat
  7. Myslim , že kombinace Rangery + Annumy je rozumná a pokryje veškerý BC výšlapy, který v tuzemských horách můžeš spáchat.Já si teda na Annumy budu určitě pořizovat pásy na celou skluznici. Ne že bych si myslel, že ty pouze pod komoru jsou špatný, ale už z principu určitě nebudou v krpálech držet stejně jako ty na celou skluznici a já chci na Annumech jezdit právě ve strmějším terénu. Musím říct, že i na BC běžkách jsem šplhal do kopců, kde mi podkluzovaly i pásy na celou skluznici a na Annumech se do podobných terénů budu určitě dostávat častěji.Kdyžtak mrkni na Facebook stránku BC Běžky, kde se najde pár lidí co má s XCD větší zkušenosti než já a dovedou dobře poradit.

    OdpovědětVymazat
  8. Používám zkrácené pásy Black Diamond GlideLite Mohair Mix Kicker Climbing Skins. Zapínají se páskem s protahovací sponou na začátku komory a nalepí se klasicky jako stoupací pás po celé délce komory. Zespoda je voskuji universálním tekutým voskem skigo glider. Jako alternativu mám klasické stoupací pásy Gecko s adhesním povrchem bezlepidlové. Pokud to srovnám ve stoupání je záběr obdobný, ale při chůzi jsou zkrácené pásy skluznější. Protože se nerad zdržuji s rozbalováním a skládáním volím zatím pásy zkrácené. Osvědčily se i ve sklonech kolem 40°, naposledy v sobotu jsem s nima vyšel trasu Strážné-Rennerovky převýšení 300 m na 1,5km. Vyrobit by se daly i doma stačí kousek mohéru a pásek se sponou + lepidlo. Na mírné svahy stačí jen šupiny, stačí dobře zatěžovat lyži. Nevím zda s vázáním switchback je možné prošlápnout lyži naplno, plocha došlapu nebude moc dlouhá. Osobně mám voilé 3pin cable a je naprosto vyhovující jak při chůzi tak i ve sjezdech, pevnost pružin je dostatečná, pata ovládá lyži stejně jako špička, lze jezdit i klasicky carvingové oblouky. Vybavu zatím testuji, mam najeto asi 100 km, tak zatím závěry nedělám. Po sezóně si udělám čas a zhodnotím klady a zápory a uvidím zda u toho zůstanu.

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji Robertovi za informaci ohledně pásů. Nevím jestli ale nevadí ta páska. Ale při přistoupání to asi nehraje takovou roli. Je fakt, že potom existuje akorát možnost zasahu do skluznice ohledně připevnění pásů a to je věc, kterou by člověk měl vyzkoušet spíše na starých lyžích kde o nic nejde. Napadá mě nějaká patentka zasazená do skluznice a pásy přichytnout pomocí ní. Mezi šupinami by se asi schovala. Jde akorát o to jestli by to drželo. Mirek

    OdpovědětVymazat
  10. Pásy drží hlavně díky adhesi lepidla, pásek je tam jen jako pojistka proti shrnutí. Koupil jsem je u hudy v Jičíně, ale jistě někde na eshopech jsou díly ze kterých by se dalo poskládat laciněji.treba zde http://www.boatpark.cz/stoupaci-pasy/uchyceni-pasu-gumy-hacky-ocka/

    OdpovědětVymazat