pátek 1. března 2013

Dobrá mapa Krkonoš

O jedné pěkné mapě krkonošského hřebene.

I v dnešní době GPS navigací a internetových map se vyplatí mít po ruce dobrou papírovou mapu. Klasická mapa se šikne hlavně v terénu a to nejen jako záloha když dojdou baterie v GPS, ale především člověk díky ní získá lepší celkový přehled o území na kterém se pohybuje, protože na pořádnou plachtu se toho zatím přece jenom vejde trochu víc než na titěrnou obrazovku navigace, nebo mobilu. Moje stará mapa Krkonoš už pomalu přešla do takové té formy “staroegyptský papyrus” kdy každé její otevření může být poslední a tak jsem už nějakou dobu pokukoval po něčem novém.


Mapa Krkonoše Hřebeny nedávno vyšla u Kartografie HP. Má netradiční měřítko 1 : 17 500 a pokrývá území Krkonoš od Harrachova až téměř po Žacléř. Mě osobně se na ní líbí to, že pokrývá celý krkonošský hřeben, takže už nemusím vozit víc map. Podrobná je tak akorát, aby doplňovala mojí GPS. Mapa je celoroční, takž obsahuje vedle lyžařských tras (včetně skiaplinistických) a lavinových svahů, taky cesty pro pěší, nebo cyklo turistiku. Ještě bych vypíchnul značení typu podrostu (les, paseka, kleč atd.), což se hodí právě při plánování sjezdíků mimo sjezdovky.

No zima pomalu končí, ale já doufám, že tak minimálně měsíc se ještě bude dát lyžovat, akorát holt člověk bude muset vysoko do hor. Takže já beru lyže, novou mapu a zítra mizím do Krkonoš :)

Honza

4 komentáře:

  1. Zdravím, odkaz na tento web jsem získala z komentáře na Trekingu. Chválím autora těchto stránek, moc pěkně zpracovaný web.
    My jsme sněžničáři, na sněhu se pohybujeme na sněžnicích. Nějakou dobu už ale pošilháváme po běžkách, ideálně něco do volného terénu, tedy BC běžky. Tak třeba zde získáme inspiraci. Jen si nejsem jistá, zda je to dobrá volba pro někoho, kde neumí lyžovat a rád fotí.
    Přikládám odkaz na naše stránky, jsme fandové Severu.
    lea

    OdpovědětVymazat
  2. Omlouvám se, odkaz na náš web jsem zapomněla vložit.
    Je zde: http://www.sileni-sobi.estranky.cz/
    Lea

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Leo, díky za slova chvály. Běžek se nebojte, jestli zvládnete chodit, tak zvládnete i běžky. Výhoda oproti sněžnicím asi bude, že na nich urazíte delší vzdálenost pohyb po sněhu bude pohodlnější.
    Váš web je také velice inspirativní a plný hezkých fotek - škoda jen, že nejdou zvětšovat.
    Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s údivem zjišťuji, že běžkování velká věda jest. Uvidím, zatím nám sněžnice dostačují, nejsme polykači kilometrů. Navíc velká výhoda sněžnic jsou boty - leze se do nich v pohorách.
      Jsem ráda, že se náš web líbí.

      Vymazat