pátek 9. srpna 2013

bcbezky.cz už zase jedou

Rozloučení s Posterous, o stěhování blogu a taky něco o tom co je v plánu.

Až do letošního května si žil blog.bcbezky.cz na platformě Posterous celkem spokojeně. Píšu o tom proto, že tenhle blogovací systém se výrazně zasloužil o to, že bcbezky.cz vůbec vznikly.


Na podzim roku 2009 jsem se už nějakou dobu zajímal o backcountry běžkování, s cílem přejít od slov k činům a konečně se do toho v nadcházející sezóně vrhnout. V hlavě se mi postupně nahromadily útržky informací posháněných všude možně a já je pomalu začal dávat dohromady. Tehdy se ke mě dostala informace o geniálně jednoduchém blogování pomocí Posterous. Tak nějak z legrace jsem si to zkusil a přitom mě napadlo, proč vlastně nedávat na internet svoje poznámky o backountry běžkách. Formát blogu byl ideální na psaní o něčem, co jsem sám začínal postupně objevovat. No a tak vznikl zápisník začínajícího backcountry běžkaře. V nějakém záchvatu hrdosti na těch pár prvních článků, jsem si později pořídil i vlastní doménu bcbezky.cz.

Idylka trvala až do začátku letošního roku, kdy Twitter, který byl v tu dobu už asi rok vlastníkem Posterous, potvrdil spekulace a vyhlásil, že hodlá Posterous nadobro vypnout. Inu je to logické - naco psát dlouhé blog posty, když se všechno dá tweetnout ve sto padesáti znacích, že? Já jsem se popravdě na podobnou situaci připravoval už nějakou dobu. Posterous totiž uměl přeposílat posty na googlovský Blogger, takže jsem to dělal a myslel jsem si, jak to nemám chytře pořešené. Jenže když padla kosa na kámen a já podrobil přeposlané posty na Bloggeru důkladné revizi, zjistil jsem, že linky na obrázky vedou kamsi do Posterous úložiště, prolinkování mezi posty vedlo opět na Posterous a co mě mrzelo ze všeho nejvíc - přišel bych o komentáře u jednotlivých postů. Naštěstí se hoši z Posterous pochlapili a udělali velice slušný export. Data jsem si tedy vyexportoval a začal řešit kam s nimi. Nakonec jsem se přes Wordpress a Thumblr dostal zpátky k Bloggeru. Blogger sice nemá takovou cool image jako např. Thumblr, ale zato za ním stojí silná firma, která nabízí spoustu dalších služeb, co se dají s Bloggerem pěkně integrovat. Např. mi vyhovuje, že mám teď veškeré fotky a obrázky v galerii na Picasse.

Takže jaká je teď situace? Veškeré posty včetně komentářů se kompletně přesunuly na Blogger. Linky mezi jednotlivými články jsem musel ručně poupravovat, aby nevedly na Posterous. Vlastně se to nakonec zvrhlo v to, že jsem musel projít všech 83 dosavadních postů, znovu je naformátovat, prolinkovat s obrázky z Picassy a upravit odkazy. Doména blog.bcbezky.cz teď po několika měsících znovu funguje a vede na Blogger. Co se bohužel nepodařilo zachránit jsou přesné url adresy jednotlivých postů, protože Blogger používá jiný formát než Posterous. Nebudou tak fungovat žádné odkazy na články např. z Facebooku či Google +, které vedly ještě na Posterous. Každopádně blog bcběžek je teď zhruba ve stejném stavu jako byl před vypnutím Posterous a tak zbývá už jen Posterousu zamávat, poděkovat a vyjádřit přesvědčení, že bude odpočívat v pokoji.

Ok, postěžoval jsem si a zamáčkl jsem slzu, teď co je v plánu. Rozhodně dál budu pokračovat v psaní blogu. Letošní sezóna bude zřejmě opět hodně ve znamení XCD. Snad si na ně letos konečně pořídím pořádné pásy a vyrazím někam do strmějších terénů. Doufám, že se mi podaří projet pár dobrých tras, podobně jako například při posledním výpadu do východních Krkonoš. Tím se nenápadně dostávám k dalšímu z letošních plánů a to je sdílení tras. Pár lidí se už ozvalo, že by to bylo fajn, někteří už rovnou v komentářích popsali trasy co sami projeli. Já myslím, že je to rozhodně dobrej nápad. Teď už jen vymyslet jak to vyřešit. Takže jestli máte někdo nějaké tipy jak na to, sem s nimi - nebráním se ničemu.

To je zatím asi vše co si troufám z plánů odhalit. Mám ještě v rukávu nějaké drobnosti, ale nechci o nich zbytečně plácat, protože kdoví jak to bude s časem. Každopádně, jestli se mi podaří něco z toho realizovat, bude to překvapení i pro mě :)

No máme skoro polovinu srpna. Za chvíli bude září, a člověk aby pomalu začal přemýšlet, jestli není potřeba nějak poladit výzbroj. Mohlo by se totiž snadno stát, že ho první říjnový sníh zaskočí nepřipraveného. Říká se, že když je teplé léto bude pořádná zima. Doufám, že na tom bude něco pravdy, aspoň se ty úmorný vedra, co tu řádily před pár týdny trochu zúročí a my všichni co se rádi brouzdáme závějema se máme na co těšit.

Honza

Žádné komentáře:

Okomentovat