úterý 8. října 2013

Backcountry běžky vs XCD

Porovnání backcountry běžek s XCD.

Píšu si takhle každoroční přehled BC XC a XCD vybavení, a říkám si, že by se asi slušelo v úvodu krátce popsat co vlastně ty zkratky znamenají a pokusit se o nějaké výstižné porovnání. Sice jsem to tu už několikrát psal, ale letos mám oboje konečně zažité na vlastní kůži a navíc po delší pauze (způsobené tím protivným obdobím bez sněhu) už snad mohu prohlásit, že budou mé postřehy očištěny od prvotního nadšení, které se mě drželo po vyzkoušení nové XCD výbavy celou minulou zimu.


A proč sem vlastně tlačím ty anglické zkratky? Tak tím většinou trpím, když se snažím být encyklopedický, což bývá především při psaní přehledů vybavení a článků jako je tento. Český termín “běžky” mi totiž občas přijde docela zavádějící, jelikož člověku vnucuje představu běhání. Kdežto anglické “Cross Country” (XC) je daleko popisnější, jenom má bohužel tu smůlu, že se nedá do Češtiny nijak úderně přeložit, ale jen opsat - nějak jako: napříč krajinou, nebo křižování krajiny. Já například, i když obdivuju Lukáše Bauera, při Jizerské padesátce držím palce Standovi Řezáčovi a hltám zasvěcené komentáře Katky Neumannové, tak sám na běžkách dělám spíš to Cross Country, než že bych běhal.

No nic, pojďme konečně k tomu, o čem má být tento článek.

Začal bych asi tím, co mají BC XC (Backcountry Cross Country, alias backcountry běžky) a XCD (Cross Country Downhill, alias běžkosjezdovky - sorry nic lepšího dnes nevymyslím) společného. Oba termíny označují druh vybavení, které se snaží skloubit svět běžeckého a sjezdového lyžování s cílem vytvořit univerzální lyže pro pohyb v neupraveném terénu (alias backcountry).

Jenže jestli někde existuje ideální průsečík, kde se potkávají světy běžeckého a sjezdového lyžování, tak backcountry běžky (BC XC) se k němu přibližují z té běžkařské strany, kdežto XCD z té sjezdové.

Backcountry běžky jsou pořád především běžky, které si ale berou něco ze sjezdovek. To něco jsou hlavně ocelové hrany a boční vykrojení dost podstatně vylepšující sjezdové vlastnosti. Oproti “normálním” běžkám jsou backcountry běžky širší, aby se tolik nebořily do hlubokého sněhu a maji téměř výhradně tzv. protismyk - šupinky na části skluznice, které nahrazují odrazový vosk, a které jsou do neupraveného terénu, podle mých zkušeností vhodnější než hladká skluznice. Běhat se na backcountry běžkách sice dá, ale je to jako kdyby se šel člověk proběhnout v pohorách, takže nic moc.

XCD-čka naproti tomu připomínají a také jsou sjezdovky. Běžkám se snaží přiblížit redukcí hmotnosti - většinou jsou o něco užší než sjezdové lyže určené k ježdění v neupraveném terénu. Boty jsou už většinou plastové přezkáče jako na telemark, ale často bývají nižší. Vázání se používá zatím výhradně telemarkové NN 75 často s patní pružinou. Další vlastností vypůjčenou od běžek je výraznější klenutí lyže tzv. camber a také protismyk. Výhodou těchto lyží je, že i když na nich lze sjet skoro všechno, tak jsou pořád ještě dost "Cross Country" na to, aby si člověk při chůzi po rovině nepřipadal jak kosmonaut na měsíci. Nejvíc ze všeho se mi na XCD-čkách líbí protismyk, protože pod kopcem nemusím lepit pásy, abych se pohnul dál, prostě jen přecvaknu boty ze sjezdové polohy na chůzi a pokračuju v cestě. Díky tomu jsou XCD vhodné na tůry, kde je vícero kratších sjezdů, mezi kterými je potřeba se přesunovat po delších rovinatých úsecích (což je na českých horách poměrně obvyklý scénář).

Univerzální vybavení do backcountry samozřejmě neexistuje, protože vždycky ještě nakonec záleží na tom v jakém terénu se člověk bude pohybovat. Kopce se dají zvládnout jak na backcountry běžkách tak na XCD, jen ta cesta z vrcholu dolů bude vypadat asi trochu jinak. Backountry běžkám vyhovují spíš pozvolnější sjezdíky v prašanu, kdežto na XCD není problém sjet např. černou sjezdovku ve Špindlu pokrytou ledovými plotnami. Co se týká vzdálenosti, kterou lze na těchto lyžích urazit, tak ta taky hodně záleží na podmínkách a obtížnosti terénu, ale obecně se dá říct, že na běžkách se dělají o něco delší tůry než na XCD.

Jo a kdyby se mě někdo zeptal, jestli bych doporučil spíš backcountry běžky, nebo XCD, tak bych mu poradil ať si pořídí oboje :)

Zatím Skol!

Honza

8 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj ;) Pekný článok, vďaka za objasnenie niektorých pojmov. Minulý rok som sa dal na bežkovanie - klasický štýl v stope (šupiny). Tento rok ma to už ťahá von zo stopy a po množstve článkov čo som čítal asi dospievam k názoru, že sa nachádzam niekde na ceste medzi XCD a skialpom. Chcel by som chodiť na túry s možnosťou nedržať sa len stopy a zjazdy z kopca si užiť. To som zistil na vlastnej koži, že to proste na klasických bežkách určených iba na stopu vôbec nejde. Zase na vrchole nejakých obrovských a strmých kopcov sa tiež nechystám a skialp mi príde už veľmi drahý. Vieš mi poradiť po čom konkrétne sa obzrieť? Nejaký tip na výstroj XCD (toto je asi to čo hľadám, alebo ma oprav ;) ..)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Milanm jsem téma dskutovali na Hangotu a mě to inspirovalo k náapdu napsat o tom článek. Něco jako průvodce váhajícího :)

      Vymazat
  3. Ahoj, super článek. Mám prosbu, jsem z Liberce a nemohu najít nikoho, kdo by mi prodal xcd výbavu, ve specializovaných ani neví co to je. Můžete mi poradit, kde se to dá sehnat. Díky, Slávek. buresjaroslav@volny.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Slávku, zkus mrknout na telemark.cz. Je to tuším jičínský Hudy Sport, tam mají na české poměry slušný výběr XCD.

      Vymazat
    2. Ahoj Honzo,
      moc díky za radu. Nějak jsem musel řešit jiné věci a lyže dát za hlavu, ale už jsem zase na koni a je nejlepší čas začít uvažovat o nové sezóně. Tip na Hudy Jičín je super. Už jsem to prubnul a opravdu umí poradit. Ještě jednou díky, Slávek

      Vymazat
  4. Chtěl jsem se zeptat jak se ťape v botách s telemarkovou špičkou a pevnou plastovou konstrukcí např. Scarpa T4. Vaše články mi trošku otevřeli oči nicméně pořád mám spoustu otázek. Když nechci jenom ťapat ale taky se trošku povozit dolů tak je lepší telemarkové vázání s pružinou přes patu nebo stačí klasická backcountry bota (ne ta s tou 75mm plackou vpředu). U nás se chodí převážně v upraveném terénu po turistických stezkách, které se většinou v zimě udržují rolbou se stopovačem. bohužel je to většinou 10km do kopce a potom 10km z kopce. Jak široká může být maximální šířka lyže aby se ještě vlezla do stopy? Nicméně v lyžích a botech už se trošku orientuju, ale byl bych vděčný ještě za koment ohledně vázání. Díky za supr články a vysvětlení rozdílů...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Honzo, pokud jsi zvyklý na měkké běžkařské boty, tak ti plastová tele bota (byť odlehčená) přijde divná, rozhodně v nich člověk nemá tak lehký krok. Já mám navíc ještě pružinu přes patu která nejde při chůzi sundat a to mě limituje ještě více. Na XCD tdy doporučuji vázání kde se pružina dá povolit nebo z boty úplně odcvaknout. XCD trasa by měla mít po cestě nějaký ten sjezd alespoň úrovně červená sjezdovka (pokud možno ve volném terénu), aby člověk neměl pocit, že se s těžkou výbavou tahá zbytečně.
      Do stopy upravené rolbou se vejde lyže šířky 68mm - je to ale hodně na těsno a často drhnou boky. Osobně raději chodím vedle stopy, alespoň nepřekážím rychleji jedoucím běžcům.
      Telemarkem z kopce se dá dobře jet i na BC běžkách s BC SNS nebo NNN botou, jen ten terén bude tak do úrovně modrá sjezdovka a ještě by to mělo být v akurátním prašánku bez namrzlých ploten. Na těžší terény je samozřejmě dobrá plastová bota a pružina přes patu.

      Vymazat