neděle 27. října 2013

Sezóna 2013/14: Přehled BC XC a XCD vybavení

Tradiční soupiska vybavení pro backckountry lyžování s volnou patou.

Říjen už pomalu končí, na zahradě se válí hromada listí a to je čas kdy se i výrobci lyžařského vybavení většinou vytasí s novinkami pro nadcházející sezónu. Tedy vždycky se najde někdo, kdo to nestihne. Vloni to byl Madshus, který svůj web aktualizoval až během zimy, letos si černého Petra vytáhl výrobce bot Garmont - v době psaní tohoto článku na svém webu zarytě ukazuje boty na všechno možné, jen ne na lyžování. Čekat ale nebudeme, až se něco objeví tak doplním.

Doplnění:
Na Facebooku reagoval jeden čtenář na tento přehled informací, že výrobu lyžařské obuvi od Garmontu převzala americká firma Scott. Jozefovi tímto děkuji. Zdá se že Scott zrušil řadu Telemark Classic, která obsahovala několik modelů bot pro backcountry běžky. Plastové telemarkové boty zůstaly zachovány včetně XCD modelu Excursion.


Letošní přehled jsem dopředu trochu uvedl článkem Backcountry běžky vs. XCD, kde jsem se pokusil o srovnání těchto dvou “běžkařských” disciplín (konečně na základě vlastních zkušeností) a taky jsem vysvětlil proč mám někdy radši anglický výraz “cross country” místo českého “bežky”.

Takže co je letos nového? Stejně jako vloni je hodně spíš kosmetických změn. Často se mění pouze design, nebo alespoň názvy buď přímo jednotlivých produktů, nebo produktových kategorií (někdy dost zmatených a nic neříkajících). Občas mám také pocit, že změna je buď překlep nebo oprava překlepu z loňska. Kvůli většímu množství drobných změn, jsem přehledovou tabulku rozšířil o sloupec “Změny”, kde jsem všechno čeho jsem si všiml poctivě zaznamenal. Z kosmetických změn bych vypíchl nový černý design u nás populárních XCD lyží Madshus (Annum, Epoch, Eon).

Vyloženě nových věcí je letos pomálu. Tradičně nezklamal Fischer, který i v okrajovém segmentu  jakým je backcountry XC přináší každý rok alespoň nějakou novinku. Letos je to běžka Adventure 56 (56-48-54), která nahradila o něco širší model Adventure 60. V nabídce Haganu se objevilo vázání do kterého lze zapnout v podstatě libovolnou pohorku. Voilé vyrobilo nezvykle úzkou lyži “Voilé Wasatch Speed Project Skis” (84 - 63 - 72). Zatím o ní moc informací na webu není, ale z toho mála jsem získal pocit, že se jedná lyže hlavně pro skialpinistické závody. Vloni jsem se podivoval, že Alpina přestala dělat backcountry běžky (a že jich měla celkem dost), letos se mírně očesaná nabídka backcountry lyží na web vrátila; čili předpokládám, že k žádnemu ukončení výroby ani nedošlo, jen se to prostě nedostalo na web.

Z toho co stálo za vypíchnutí, by to myslím bylo letos asi vše. Úplný seznam všech změn, které jsem zaznamenal lze najít v aktualizované přehledové tabulce. Kdybyste si někdo všiml něčeho co mi uteklo, tak dejte vědět a já to rád doplním.

Na závěr bych si dovolil jednu malou spekulaci: Týká se vázání Rottefella NTN Freedom. Rottefella se s tímto odlehčeným modelem vázání pro normu NTN vytasila už tuším vloni a já od té doby koketuju s myšlenkou, jestli tohle vázání také nezahrnout do přehledu. Svou hmotností už se dostalo na úroveň běžných 75 mm hardwire vázání, má přepínání chůze/sjezd, takže jeho použití pro XCD zdánlivě nic nebrání. Nakonec jsem se rozhodl ještě počkat až se objeví nějaké NTN boty s XCD rodokmenem. Tahle chvíle je doufám za dveřmi, protože si myslím, že to bude pecka!

Tak to už je opravdu vše přátelé. Teploty se nám sice momentálně drží celkem vysoko, ale vzhledem k tomu, že v posledních letech není změna o dvacet stupňů přes noc celkem nic nenormálního, tak myslím, že si můžeme v klidu užívat parádní podzim. Někde jsem slyšel, že letos má být zima jako prase. Snad to tedy vyjde a bude k tomu i hodně sněhu a my tak budeme moct skotačit v backcountry nejen na horách.

Honza

Žádné komentáře:

Okomentovat