pátek 27. prosince 2013

Vánoční Chotouň

I u nás v Posázaví se dá ukojit lyžařský absťák.

Letos to díky několika tlakovým nížím, zlomyslně rozmístěných tak, aby k nám soustavně dodávaly teplý vzduch (především ve vyšších vrstvách atmosféry) stojí se sněhem a vůbec s celou zimou, mírně řečeno, za hovno. Přesto se najde několik míst, kde úspěšně bojují s vysokými teplotami a za pomoci nejmodernější techniky dovedou vykouzlit zimní oázu i tam, kde by to člověk nikdy nečekal. Jedním takovým místem je i posázavská Chotouň, nedaleko Jílového u Prahy.


Vraceli jsme se tuhle večer z vánoční návštěvy u rodičů, když tu náhle v Chotouni Klára vykřikla:
“Hele, docela v pohodě sjezdovčička!”
Doma jsem si chotouňské vleky našel na netu a fakt to vypadalo celkem slušně - tedy na skiareál nedaleko Prahy. Do Chotouně to mám asi půl hodiny a tak jsem včera večer, když naše malá Karča usnula, naházel lyže do auta a jel to tam prubnout.

Chotouňská sjezdovka je opravdu oáza sněhu - bílý flek na zeleném svahu. Koupil jsem si hodinovou permici a hodinu nonstop hobloval místní stráň. Na závěr jsem sjezdovku ještě vysupěl pěšky. Hodinka byla myslím tak akorát, aby se člověk nezačal nudit, takže jsem odjížděl příjemně unaven a spokojen.

Svah má něco kolem 300 metrů a je to myslím celkem poctivá modrá. Co musím pochválit je kvalitní vysněžení - nikde žádné kamínky ani vydřená místa. Dále se mi líbí otevírací doba a systém permanentek ušitý tak, aby sem člověk mohl zajet třeba večer po práci. Když se k tomu připočte to, že tu večer zřejmě nebývá moc lidí, dá se jezdit opravdu jedna jízda za druhou bez čekání ve frontě.

Pokud sem člověk nejede s dětmi, tak lyžování v Chotouni má smysl hlavně jako tréninková loučka, třeba na učení telemarku. Tuhle roli myslím plní perfektně. Já tu rozhodně nejsem naposledy, alespoň budu mít rozhýbaná kolena až na jaře (snad) konečně přijde zima.

Honza

5 komentářů:

  1. Chotouň dokáže překvapit. Jednou takhle na jaře, kdy teploty byly tak vysoké, že jsem na kole jel v kraťasech, jsem málem údivem spadnul z kola, když jsem si všimnul sjezdovky, na které se stále ještě lyžovalo. Tou dobou už byly v provozu jen asi další 3 ski areály vysoko v horách.

    Drobné upřesnění: Chotouň není u Jíloviště, ale u Jílového.

    OdpovědětVymazat
  2. Když zadáš v Google Maps vyhledat Chotouň, nápověda vyhledávání automaticky nabízí heslo "Ski areál Chotouň" :-) No, lyže vozím přes zimu v autě na služebkách, tak si sem někdy odskočím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale opravdu jen jestli pojedeš kolem, jet sem speciálně kvůli tomu, to bys byl asi zklamanej. Každopádně dej kdyžtak vědět.

      Vymazat
  3. Zdravim,
    tak so snehom to je teda uplne na hovno. Hlavne ked mam teraz 2 tyzdne volno. Tu v Poprade pod Tatrami takmer kvitnu kvety a mam obavu aby som nemusel vytahovat kosacku na travu :)

    OdpovědětVymazat