pátek 28. listopadu 2014

V Peci nasněžilo!

Vločky, které nezachytily radary.

Se startem zimy to zase letos vypadá všelijak. Vlastně nechoďme kolem horké kaše a přiznejme si, že hůř než vloni. Už několik týdnů se zprávami o počasí proplétá jedna a ta samá věta: … od jihu k nám bude ve vyšších vrstvách atmosféry proudit teplý vzduch. Normálně bych už touto dobou měl převoskované všechny lyže nejmíň dvakrát, ale nepříznivé vyhlídky na zimní počasí mi zkrátka berou veškerou chuť pustit se do tohoto tradičního předsezóního rituálu.

Naději, že by se poměry mohly změnit ve mě probudil článek od Aleny Zárybnické o tom, že meteorologické modely náhle začaly ve střední Evropě předpovídat zimu. Ne sice zrovna závěje sněhu, ale teploty alespoň pod nulou. I začal jsem skenovat webkamery horských středisek v naději, že po dlouhé době uvidím na horách alespoň jinovatku.


Dneska neveřícně koukám, že v Peci pod Sněžkou je bílo a to nejen z umělého zasněžování, ale bílý povlak se táhne všude po okolních kopcích! Překvapivé to bylo také proto, že v rámci vyhlížení zimy několikrát denně sleduju radar srážek a nevzpomínám si, že by v Krkonoších nějaké byly.

Koukám po internetu, jestli se objeví ještě nějaké zprávy o sněžení a našel jsem tenhle článek o fenoménu sněžení z nízké oblačnosti. Od jihu k nám zkrátka proudí teplý vzduch a pod ním si vesele sněží :)

Když už jsme u toho proudění vzduchu, tak na netu už nějakou dobu běží šikovná aplikace windyty.com. V animované podobě ukazuje jak fouká vítr. Šikovné na tom je, že to ukazuje v kontextu celého světa, takže je krásně vidět, jak vzduch kolem Země vlastně putuje a odkud k nám přichází. Lze navíc zvolit také v jaké výšce chceme proudění větru sledovat. A opravdu už např. v devíti stech metrech je směr proudění často jiný než na povrchu. V aplikaci je možné sledovat předpověď na následujících 5 dnů. Podle ní to dnes vypadalo, že k nám příští týden začne foukat ze severu.

Nechci to zakřiknout, ale asi přeci jenom o víkendu ty lyže navoskuju :)

Honza

7 komentářů:

  1. Navoskováno? Na Černé hoře už se jezdí!

    OdpovědětVymazat
  2. http://www.skinet.cz/cerna-hora---janske-lazne/snih-snehove-zpravy-pocasi

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes H.Mísečky - Vrbatova bouda. Souvislá pokrývka čerstvého sněhu cca 30 cm.
    Nahoru s pásy dolů prašanem oblouky Prima otvírání sezony. Nebo ukončení?

    OdpovědětVymazat
  4. Já byl v Krkonoších celý minulý týden. Až na první a poslední den pořád pršelo, ale zajezdil jsem aspoň na sjezdovce. Doufám, že tohle úplně nesleze, protože do toho má tento týden pršet. Po vánocích má ale teplota (alespoň podle aktuální předpovědi) klesat, tak to snad vypadá nadějně.

    OdpovědětVymazat
  5. Nechme se překvapit, nahoře to snad bude dobrý je tam slušná zásoba. Podle zpráv je to slušný i kolem Pradědu.

    OdpovědětVymazat
  6. Koukám na aktualizovanou týdení předpověď ČHMU a tohle už dlouho vidět nebylo: od pátku teploty pod nulou i přes den, do toho sem tam sněžení. Sakra to vypadá nadějně !
    http://portal.chmi.cz/portal/dt?portal_lang=cs&menu=JSPTabContainer/P9_0_Predpovedi/P9_1_Pocasi/P9_1_1_Cesko/P9_1_1_3_Tydenni&last=false

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavý to bude asi jen na hřebenech kde uz neco leží. Jinde to bude jen poprašek. http://zpravy.idnes.cz/predpoved-pocasi-0eg-/domaci.aspx?c=A141225_072734_domaci_cen

    OdpovědětVymazat