čtvrtek 17. prosince 2009

Čekání na sníh: Nejlepší online počasí v Čechách

Mrzne a z nebe se snáší první vločky. Bude to už o víkendu na běžky? Tenhle článek je určen všem, kterým nestačí večer zkouknout počasí, ale nejraději by věděli "jak to vypadá" každých deset minut.

Kde právě teď sněží?

Jak to aktuálně vypadá se srážkami nám nejlépe ukáže snímek z meteorologického radaru. Nejlépe zpracované snímky z radarů má asi počasí na iDnes, kde vidíte i plastickou mapu ČR. Snímky jsou aktualizovány po 15 minutách - můžete si je pustit v krátké animaci a udělat si tak představu jak srážky postupují. Navíc má počasí na iDnes i wapové stránky, takže můžete radar sledovat téměř kdekoli.
Počasí - iDnes.cz (pod mapou kliknout na Srážky)
wap Počasí - iDnes.cz (vybrat malou nebo velkou verzi)

Pozn. radary uvádějí srážky v mm kapalného skupenství. Pokud chcete přepočítat kolik je to cm sněhu, tak platí přibližně 1 mm vody = 1 cm sněhu

Kolik sněhu připadlo?

Na webu lze doslova online sledovat jak sníh pomalu připadává. Asi nejpřehlednější informace poskytují jednotlivé weby povodí našich největších řek. Najdete zde mapku s celkovými úhrny za 24 hodin. Z této mapky si pak zvolíte jednu ze srážkoměrných stanic, která vám dále nabídne srážky za posledních 7 dní, srážky a teploty za posledních 24 hodin (aktualizováno po hodině) a vývoj teplot za posledních 7 x 24 hodin.
Povodí Labe
Povodí Odry
Povodí Moravy
Povodí Vltavy
Povodí Ohře

Jak to tam vypadá?

Obrázek z místa činu vždy hodně napoví. Webové kamery na horách jsou už delší dobu profláknutou záležitostí a najdete je např. na Holidayinfo, kde si můžete přehrát i krátké video a přečíst aktuální (podle mě spíš neaktuální) info o sněhu. Nicméně rozlišení videokamer je poměrně malé a tak z nich lze vytěžit informaci maximálně o tom, jestli tam vůbec nějaký sníh leží a jestli svítí sluníčko. Nicméně na webu Českého hydrometeorologického ústavu, můžete nalézt obrázky z videokamer v HD rozlišení. To už je jiné kafe, jelikož vidíte např, trávu jak čouhá ze sněhu, poletující vločky atd. Snímky jsou aktualizované po 15-ti minutách a je na nich uvedena také např. teplota a vlhkost vzduchu. Škoda, že je jich zatím málo.
Přehled webových kamer s vysokým rozlišením na webu ČHMÚ

Tohle jsou služby, které při čekání na sníh v Čechách používám já. Jestli máte nějaké jiné oblíbené neváhejte je připsat v komentářích k tomuto příspěvku.

Tak ať nám připadává!

HoA

3 komentáře:

  1. dobry jsou taky stranky http://www.foreca.cz

    OdpovědětVymazat
  2. ...a jeste tyto kamery (taky ve velkym rozliseni):http://kamery.humlnet.cz/cz/kamery/

    OdpovědětVymazat