sobota 19. prosince 2009

Jak jsem nakupoval

Závěrečná část dvoudílné minisérie "Jak jsem k vlastním backcountry běžkám přišel".

Jak jsem nastínil v minulém díle nazvaném "Jak jsem vybíral", zhlédl jsem se nejprve v BC běžeckém setu od Salomonu. Nelenil jsem tedy a vyrazil do Salomon obchodu v jednom z pražských nákupních center. V malém obchůdku bylo plno oblečení a tenisek a kdesi v růžku, spíš jako dekorace, se tísnily asi troje lyže. Byl jsem z toho trošku rozčarován a  slečny u kasy co vypadala, že dělá všechno možné, jenom ne sport jsem se radši ani na nic neptal.

Chce to nějakou speciálku na běžky, řekl jsem si a pátral na internetu, až jsem narazil na slibně vypadající LBS-Sport. Nejsou sice zrovna v centru, a otvíračku mají tak, že si člověk musí vzít půl dne dovolenou, ale co bych kvůli vytouženým běžkám neudělal. Jedno páteční odpoledne mizím dřív z práce a razím směr Holešovice. Obchod je pěkný a dobře vybavený, z BC běžek tam mají ale pouze několik modelů od Sportenu a jedny boty od Salomonu (ale jiný model než co chci). Je tu dost lidí, ale přesto si vystojím frontu na prodavače a ptám se, jestli by bylo možné dovézt něco speciálního, co nemají na obchodě. "V lednu už do skladu nepojedem," odpoví chlapík a jde se věnovat zástupu čekajících zákazníku, kteří si přišli koupit "ňáký" běžky.

Další hledání na webu a hele - Holan sport. V backcountry běžkách má bezkonkurenčně nejlepší sortiment a z nabídky bych si vybral (i když Salomon nemaji, ale mají extra široké lyže Alpina Cross Terrain a boty Crispi), jenže samozřejmě boty už nejsou v mé velikosti. Nu což, letošní zimu už BC běžky nepořídím, alespoň budu mít víc času přes léto do nich nadchnout i přítelkyni.

Léto uběhlo jako voda. Na stromech zlátne listí a já před Klárou čím dál častěji mluvím o nádherných zasněžených pláních a jak po nich plujeme jen my dva, jak lehce sjíždíme pozvolné kopečky ladným telemarkem a tak dále. Docela mi to jde, takže tuto zimu nesháním jen jednu výbavu ale dvě.

Neponechávám nic náhodě a už od října pravidelně kontroluji nabídku výrobců. U Salomnonu nic nového, ale Fischer začal dělat dobrý boty. Píšu email českému dovozci Fischeru, že mám zájem o dvě kompletní výbavy a kde by se to dalo v Čechách, případně okolních státech, koupit (neodpověděli). Píšu tedy do Holansportu a ptám se na možnost dovézt speciálně dva komplety bc vybavení od výrobců, které Holan nabízí a přesně píšu co chci. Přichází mi odpověď ať sleduju co mají na webu. Hmm cca 30 tisíc asi není žádnej kšeft. Hledám dál a objevuji odkaz na slovenský Alphasport. Mají výborný výběr bot pro BC. Nejbližší Alphasport je sice v Žilině, ale vzhledem k tomu, že Klára je z Trenčína, tak můžem během rodinné návštěvy zvládnout i nákup v Alphasportu. Klára tam dopředu volá a dozvídá se že všechno BC vybavení už mají z loňska ve výprodeji a letos nic nového nenakupovali, protože to nikdo nekupuje. To bude asi tím, že Slováci neběžkujou, jak mi pořád tvrdí Klára. No nic, přesto se tam jedem mrknout. Samozřejmě to co jsme si vybrali na webu už nemají, ale nakonec přesto nakupujme. Díky slevám mají dobrý ceny tak kupujeme každej kompletní výbavu za cca dvoutřetinovou cenu a s kompletním servisem. Ovšem musel jsem slevit z kategorie BC Core na BC Mid (označení BC Core/Mid převzato z tohoto článku).

Co říci závěrem? Nejvetší problém jsou boty, které si musíte vyzkoušet a je proto dobré je koupit v kamenném obchodě. Ženský to maj o to horší, že dámský modely se sem vůbec nedováží. Backcountry běžky už má dneska hodně obchodů, ale bohužel téměř výhradně je to Sporten a chcete-li něco širšího, tak to seženete jen v pár eshopech, ale pak budete mít problém k tomu sehnat odpovídající boty.

Jestli někdo znáte nějakou prodejnu, která má vetší sortiment BC vybavení než výše uvedené, neváhejte ji připsat do diskuze po d článkem.

HoA

Odkazy:

Trable s nákupem:

Lyžařská obuv a vázání NN75 vhodné pro BC

Jak jsem sháněl výbavu na backcountry


Dodatečně jsem zjistil, že dobrý výběr bot má Vodák sport.

2 komentáře:

  1. Ahoj. Je to tak cca dvě sezóny, co jsem kupoval BC výbavu. Tehdy se dal pořídit set (Sporten Highlander+Roteffella BC+Alpina BC) v Hudy i Rockpointu. Bohužel boty od Alpiny mi od první túry na lyžích nesedly a ani po x vyjížďkách se nevyšláply. Navíc do nich teklo horem dolem, takže na BC fakt k ničemu. Nevím, jestli jsem měl jen smůlu na konkrétní pár, ale rozhodl jsem se Alpiny už nebrat. Začal jsem shánět (volba padla na Fischer BCX 6 resp. Rossignol BC-7), ale ouha - v kamenných krámech se tvářili, jako bych chtěl kámen z Marsu, na e-shopech skvělý výběr až do chvíle odeslání objednávky. Pak omluva, že nemají nic skladem a dovozce nedoveze, resp. něco snad na skladě mají, ale je to buď moc velké nebo malé. U dovozce mi sdělili, že by se to v ČR neprodalo, takže to ani vozit nebudou a jedině, že třeba v Drážďanech nebo Mnichově... Až letos se mi nakonec zadařilo v Hiko Sport (Praha, ul. 5. května), který je sice primárně zaměřený na vodáky, ale majitel se rozhodl, že zkusí prorazit s BC. Má celkem solidní výběr lyží i bot, takže nakonec jsem sehnal vytoužené Fischerky. Jinak jezdím na Highlanderech (kovové hrany - takže se v nich dá i celkem bezpečně sjet modrá sjezdovka nebo nějaká svážnice, šířka tak, aby se ještě dalo vejít do strojovky a bez šupin - ty se moc neosvědčily, protože ve stopě to s nimi nejede ani z kopce) a zatím spokojenost. Jezdíme "backcountry" i ve stopě a obojí je na nich plnohodnotné...

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravim, je pravda ze s vyberem BC vybaveni je to v cechach hodne spatne, ale zkuste HIko sport na Vysehrade. Prodavaj tam BC od Madshusu, Haganu, vim ze delali i Sporten a Salomon. Podobny vyber budou mit i v botech.

    OdpovědětVymazat