středa 16. prosince 2009

Jak jsem vybíral

Tohle je první část dvoudílného miniseriálu který by se mohl jmenovat "Jak jsem k vlastním backcountry běžkám přišel".

Když jsem se zhruba před rokem dozvěděl (z tohoto článku), že existuji široké běžky s ocelovými hranami, tak nějak jsem tušil, že to je přesně to co hledám. Jednak už mě celkem omrzel ten pouťový cirkus kolem sjezdovek, takže jsem čím dál častěji vyrážel na běžky a zároveň pokukoval po freeride na snowboardu, nebo po skialpech - obojí jsem si zkusil na Slovensku a bylo to super. Jenže snb freeride není moc o nějakém chození po horách je to prostě jen výšlap na kopec a pak hlavně nádhernej sjezd a na to potřebujete pořádnej kopec. To skialpy jsou na tom z pohledu volnosti pohybu po horách lépe, jenže na naše kopečky je to pořád kanón na vrabce. Backcountry běžky se zdály ideální pro to co mě na horách baví nejvíc - pohodové toulání ztichlou zimní krajinou, kde jste většinou úplně sami.

Jelikož už sportovní combi běžky mám nějaký ten pátek, nehledal jsem žádný kompromis do stopy i do terénu, nebo trochu do stopy a hlavně do terénu. Bylo mi jasné, že to "pravý ořechový" pro mě je nekompromisní BC Core.

Po nějaké době a proklikávání webových stránek výrobců běžek jsem zakotvil na této sestavě:
Lyže: Salomon XADV 89 Grip (max. šířka 89 mm)
Boty: Salomon X-ADV 8
Vázání: Salomon XADV Raid

Jenže co čert nechtěl, nějak se to nedalo v Čechách sehnat (hlavně boty). Klikal jsem tedy dál a po čase se moje preference změnily na:
Lyže: Fischer Outtabounds Crown (max. šířka 88 mm)
Boty: Fischer BCX 8
Vázání: Fischer BCX Magnum nebo Rottefella BC Magnum

Oproti Salamonu se mi u Fischeru víc líbily boty (ale bohužel také nešly sehnat). Klikal jsem dál a pak jsem objevil královnu všech backcountry běžek, monstrózní Alpina X Terrain širokou neuvěřitelných 110 mm! Bylo mi jasné, že takhle široká lyže bude chtít mohutnější boty i vázání a nakonec jsem dospěl k této sestavě:
Lyže: Alpina X Terrain (max. šířka 110 mm)
Boty: Garmont Excursion
Vázání: Voilé 3-Pin Cable Telemark Binding

Kupodivu se mi všechny komponenty podařilo najít v českých a slovenských obchodech a naděje na úspěch opět ožila. No ale jak to všechno dopadlo, si nechám na druhou část vyprávění s názvem "Jak jsem nakupoval", do které chci nacpat také odkazy na všechny možné shopy a eshopy co jsem při hledání BC výbavy navštívil.

Tak ať nám padá!

HoA

4 komentáře:

  1. chtěl sem se zeptat kde ste v čechách sehnal to vázání Voilé 3-Pin Cable Telemark Binding. pořídil sem si tu verzi bez kablíku a teď přemejšlim jak ho k tomu přidělat. a tyky by mě zajímalo jestli ten předek je jinak až na barvu stejnej

    OdpovědětVymazat
  2. Tuším jsem ho viděl v HolanSportu (holan.cz). Ale teď už ho zdá se nemají. Nicméně zkuste se tam pozeptat třeba vám poradí. Můžu se zeptat jaké boty a lyže máte a kde jste případně nakupoval? Díky.

    OdpovědětVymazat
  3. Jasně, kupoval sem vše taky v tom HolanSportu, tak se za nima ještě stavim. Mám rangery a boty Crispi Antartic - krásný klasický pohorky. Trochu sem se bál že to vázání bude na lyži moc široký ale zatim to nikde nevadilo. Teda mám to dva tejdny a nejsem běžkař - přecházim na to spíš ze sjezdovek a pár pokusech se skialpama - ale procházky po panenských polích kousek za prahou mi přišly fakt luxusní - žádná běžkařská magistrála, občas pár stop, spíš srnčích, a člověk ani nemusí nikam jezdit.

    OdpovědětVymazat