neděle 20. prosince 2009

Naše backcountry běžky

Po tom co jsem vylíčil moje strasti se sháněním BC běžek, je myslím načase, abych ukázal co jsme si s Klárou nakonec pořídili. Na přiložených obrázcích je zároveň vidět, jak se liší backcountry vybavení od toho ne-backcountry.

Jelikož plánujeme chodit na běžkách převážně spolu, tak základním požadavkem bylo mít stejné, nebo alespoň hodně podobné, vybavení pro vyrovnaný zážitek :-). Nakupovali jsem ve výprodeji, takže se navzájem lišíme pouze v botách (podle toho co komu padlo) a vázání:

Honza
Lyže: Hagan X-Trace - lisovaný protismyk (šupiny); profil 68-60-65 (v podstatě úplně stejné lyže jako Sporten Ranger)
Boty: Fischer BCX-6 - boty pro SNS XA; loňský model  (už nejsou v katalogu)
Vázání: Fischer BCX SNS XA - loňský model  (už není v katalogu, Fischer přešel na NNN BC normu)

Klára
Lyže: Hagan X-Trace
Boty: Garmont Venture BC - boty pro NNN BC
Vázání: Rottefella BC Manual - vázání NNN BC

Pod článkem najdete pár obrázků (omluvám se za kvalitu snímků, ale vznikaly v polních podmínkách), zde jsou k nim komentáře:

1. Porovnání šířky BC lyže (vpravo) a sportovní combi běžky (vlevo).
2. Porovnání bot pro BC (vlevo) a běžnou sportovní turistiku (vpravo). V reálu ještě více vynikne "pohorovitost" BC bot. BC boty lépe fixují kotník a mají větší stabilitu při došlapu.
3. Porovnání BC a sportovních vázání. Z leva: NNN BC, NNN, SNS XA, SNS. Backcountry vázání jsou v předu vybavena očkem pro uchycení sichr šňůry a vyznačují se zesílenou částí vodící kolejnice hned za drážkou pro osu boty (lépe je to vidět u NNN XA) kvůli lepší ovladatelnosti pro telemark. Jsou také celkově širší pro stabilnější došlap.
4. Porovnání šířky a masivnost osy ve špičce boty a šířky podrážky (SNS XA nahoře, SNS dole). Lze si tak lépe představit šířku vázání. U normy NNN je poměr podobný.
Už aby byl dostatek sněhu
HoA

2 komentáře:

  1. Ahoj, protože sám nemám možnost porovnat obě BC normy od SNS a NNN, všichni okolo mě mají NNN BC prosím o reálné srovnání výhod a nevýhod toho kterého vázání. Asi to nebudou zásadní rozdíly, ale za postřehy bych byl vděčen, případně to můžeš napsat přímo do diskuse na Svět oudooru. Dík a srdečně zdravím!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, na toto téma jsem napsal specialni post: http://blog.bcbezky.cz/nnn-vs-sns-v-backcountry-ringu

    OdpovědětVymazat