úterý 29. prosince 2009

Plánování trasy - TrekView

Zajímavá online služba pro plánování vlastních tras.

 
Vánoční obleva rozpouští poslední zbytky naděje, že bychom snad ještě v tomto roce vytáhli svoje nové běžky do terénu - mrazy a sníh prý snad přijdou až po Novém roce. Sedím tedy alespoň u internetu, popíjím čaj a plánuju kam vyrazit, až konečně dostatečně nasněží.

Při plánování tras používám především mapový portál Mapy.cz. Líbí se mi hlavně možnost odměřování vzdáleností mezi dvěma body a zjišťování přesných GPS souřadnic. Kdyby tak existovala nějaká služba, kde by bylo možné si na mapě vytyčit a uložit svoji vlastní trasu. Chvilka hledání a voila: TrekView.

TrekView používá mapové podklady portálů Mapy.cz a GoogleMaps. Je to v podstatě nadstavba využívající aplikační rozhraní na těchto portálech k tomu, aby vám umožnila zadat sérii bodů navzájem propojených přímkami (cestu). Takto vytvořenou cestu si můžete uložit (tedy pokud jste si na TrekView založili účet), nebo vyexportovat do GPX souboru a natáhnout si ji do své navigace. TrekView vám pro vaše cesty vygeneruje také např, výškový profil a nabízí ještě spoustu dalších funkcí, které je třeba vyzkoušet nejlépe na vlastní kůži. Jak celá aplikace vypadá najdete na přiložených obrázcích. Jako nevýhody bych vytknul sice jednoduché, ale poněkud kostrbaté ovládání a omezení na minimální počet bodů, které musí trasa mít aby šla uložit - kratší trasy (cca 15 bodů) uložit nejdou. Maximálně jde uložit pod jedním účtem 25 cest, což také není mnoho, ale vzhledem k tomu, že cesty lze libovolně exportovat do GPX a znovu je z GPX načítat do aplikace TrekView, tak to zase tak hrozné není. Aplikaci lze samozřejmě používat zdarma.

Tak vzhůru do plánování

HoA

P.S. Docela pěkná aplikace s podobnými funkcemi je také na iDnes.cz. Ta ale bohužel neumožňuje plánovat cesty úplně volně a hodí se tak spíš pro plánování cyklo-výletů.

1 komentář:

  1. Pro plánování cest na Trekview.cz, jejich editaci, export, případně import do nebo z GPX souboru není třeba zakládat vlastní účet. Ten je nutný pouze pro ukládání projetých tras do sdíleného archivu.

    OdpovědětVymazat