úterý 15. prosince 2009

Speciál: Vázání

V dnešním speciálu se budeme věnovat pouze vázáním pro backcountry běžky. Na trhu je v současné době několik norem pro BC vázání a jejich variant a chudák kupující kolikrát neví co zvolit. Navíc je nucen, díky žalostné nabídce v našich obchodech, často nakupovat jednotlivé komponenty zvlášť, takže je dobré se v problematice dobře zorientovat, aby to pak všechno pěkně pasovalo dohromady. Tak jdeme na to:

Pozn: Označení kategorií BC lyží BC Light, BC Mid a BC Core, jsem převzal z tohoto článku.

NNN - New Nordic Norm

Z rodiny vázání NNN nás bude zajímat skupina vázání označená jako NNN BC. Ta se od ostatních NNN vázání vyznačuje celkově robustnější a odolnější konstrukcí, větší šířkou "pantu" pro botu, masivnějšími vodícími kolejnicemi a vetší šířkou desky vázání. Cílem je zvýšit ovladatelnost lyže v těžkém terénu, zvýšit stabilitu lyžaře při sjezdu a také odolnost vázání. Pojďme se podívat na jednotlivé modely:

BC Manual
Šířka vázání je 56 mm. Vhodné pro lyže z kategorie BC Mid a BC Light. Označení Manual znamená, že s vázáním při zapínání/vypínání boty musíte manipulovat rukou (pěkně se shýbnout až k zemi).

BC Auto
Stejné parametry a použití jako BC Manual, jen obsahuje složitější mechanismus, který vám umožní si lyži zapnout pouhým nacvaknutím boty do pantu vázání. Vypíná se tak že hrotem hůlky zmáčknete tlačítko na špičce vázání. Pohodlí je ovšem vyváženo větším rizikem zamrznutí (bota nejde vyndat) a také díky složitějšímu mechanismu vetší náchylnosti k poškození -  což může být v divočině docela nepříjemné.

BC Magnum
Oproti BC Manual/Auto má širší desku (67 mm) a zvětšuje tak kontaktní plochu mezi botou a vázáním pro větší stabilitu a ovladatelnost. Vhodné je pro lyže z kategorie BC Mid a BC Core, je ovšem nutné dodržet minimální šířku lyže 52 mm. Ovládání je manuální a dokonce jsem četl, že zamrzá ještě méně než BC Manual.

Hlavním výrobcem a tahounem NNN normy je norská Rottefella, ale vyrábí ho také např. Fischer.

SNS - Salomon Nordic System

Také systém vyvíjený firmou Salomon má svoji BC variantu, označovanou jako SNS XA. Ta se opět vyznačuje robustní, odolnou konstrukcí a širší zesílenou osou "pantu" pro botu. Místo dvou menších vodících kolejnic jako uNNN je zde pouze jedna mohutná kolejnice, která se na konci pod prsty zesiluje a zvedá (tvoří  tzv. řídící klínek) což má za cíl zvýšit ovladatelnost lyže. Můžete se setkat sdvěmi základními modely:

SNS XADV Access / SNS XA Auto
Automatické variant XA vázání. To znamené větší pohodlí pří manipulaci, ale složitější konstrukce s větším rizikem poškození a větší náchylností na zamrznutí. Vhodné je pro lyže z kategorie BCLight a BC Mid.

SNS XADV Raid / SNS XA Manual
Manuální verze XA vázání. Oproti automaticé verzi u tohoto modelu výrobce udává tužší flexi (bota se v pantu hůř ohýbá) pro lepší kontrolu a také zamezení jakéhokoli styku kov na kov, což je ochrana proti zamrznutí. Vhodná je zejména na lyže z kategorie BCMid a BC Core.

Hlavním výrobcem je (tuším německý) Salomon, jinak nevím, že by někdo jiný v současnosti SNS XA vyráběl (kromě firmy Fischer, která ale v roce 2009 přešla na systém NNN).

NN 75 - Nordic Norm 75 mm

Stará dobrá kovová "pětasedumdesátka" se třemi kolíky je díky své jednoduchosti, odolnosti a spolehlivosti i v náročných podmínkách dodnes vyráběna a používána. Mlaďoši možná neví o co jde tak jen stručně - jedná se v podstatě o kovový skřipec přidělaný k lyži, do kterého se skřípne prodloužená přední část podrážky běžkařské boty. Používá se především na BC Core lyžích a také na lyžích pro telemark, kde je často dopněna navíc o patní pružinu pro lepší ovladatelnost lyže. Kdo něco podobného viděl na lyžích po dědovi a chtěl by to použít dnes s novými botami pro BC nebo telemark bude pravděpodobně zklamán. Důvod je ten, že u nás se používala jakási odlehčená forma, která počítala s tloušťkou podrážky max. 12 mm, kdežto dnešní BC a telemark boty mají podrážku tlustou asi 18 - 20 mmm. U nás se můžete setkat např. s těmito vázáními NN 75:

Rottefella Super Telemark
Voilé HD Mountaineer 3-Pin Telemark Binding

Nejznámějším výrobcem NN 75 je norská Rottefella případně americký Voilé.

Na závěr bych ještě dodal, že jednotlivé systémy jsou navzájem nekompatibilní, to znamená, že nejde použít např. vázání NNN s botami SNS a pod.

Doufám, že se mi podařilo přehledně sesumírovat současnou nabídku vázání pro BC. Komu by chyběly obrázky, případně by vyžadoval více informací, tak může proklikat odkazy, které uvádím na konci tohoto článku.

Tak ať ještě trochu připadne!

HoA

Odkazy:

Na konci tohoto článku jsou popsány jednotlivé systémy vázání i s fotkama:
Svět Outdooru: Backcountry lyžování

NNN BC výrobci:
Rottefella, Fischer

Roteffella katalog v češtině.

Dovozce vybavení Fischer. Má na svých stránkách katalog v češtině:
Sport & Freizeit

SNS XA výrobce:
Salomon

NN 75 výrobci:
Rottefella, Voilé

 

 

2 komentáře:

  1. Ze zkušenosti můžu potvrdit, že "zmrznout" dokáže i manuální vázání. Samotného mě to nemile překvapilo, ale bohužel je to tak :(V praxi jde spíš o to, že se dovnitř dostane sníh, který tam zmrzne v led a ten pak brání úplnému rozevření vázání - hrubá síla, myslím, moc nepomůže. Chce to buď nahřát, anebo sundat i s botou a šťourat všemožně tak dlouho, až to povolí...

    OdpovědětVymazat
  2. Někde jsem ještě četl, že je dobré promazávat nějakým silikonovým přípravkem.

    OdpovědětVymazat