neděle 13. prosince 2009

Vybavení: Lyže, boty, vázání

Pár slov o základním vybavení pro backcountry běžkování.

To co odlišuje BC běžky od ostatních běžek jsou především široké lyže s ocelovými hranami a carvingovým vykrojením. Pro plné využití jejich potenciálu je ale nutné, doplnit je vhodným vázáním a botami. Obecně se dá říct, že pokud máme širší lyži s možností sjíždět svahy telemarkovým obloukem potřebujeme i robustnější botu, která poskytne našemu kotníku dobrou oporu a tím pádem i robustnější vázání zprostředkující přenos sil mezi botou a lyží.

BC výbava se dělí podle šířky lyží do třech základních kategorií (převzato z článku Backcountry touring - odkaz naleznete dále):

BC Light - určená převážně lidem, kteří zatím neví jestli budou spíš jezdit ve stopě nebo mimo stopu. Je to v podstatě lepší turistická běžka. Ve sjezdech si s ní asi příliš legrace neužijete a v nadýchaném prašanu se budete jistě bořit, obzvláště pokud budete mít na zádech těžký batoh.

BC Mid - pro všechny kteří to myslí s backcountry vážně a vyjetou stopu budou používat jen jako výpadovku směrem do divočiny, smířeni s tím, že budou neustále potupně předjížděni klasickými běžkaři (o bruslařích ani nemluvě) nezřídka o několik generací staršími. Backcountry ale bude pro ně to pravé ořechové. Hlubočákem proklouznou a sjezdu se nezaleknou.

BC Core - strmé svahy jsou jejich královstvím. V Krkonoších a Jeseníkách předbíhají skialpinisty ploužící se na svých těžkotonážních lyžích a mizí mezi smrčky v elegantním telemarkovém oblouku. Z batohu jim věčně čouhá lavinová sonada a lopata. Pod bundou z třívrstvého goretexu neustále vysílá svůj signál lavinový pípák. Do strojově upravených stop ale raději nevstupují, neboť by je svými příliš širokými lyžemi rozbořili a na jejich hlavy by se snesl hněv všech sportovců.

O větu dále jsem umístil odkaz na již zmiňovaný článek Backcountry touring, kde naleznete poněkud serióznější popis problematiky BC vybavení. Po přečtení doporučuji vrátit se zpět a zkouknout moje doplňující komentáře. Článek je tady.

Komentáře k článku Backcountry touring:

  • Zavádějící tvrzení, že kategorie BC Light je vhodná pro ženy. Např. BC Core běžkař si fičí telemarkem v prašanu mezi smrčky a jeho přítelkyně se trápí za ním na daleko užších lyžích z kategorie BC Light a brblá že ve stopě je to lepší. To by asi nedělalo dobrotu.
  • Stoupací pásy a šupiny se navzájem nevylučují, jak by se mohlo zdát z věty: "Pokud nebudete používat pásy, doporučuji u těchto běžek šupiny." V opravdu strmém stoupání vám šupiny budou sem tam podkluzovat (zvlášť pokud bude podklad trochu zledovatělý) a tulení pásy rozhodně takový výstup zrychlí a zpříjemní.
  • Boty Alpina BC 1750 neexistují autor asi myslel Alpina BC 1575 což je varianta modelu Alpina BC 1550 pro vázání typu 3 pin 75 mm a patří podle mého spíš do kategorie BC Mid. Z produkce Alpina bych do BC Core zařadil spíš model BC 2175, nebo rovnou  celoplastové boty od Garmontu (Excursion).
  • Vázání Rottefella BC Manual bych z kategorie BC Core přesunul do BC Mid. Do BC Core spíš patří širší Rottefella BC Magnum. (O vázání pro BC běžky chystám speciální článek.)

Toť prozatím vše. Další vybavení jako hůlky, pásy atd. tu pitvat nebudu - určitě se na ně dostane v některém z příštích článků.

Tak ať nám sakra padá!

HoA

Odkazy:

Outdoorový magazín Outdoorinfo.cz

Výrobce vázání Rottefella

Výrobci bot pro BC běžky (zmínění v tomto článku): Alpina, Garmont

1 komentář:

  1. Tak mám pocit, že kategorie BC Core je spíš o skialpech ;-)Pod BC Core bych si představoval nekonečné pláně severu s pulkem za zády, vícedenní přechody hor, toulání hvozdy a loukami, kam v létě nemůžeš.Ale jinak povedený blog -skutečná kapka v moři, protože kromě Světa outdooru je po čertech těžké něco o BC vůbec najít. Tak ať se daří a sny se plní! :-)

    OdpovědětVymazat