úterý 9. března 2010

Telemark progress

Po dvou prostonaných víkendech konečně zase míříme za sněhem.

  Teplejší počasí nás tentokrát vyhnalo do vyšších poloh. Původně jsme měli namířeno do Rokytnice nad Jizerou a plánovali výšlap po hřebenech, ale cestou nás zaujaly  prosluněné svahy krkonošského předhůří, stále s dostatkem sněhu.

Rozhodli jsem se zůstat, projít se po okolí a hlavně potrénovat telemark. Parkujeme v obci Sklenařice, na parkovišti u lyžařského vlíčku Metlák. Nejsme sami, kdo měl podobný nápad. Hned vedle nás vyndává chlapík z auta telemarkové lyže a mizí po sjezdovce dolů.

  Nandaváme běžky a míříme na druhou stranu po modré turistické značce směr Paseky nad Jizerou. Sníh je ideální - pevný podklad s asi pěticentimetrovou vrstvou měkkého vlhkého sněhu. Ten se sice občas nepříjemně lepí na skluznici, ale dá se celkem rychle ošoupat.

  Nakonec jsme došli až do Rokytnice, kde jsme ztrávili skoro celý den sjížděním jednoho svahu. Mám v telemarku trochu náskok, tak jsem se snažil Kláře předat něco málo zkušeností. Když nám došla voda vrátili jsme se k autu, napojili se trochu orazili a ještě chvíli jsme trénovali na loučce vedle sjezdovky.

Naše telemarkové pokusy jsme zdokumentovali na krátkém videu.


Pro porovnání: naše úplně první pokusy s telamrkem.

HoA

12 komentářů:

  1. Jsi si jist s tím náskokem, na videu to tak nevypadá.:D Jinak hezké okolí i muzička.

    OdpovědětVymazat
  2. No stačí si spočítat počet oblouků projetých v jednom záběru ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za pěkný tematický blog! Taky mám už 4. rok BC běžky Forester od Sportenu (délka 205cm, profil 64-52-60 bez protismyku) většinou se pohybuju v méně náročnách terénech napůl ve stopě , půl mimo ni. Sem tam využiju příležitost a vyrazím na nějakou lehčí sjezdovku, kde k údivu carvingových lyžařů trénuju telemark. Co se týče hůlek pořídil jsem bazarové s označením varigrip které se dají jednoduše zkrátit asi tak o 6cm při sjezdu je to opravdu velmi užitečné.Ještě musím vymyslet co s miniaturníma talířema , které jsou dobré leda tak na upravený terén, v hlubokém sněhu nic moc.Při pročítání blogu mě docela inspirovaly stoupací pásy - asi si je časem taky pořídím:-)Přeju přeju hodně zdaru!

    OdpovědětVymazat
  4. Díky, díky. Na sjezdovku jsme se zatim ještě nodvážili, ale snad to do konce sezóny taky zkusime :) Můžu se ještě zeptat jaké používáte vázaní a boty a jak jste s nimi spokojen?

    OdpovědětVymazat
  5. Vázání mám Rottefella BC Auto - zatím se mi stalo jen 2x že zamrzlo ale nebyl to žádný velký problém. Boty jsou Alpina BC 1550, tam jsem problém bohužel měl boční háček z podivné hliníkové slitiny co drží tkaničku jsem právě při telemarku urazil - jak jsem střídal nohy tak zřejmě háčky obou botách o sebe zavadily a jeden se rozlomil. Vypiloval jsem ho z mosazného masivu, tak jsem zvědav jestli podobný osud bude mít i ten na druhé botě. Jinak myslím že ty boty jsou pohodlné nicméně dokážu si představit větší odolnost vůči vlhkosti. Na jednodení akce je to ale v pohodě, zatím není důvod je měnit. Po zkušenostech s trekovoýma botama od Crispi bych asi dal přednost i BC botám od téhle firmy.Včera jsem se koukal na tu meráž stoupacích pásů - mám obavy že při šířce lyže 52mm je šířka pásu 50mm docela dost - snesl by ten materiál nějaké zůžení ?Pokud to s novýma pásama nejede, doporučuju pásy impregnovat parafinem (čajová svíčka nebo parafin v šupinách a horkovzdušná pistole) - tohle není má osobní zkušenost ale je to od lidí co dělají skialp.

    OdpovědětVymazat
  6. Mokro v botách je koukám věčný problém. Teď jak byl mokrý sníh tak jsme měli s Klárou boty uplně durch. Crispi delají pěkný BC boty z goretexu, dneska už bych si za ně taky radši připlatil. Bohužel mám SNS vázko, takže si budu muset nechat zajít chuť. Dík za tip na ty pásy.

    OdpovědětVymazat
  7. Ještě k tomu zůžení pásů - podle mě by to jít mělo. Když jsme si běžky kupovali, tak jsme se hned na pasy ptali a tenkrat měli jen široké pásy a říkali, že by se to muselo řezat (což znamenalo čekat asi hoďku).

    OdpovědětVymazat
  8. Pásy se neimpregnují kvúli skluzu, ale kvůli lepení sněhu. Po impregnaci je naopak skluz o něco horší

    OdpovědětVymazat
  9. Aha, díky. Na lepení sněhu na pásy jsme zatím naštěstí nenarazili, tak to s tou impregnací teda radši nebudeme přehánět.

    OdpovědětVymazat
  10. trochu jsem pohledal na netu a zjistil jsem že na skialpshop.cz je k dostání mentráž pásů coltex od šířky 38mm - teda akorát na BC běžky, takže snad příští sezonu... Minulý víkend byl ve znamení červeného klistru, mokrého tajícího sněhu, občasné brodění louží.

    OdpovědětVymazat
  11. Mohu potvrdit, že "goráčkové" boty od Crispi jsou výborné a investice do nich se určitě vyplatí. Zvláště při několikadenních expedicích. Co se týká telemárku tak chválím krásná videa a pokroky ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. To Euter2: Ahoj, díky. Občas taky něco hodím na komunitní stránku BC Bezky na Facebooku. Věci kvůli kterým se mi nechce psát post na blog.

    OdpovědětVymazat