sobota 27. února 2010

Kde nosit turistickou navigaci na běžkách


Turistická navigace Garmin Oregon není zrovna žádný drobeček. Když jsem vyrážel na svojí první výpravu s novou navigací, řešil jsem problém kam s ní. 

 Bylo jasné že umístění musí splňovat tyto kriteria:

1. Snadná dostupnost. Pokud možno i za chůze.
2. Přístroj, resp. Jeho baterie musí být v teple.
3. Přístroj musí být dostatečně fixován, aby mi někde při každém kroku nepříjemně neplandal a neposkakoval.


Kapsy v bundě příp. v kalhotách jsem rovnou zavrhl, jelikož tam je problém udržet baterie, v teple. Nejlepší by byla hrudní kapsa na vestě co mám pod bundou, jenže tam už se mi nastěhoval digitální kompakt případně mobil.

Nakonec jsem zvolil zavěšení na krk. K přístroji jsem přidělal sponu s kusem ploché smyčky a karabinou (součást balení). Teď ještě zbývalo najít nějaký dostatečně krátký popruh kolem krku, aby mi Oregon nevisel až na břiše, když ho na popruh zavěsím. Prohrabal jsem svůj lezecký matroš a objevil jsem výbornou 30 cm dlouhou šitou plochou smyčku od Rock Empire (diky Hudy :).


Navigaci nosím na krku pod bundou, resp. ještě pod vestou když je zima. Není problém s ní manipulovat i za chůze - rozepnout zip a vycvaknout karabinu zvládnete jednou rukou. Pokud máte dostatečně přiléhavé oblečení, tak se navigace při chúzi nepohybuje - chodím s ní takto i běhat a je to v pohodě. Prsák na batohu není na překážku (navigace visí pod ním), naopak drží navigaci ještě víc na svém místě. Jak to celé vypadá se můžete mrknout na přiložených obrázcích.



HoA






Žádné komentáře:

Okomentovat