čtvrtek 4. února 2010

Z Počepic kolem Vysokého Chlumce

Jednoduchý backcountry výšlap s krásnými výhledy. GPX ke stažení.

Dostatek sněhu nám opět umožnil o víkendu si ráno pospat a nehnat se zbytečně někam do hor. Za svoji lenost jsme byli kupodivu odměněni - v okolí Vysokého Chlumce se nám podařilo projet pohodovou trasu, charakteristickou krásnými výhledy na Vysoký Chlumec a dlouhými, pozvolnými sjezdy.


Zobrazit místo Z Počepic kolem Vysokého Chlumce na větší mapě
Něco po desáté parkujeme na návsi v Počepicích. S lyžemi na ramenou se vydáváme po žluté turistické značce směr Skuhrov. Za vsí připínáme lyže a pokračujeme po poli kolem silnice po žluté  až do Skuhrova.


Jelikož nechceme ztratit značku, sundaváme ve Skuhrově lyže a procházíme vsí pěšky až na její konec, kde narazíme na červenou po které chceme dál pokračovat. Celkem se to vyplatilo, protože tady se nám otvírá první pěkný výhled do krajiny. Vrháme se za značkou do polí. Je to mírně z kopce, ale díky ideálnímu sněhu (pevný ufoukaný podklad s tenkou vrstvou prašanu) lyže jedou skoro samy. Necháme se trochu unést pocitem volnosti a samozřejmě vzápětí ztrácíme červenou. Nevadí, dál se orientujeme podle terénu - víme že musíme přes kopec směr Vysoký Chlumec. Nějaký vrcholek se boulí vlevo od nás, tak se stáčíme tím směrem. Obcházíme malý lesík a za ním nacházíme něco jako starý zrezivělý autobus (je vidět i na letecké mapě), trochu jako v našem oblíbeném filmu Útěk do divočiny.


Kličkujeme dál mezi remízky až k silnici mezi Počepicemi a Rovinou. Tady se chvíli motáme jak hledáme červenou - je trochu víc vlevo než jsme se dostali na silnici. Červená pokračuje lesem až k Vysokému Chlumci a je tu vyšlapaná stopa od místních běžkařů. Těsně před Vysokým Chlumcem je docela příjemný sjezdík.


V Chlumci sundaváme lyže a pokračujeme pěšky (stále po červené) kolem pivovaru přes kopec, kolem zámku až dolů ke skanzenu. Nahoře na kopci je velká plocha, kde by se dalo pohodlně zaparkovat, kdyby Počepice nevyhovovaly. Na rozcestí za skanzenem nasazujeme lyže a sledujeme dál červenou vzhůru do lesa směr Poušť sv. Marka. Prudší stoupání v lese máme rychle za sebou a pokračujeme po mírně stoupající polní cestě k lesu Pod Markem. Při stoupání stojí za to se občas ohlédnout za sebe na Vysoký Chlumec.


V lese se cesta zlomí a pohodovým sjezdem se dostaneme k rozcestí Poušť sv. Marka. Tady se červená větví do třech směrů. My zahýbáme doleva směrem na Onen Svět. Po lesní cestě s vyjetými kolejemi od traktoru, po kterých se celkem dobře jede se dostáváme k silnici mezi Vysokým Chlumcem a Hrabří.


Po poli kolem silnice jdeme směrem na Vysoký Chlumec až k místu, kde červená zahýbá na polní cestu stoupající na Velký Pyrný. Na kopci je opět pěkná vyhlídka. Tady doporučuju odchýlit se od červené, dát se doprava  a projít po cestě skrz les. Dostanete se na pole a budete si moct užít super dlouhý sjezd k silnici. Od silnice stoupáme po poli pod vrchol kopce Na Chlumech. Odtud je další super sjezdík k silnici pod Radešínem. Tady se chytáme žluté (no chvíli jí hledáme), po které se dostaneme až do Počepic. Máme ještě trochu sil, tak si párkrát sjedeme Radešín.


Pokud jsou dobré podmínky a člověk se neboří po kolena ve sněhu, mělo by projetí této trasy být záležitostí jednoho odpoledne. Doporučuji jet trasu ve stejném směru jako my, abyste nepřišli o ty super sjezdíky :) Párkrát jsme bloudili a hledali cestu, svůj podíl na tom má mimo jiné fakt, že turistické značení je dnes trochu jinak než na mapě Sedlčansko 1:50000 z roku 1992.
Upravenou verzi našeho track logu si můžete stáhnout jako GPX soubor do své navigace.
HoA

1 komentář: