neděle 31. ledna 2010

"...to abych si vzal, teplé prádlo!"

Nekriticky oslavná óda na vlněné spoďáry.

Nahoře si dáme čaj, slibujeme si za odměnu, zatímco stoupáme celí zpocení do příkrého kopce. Na vrcholu sundavám batoh a vytahuju termosku a sušenky. Chvíli postáváme, popíjíme čajík a chytáme dech. Když je čas vyrazit dál, nahazuju batoh a zatínám zuby v předtuše toho nepříjemného okamžiku, kdy mi batoh přitiskne na záda zpocené triko, které mezitím stačilo ledově vychladnout. Batoh dopadá a... nic, pohoda, záda mám pořád pěkně v teple. Přemýšlím čím by to mohlo být, co je jinak a po chvíli mi to dojde: mám na sobě vlněné triko a vlna prý hřeje i když je mokrá.

Tohle se mi stalo teprve nedávno, ačkoli vlněné spodní prádlo používám asi tři roky. Mezitím jsem ale přestal na běžky nosit batoh a pořídil si velkou ledvinu - právě z toho důvodu abych se zbavil těch nepříjemných zastuzení pokaždé když sundám batoh. Jenže do backcountry to přeci jen chce tahat sebou (aspoň pro jistotu) trochu víc vybavení a to do ledviny nenarvete. Takže kombinace běžky -  batoh - vlna se spolu sešly až letos.

O vlněném spodním prádle jsem se dozvěděl už před... no hodně dlouhou dobou, když sem Hudy začal vozit prádlo značky Icebreaker a samozřejmě se všude začaly rojit články o tom jak je to super. Mě ale stačilo kouknout na cenu, abych to všechno odsoudil jako pěknou snobárnu a dál jsem si pobíhal světem ve své oblíbené Moiře a Craftu za třetinovou cenu. Jenže pak přišly Vánoce a já dostal svoje první vlněné triko. Začal jsem ho nosit a první co mě překvapilo bylo, že triko nesmrdí po tom co jsem ho předchozí den propotil a vůbec vypadá ještě pořád celkem k světu, že bych se v něm nestyděl jít mezi lidi. Postupem času se u mě sešlo vícero kousků vlněného prádla (dokonce i trenýrky) a já ho začal běžně nosit ven. Dalo by se říct, že dneska si beru syntetické spodní prádlo už jen když si jdu zaběhat "u baráku", nebo vím, že budu někde ve špíně, případně hrozí nějaké to roztržení atd. jinak vždycky volím raději vlnu. 

Sám používám a doporučuju vlnu jako nejspodnější vrstvu přímo na tělo, protože tam se nejlépe projeví její vlastnosti jako "smraduvzdornost" a hřejivost za vlhka. Jako další vrstvy používám např. Moiru Duo nebo klasický fleece (bylo by fajn chodit kompletně ve vlně, ale nekradu :). Dokonce i pověstná kousavost vlny už je zdá se dneska vyřešená a koho by to přeci jen trochu kousalo, tak prý stačí nové triko tři dny nosit a pak v ruce přeprat v čisté vodě a je po problému.

Na závěr bych ještě dodal, že ačkoli řada lidí tvrdí, že nejlepší je Icebreaker, tak já jsem žádné rozdíly mezi značkami nezaznamenal (používám Icebreaker a Smartwool, Klára má ještě navíc Devold).

Zkrátka vlna rulez!

Odkazy:

Vyrobci:

Jak pečovat o vlněné prádlo: http://www.termopradlo-devold.cz/velikost.html

HoA

2 komentáře:

  1. Devold mam, ale radsi nosim Icebreaker, protoze Devold me i po vyprani porad trosicku kouse a na to ja jsem citliva :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo takže Devold bude asi hlavně pro tvrdý chlapy. Mára Holeček by ti to vysvetlil :)http://marekholecek.cz/clanek/09-03-31/devold-triple-north-walls

    OdpovědětVymazat