neděle 17. ledna 2010

Montáž stoupacích pásů

Jak jsem kupoval a montoval stoupací pásy.

Jelikož vím, že jít na běžkách do strmého kopce je pořádné peklo, tak jsem s nákupem stoupacích pásů pro naše backcountry běžky příliš neotálel. Máme sice na skluznici lisovaný protismyk, ale jak jsem psal v článku o našich prvních zkušenostech, v opravdu strmém terénu na něj není radno spoléhat.

Z mě dostupných obchodů (Praha) měl na webu nejlepší nabídku Holan sport a proto jsme s Klárou zamířili tam. Původně jsem chtěl koupit již hotový 60 mm široký Tail Less Skins od G3 za cca 2500 Kč, ale jak jsem se dočetl (tady), měl by stoupací pás být cca o 4-6 mm užší něž nejužší místo lyže. Naše běžky jsou v nejužším místě široké právě 60 mm, takže z nabídky připadal do úvahy pouze 50 mm Colltex Special, který se prodává jako metráž za 32 Kč/10 cm. Prodavač tvrdí že by to mělo být ok (což si myslím taky). Doporučený technologický přesah na přidělání patky a špičky je prý 15 cm, tak si nechávám uříznout dva pásy: pro mě (2x180)+(2x15)=390 cm a pro Kláru (2x170)+(2x15)=370 cm. Přikupuji ještě dva páry gumových špiček a dva páry ocelových háčků s nýty na přichycení patek. Suma sumárum dělá výsledná cena pásů na jeden pár lyží něco málo přes 1500 Kč, což je oproti 2500 Kč docela úspora - i když je to pořád hodně vzhledem k ceně lyží.

Montáž provádím v těchto krocích:
  1. Pás na zemi pečlivě srovnám, přeložím na polovic a rozpůlím. (Získám tak dvě stejně dlouhé poloviny na každou lyži jednu.)
  2. Pro každý pás určím zadní konec. Poznám ho tak, že když jedu rukou po chlupech pásu směrem od zadního konce k přednímu, tak jako bych jel proti srsti. A odříznu z něj cca 4 cm   pruh (na zakrytí nýtů kovové patky).
  3. Z konce pásu sloupnu kousek ochranné folie a přilepím na něj koncový háček, tak aby samotný háček přečníval přes okraj pásu a přinýtuji ho. Nýty přelepím připraveným proužkem z kroku 2. Viz. obrázek.
  4. Sloupnu zbytek folie z celého pásu a přilepím pás na lyži. Začínám od patky zaháknutím koncového háčku a lepím pás směrem ke špičce lyže. Snažím se aby pás vedl středem lyže, byl napnutý a netvořily se na něm žádné vlnky.
  5. Gumový napínák nasadím na špičku lyže a provléknu pás jeho okem.Volný konec pásu stáhnu směrem dolů, aby se napínák trochu našponoval a označím si tužkou pozici kudy prochází drátěné oko napínáku.
  6. Vytáhnu pás z napínáku, odlepím ho část ze skluznice a sundám napínák ze špičky lyže. Znovu pás protáhnu okem napínáku, ale tentokrát tak abych mohl jeho volný konec přehnout v označené pozici a přilepit ho na pás.
  7. Nasadím napínák zpátky na špičku a zkontroluju že pás dobře sedí.

Bacha na určování konce pásu, protože jakmile na něj přinýtujete háček, tak se pak případná chyba špatně napravuje. Mě se to samozřejmě podařilo a sundat háček se mi povedlo jen za cenu jeho zničení. No nic, jeden pár pásů jsem tak udělal "tail less" - alespoň v terénu otestuju oba typy.

Pásy skladuju tak, že je přehnu a slepím jejich lepící části k sobě. Všechno je vidět na přiložených obrázcích.

HoA

Odkazy:

Žádné komentáře:

Okomentovat