sobota 10. listopadu 2012

Sezóna 2012/13: Přehled XCD vybavení

XCD vybavení jsem se zatím v žádném přehledu nevěnoval a tak to chci letos napravit.

Nejprve stručná charakteristika:
XCD tvoří most mezi backcountry běžkami a “sjezdovým” telemarkem, případně skialpem. Jsou to lyže, na kterých se pořád celkem dobře chodí, ale lze na nich také velmi dobře zdolávat strmější svahy - jak směrem nahoru, tak směrem dolů. Nejlepší využití najdou v kopcovitějším terénu a lidé co na nich jezdí tvrdí, že si parádně zalyžovali tam, kde by to na skialpech nemělo cenu. Jak jsem psal ve Votvíráku, letos se o tom hodlám přesvědčit na vlastní kůži.


XCD lyže začínají na šířce kolem 80 mm a končí - no vloni bych napsal, že kolem 120 mm, letos jsem zaznamenal i kousek široký 137 mm, takže těžko říct, kde se to zastaví :) Ocelové hrany jsou na těchto lyžích samozřejmostí a většinou také protismyk. Vázání se na ně hodí asi hlavně NN 75 s patní pružinou a boty lehké dvoupřezkové plasťáky, nebo pevnější šněrovačky typu Crispi Svartisen, nebo Fischer BCX 875.

Většina firem, až na vyjímky (např. Sporten), vyrábí aspoň jeden model BC lyží, který svou šířkou spadá do kategorie XCD. Rozmanitější nabídku v tomto segmentu mají firmy Fischer (řada S-Bound), Madshus (Cross Country Downhill) a Rossignol - ten sice v Evropě tváří, že nabízí nejširší lyži BC 90 (88 mm), ale stačí se podívat na americkou verzi stránek a rázem se v nabídce objeví ještě dva tlouštíci BC 110 a BC 125 WIDE. No a pak je tu ještě americká BC firma Voilé, která kromě čistokrevných BC “sjezdovek” dělá i dvoje tlusté šupináče.

XCD-čka jsou v Evropě často považována za běžky. Nic proti - má to ale za následek ten efekt, že firmy, které vyrábí běžecké lyže, boty i vázání, na svých stránkách doporučují k XCD lyžím často vzájemně nekompatibilní boty (NN 75) a vázání (NNN BC), hlavně když je to z jejich produkce. Na tento zásek můžeme narazit např. na webu Fischer, nebo Rossignol. Řešením by přitom bylo, kdyby zmínění výrobci, začali pod svou značkou prodávat také nějaké NN 75 vázání, pokud možno s kabelem.

Pojďme se teď mrknout na jednotlivé výrobce:

Fischer
V XCD řadě nazvané S-Bound nabízí Fischer čtveřici lyží v rozmezí šířky 78 - 112 mm. V centru zájmu recenzentů jsou hlavně dva nejširší modely (98 a 112). Oceňován je hlavně jejich protismyk a také výborný skluz při chůzi po rovině. Pro XCD jsou také využitelné šněrovací boty pro vázání NN 75 BCX 875 (dvoupřezkové) a možná i BCX 675 (jednopřezkové) jako lehčí varianta k plastovým botám (např. Scarpa T4).

Madshus
Dle mého názoru má Madshus svojí řadu lyží, nazvanu přímo XCD, lépe vyváženou než Fischer. Nabízí pouze trojici modelů Eon (83 mm), Epoch (99 mm) a Annum (109 mm), přičemž každý z nich má svůj smysl a plynule navazuje na řadu Backcountry. V porovnání s lyžemi Fisher jsou XCD od Madshus o něco měkčí a tím pádem víc zaměřené na sjezd. Nejoblíbenější jsou opět nejširší modely Epoch a Annum. Lyže Annum jsou v podstatě pouze designově pozměněné legendární XCD-čka Karhu Guide.

Rossignol
Rossignol má své XCD lyže z hlediska jejich maximální šířky posazené s daleko většími rozestupy. Zatímco u modelu BC 90 ještě můžeme mluvit o nějakých backcountry túrách, tak zameření tlouštíků BC 110 a BC 125 WIDE je jasné - dostat se co nejpohodlněji (po vlasních samozřejmě) ke svahu a maximálně si užít sjezd v prašanu. Pro XCD jsou z produkce Rossignol použitelné ještě šněrovací NN 75 boty BC X 12 s výstuží kotníku a dvěmi přezkami, ty bych ale použil maximálně na nejužžších Rossignol XCD-čkách. BC 110 a 125 už si říkají o plastové boty doplněné hardwire vázáním.

Atomic a Salomon
Obě tyto firmy vyrábí shodně jeden vzájemně podobný model lyží použitelný pro XCD. U Salomonu se jedná o lyži XADV 89 GRIP a Rainier Posigrip u Atomicu. Oba modely mají podobnou geometrii s maximální šířkou lyže necelých 90 mm. Shodné pro ně je také to, že nemají čistě dřevěné jádro, ale je zde určitý podíl pěny. Taková konstrukce snižuje váhu lyže. Nevýhodou může být trochu horší torzní tuhost, která by snad mohla činit potíže těžším lyžařům, ale co jsem zatím četl, tak si nikdo nějak významně nestěžoval.

Voilé
Tahle sympatická americká firma hubený lyže prostě nedělá. Vloni vyzkoušeli protismyk na nejužších lyžích ze své produkce Vector BC (118 mm / 180 cm). Zřejmě se to ujalo, protože letos přidali do rodiny BC ještě tlouštíka Charger BC (137 mm / 181 cm). Je jasné, že tyhle lyže jsou dělané hlavně na maximální požitek ve sjezdu a protismyk se hodí tam, kde je potřeba se k vyhlédnutému svahu prokousat skrz zvlněný terén. Kromě lyží vyrábí Voilé slušnou řádku telemarkových vázání výborně použitelných pro XCD. Podrobněji jsem se o nich rozepsal tady.

Ostatní
A na konec zbyly firmy, které sice nedělají XCD lyže, ale vyrábí nějakou jinou důležitou součást XCD výzbroje. Třeba lehké dvoupřezkové tele plasťáky dělá Scarpa (T4), nebo Garmont (Excursion). Crispi vyrábí pěkné kožené boty Svartisen 75 MM s vystuženým kotníkem a dvěma přezkami. No a pak ještě výrobci vázání G3 a Black Diamond o kterých jsem už psal ve speciálu věnovaném XCD vázáním.

Všechno je samozřejmě spolu s BC běžkami naházeno v přehledové tabulce.

Honza

4 komentáře:

  1. Parada, len akurat zacinam trochu lutovat ze som nesiel rovno do XCD vybavenia na kvalitnejsi tele zjazd. No co uz, budem trenovat na salomonoch zatial.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Tomo, já myslím, že litovat nemusíš. Univerzální lyže totiž neexistují a pokud tě backcountry lyžování baví, tak je dobrý mít v arzenálu víc různých lyží. BC běžky na delší tůry a XCD na kratší tůry, co jsou víc nahoru a dolu. Já svoje BC běžky rozhodně nezahazuju a dokonce si myslím, že je budu používat častěji než XCD-čka, prostě proto, že je můžu použít prakticky kdekoli.

    OdpovědětVymazat
  3. Mas pravdu. Uz len cakam na nejaky sneh. Obavam sa ze sa asi minula zima nezopakuje.

    OdpovědětVymazat
  4. Nezoufej, něco už se žene. Jestli vyjde předpověď, tak koncem příštího týdne začne sněžit. Viz: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/na-konci-mesice-uderi-zima-bude-snezit-a-az-minus-deset-stupnu/869439

    OdpovědětVymazat