sobota 8. listopadu 2014

Sezóna 2014-15: Přehled BC XC a XCD vybavení

Každoroční předsezóní přehled vybavení do backcountry je tady.

Tak jsem se zase prokousal weby výrobců lyžařského vybavení a každý kousek co mi připadal jako backcountry běžky nebo XCD jsem zaznamenal do svojí oblíbené přehledové tabulky.

Oproti loňsku se toho zase tolik moc nezměnilo. Novinek je pomálu, něco zmizelo, něco se lehce upravilo či redesignovalo, ale většina věcí zůstává stejná jako minulou sezónu. Tak si to pojďme v rychlosti prosvištět. Jen pro pořádek přidávám link na loňský post, hrubě vysvětlující pojmy BC XC a XCD.


Fischer tradičně každý rok zkouší něco nového. Tentokrát obohatil stávající model lyže E99 (66-54-61) o možnost pořídit si kromě hladké, nebo šupinaté skluznice také verzi s krátkým stoupacím pásem ukotveným přímo ve skluznici. Osobně mi tenhle typ protismyku moc k běžkám nesedí. Jednak nějak nemůžu překousnout tu díru ve skluznici, která zůstane po odepnutém pásu, ale hlavně, pokud je ten pás odnímatelný, tak se stejně nevyhnu voskování odrazovým voskem, abych se mohl pohybovat dopředu. A když už přijdu ke kopci kde mi vosk nestačí, radši nalepím pás na celou skluznici. U backcountry lyží jsem zkrátka zastáncem šupin. A tím se krásně dostáváme k další novince, kterou je nový typ šupin VARIO CROWN použitý na lyžích COUNTRY (60 – 52 – 57). VARIO CROWN jsou zase o něco vyladěnější pro hladký skluz a perfektní stoupavost a nám nezbývá než věřit, že to tak skutečně je, a čekat, jestli se tenhle nový typ šupin chytne a nahradí celkem oceňované OFFTRACK CROWN.

U Rossignolu se rozhodli, že kompletně zruší výrobu vázání a na svých stránkách nabízí výrobky Rottefella. Jinak nic nového. Zato Alpina opět nenechala kámen na kameni; i když to může být zapříčiněno také mizerným webem (mají několik stránek a na každé je něco jiného), tak se zdá že byla předělána nabídka lyží. Celá řada backcountry lyží se nyní jmenuje DISCOVERY a jednotlivý modely jsou rozlišeny číslem značícím šířku lyže ve špičce: DISCOVERY 68 (68 - 60 - 65), DISCOVERY 90 (90 - 62 -80), DISCOVERY 102 (102 - 64 - 87), DISCOVERY 110 (110 - 66 - 96). Vypadá to tedy, že se do nabídky pod novými jmény vrátily lyže X Terrain a Lite Terrain, které v minulých letech kamsi zmizely. Z široké nabídky bot vypadly BC 1575 a BC 2250 a naopak se objevily lehké Crossfield (NNN BC). Atomic se rozhodl svojí backcountry řadu zrušit úplně a tak z nabídky zmizely SIERRA 87 a SIERRA 59. Vzhledem k tomu, že Atomic BC produkty nijak moc nerozvíjel a kromě dvou modelů lyží nic dalšího v nabídce neměl, tak se takový konec dal čekat. Sporten je tradičně stále na svém a na svojí stabilní trojku BC běžek natiskl aspoň nové obrázky. Hagan jako firma zaměřená čistě na Alpine Touring si stále drží své šupinaté BC běžky X-Trace spolu s řemínkovým vázáním X-Trace použitelným na každou pohorku.


Backcountry specialista Voilé pro nás letos pod názvem Traverze připravil variantu svého nejlehčího vázání s pružinou 3-Pin Cable. Set Traverze obsahuje kromě již zmíněného 3-Pin Cable vázání, také podložku pod patu vysokou 18 mm se dvěma stoupacímy dráty (55 a 75 mm) a podložkou pod špičku (tzv. Riser) vysokou 10 mm. Tento Raiser je zajímavý tím, že není vodorovný, ale jeho horní plocha se svažuje pod úhlem 3° směrem k patě lyže. Voilé uvádí, že tento sklon “brání chůzi po špičkách”. Pátral jsem co by to jako mělo znamenat a v literatuře (Allen & Mike’s Really Cool Backcountry Ski Book) jsem se dočetl, že mírný sklon podložky zvedá špičku boty a tím tlačí patu dolů na lyži; kompenzuje se tím tah pružiny, která zase naopak táhne patu nahoru. Výsledkem je stabilnější došlap a lepší kontakt podrážky s lyží. Tohle by mě docela zajímalo a rád bych si ten rozdíl zkusil. Naopak mě napadá, že pružina táhnoucí patu vzhůru ulehčuje krok a když se do bot postavím a přenesu váhu na celé chodidlo, tak pata na lyži dosedne bez problémů. Něco na tom, ale určitě bude, když to Allen a Mike psali v “Really Cool Backcountry Ski Book” :)
U Madshus nic nového, dál nabízí svojí vyváženou sestavu backcountry lyží od nejužších běžek Voss (60- 50- 55) po čistokrevné XCD Annum (109 - 78 - 95). Salomon trochu proředil nabídku lyží a bot - vyřadil lyže XADV 52 GRIP a boty X-ADV 5, jinak vše při starém.

Specialista na boty Crispi nově přichází s model Nordland Hook GTX také pro vázání NN 75. Z nabídky naopak zmizely Mountain Black (NN 75) a Jokulen GTX (NNN BC).

Poněkud smutnou zprávou je, že firma Scott po převzetí výroby lyžařských bot Garmont asi ukončila výrobu oblíbené lehké teleplastovky Excursion. Píšu asi, protože v nabídce lyžáků na stránkách Scott sice už Excursion není, ale Google ho ještě na jejich webu najde. Co jsem koukal po obchodech, tak se Excursion ještě stále prodává, ale zřejmě se jedná o doprodej loňského modelu. Kontext tomu dává tento článek, ve kterém se píše, že firma Black Diamond se rozhodla zrušit výrobu všech svých bot na telemark. BD sice nevyráběla žádný lehký model bot vhodný pro BC XC ani XCD, ale přesto je to určitý signál. Telemark zkrátka tolik nenese a když je potřeba optimalizovat, tak je první na ráně.

Zatím je ale pořád z čeho vybírat. Uvidíme co přinese příští rok a jak se bude situace okolo volné paty vyvíjet. Už nějakou dobu se dělají boty, které lze používat jak s tele vázáním NTN, tak se systémem TLT určeným pro Alpine Touring. Dost možná se celý tele svět otočí právě tímto směrem. Ono totiž na tůry, které nevedou jen dokopce a zkopce je vždycky lepší mít ohebnou podrážku. Sci-Fi si ale nechme na jindy. Všem kteří letos plánujou pořízení nebo upgrade svojí BC výstroje přeju šťastnou ruku.

Kompletní přehled vybavení, je opět k nalezení v tabulce zde.

Honza

8 komentářů:

  1. Zdravím, nemáte tucha, kde by se dalo v našich končinách sehnat vázání Voilé 3-pin traverze? Chtěl bych na letošní krutou zimu přezbrojit:)
    Děkuji Dan

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Dane, Voilé vázání mají například v jičínském Hudy (www.telemrk.cz), sice zrovna Traverse na webu nemají, ale prý (osobní zkušenost nemám) se s nimi dá dobře domluvit a jsou schopni sehnat i věci coo zrovna nemají v katalogu.
    Kdyby bylo nejhůř, tak zrovna vázko bych se nebál obednat i v zahraničí.
    No, držme si palce, ať máme možnost si ty nový cajky v letošní kruté zimě aspoň vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, jojo tam jsem hledal, původně jsem se chtěl spokojit s
    Voile HD Mountaineer 3 Pin, ale zase si říkám, že když už budu lyže vrtat tak proč né zrovna vázání s pružinama které jdou sundat... Našel jsem ještě Voilé 3-pin cable na eshopu boatpark.cz, ale po dotazu dostupnosti emailem, produkt ze stránek odstranili místo odpovědi :). Tož tak. Myslím že by to letos mohlo se sněhem vyjít před dvěmi lety co jsem si pořídil první Bc běžky tak bylo sněhu dost, tzn. letos nová výzbroj zase sníh, neboj!

    OdpovědětVymazat
  4. Zkus se teda ještě přímo zeptat v tom Hudáči a kdyby to nevyšlo, tak to kup na nějakém zahraničním eshopu. Např. http://www.telemark-pyrenees.com, nebo http://en.aventurenordique.com

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za tip, koupím ho tady http://en.aventurenordique.com. Ale řeším zase další věc a to boty NN75, co jsem koukal na diskusích tak je jedno jaká značka a všechny se lámou, snad jen celokožená Crispi je OK. Nechápu značky jako Rossignol Alpina atd. že jim stojí za to si kazit jméno a prodávat šmejdy které nevydrží ani jednu sezónu:(

    OdpovědětVymazat
  6. Mám nyní volné Fischer BCX 675 a vázání volilé 3 pin cable. Cena dohodou. Kontakt na mailu.

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím, kde najdu na emailu kontakt prosím? :-) Děkuji D.S

    OdpovědětVymazat
  8. aha on tam na odkazu není. tak tedy: roobert.g@gmail.com

    OdpovědětVymazat