pondělí 16. února 2015

Sjezdy na svazích Plešivce

Alternativa k oficiální skialpové trase č. 8 v okolí Rokytnice.

Skialpová trasa č. 8 je celkem hezká procházka pro backcountry běžky. Pro XCD, neřku-li skialp, má ale jednu zásadní nevýhodu - neobsahuje žádný sjezd ve volném terénu. Už předloni jsem si ale všiml, že svahy Plešivce skýtají sjezdový potenciál, který by mohl rokytnickou skialpovou trasu právě o tento rozměr obohatit. Zkusil jsem a myslím, že to stojí za to.



Začínám samozřejmě na parkingu skiareálu Horní domky. Po žluté k dolní stanici lanovky na Lysou horu. Odtud se potřebuju dostat na cestu vedoucí z Dvoraček na Ručičky. Kdo chce ušetřit čas a síly a zároveň se trochu roztelemarkovat, tak se může nechat vytáhnout na Lysou a sjet na cestu po červené FIS sjezdovce. Já volím lopotu na pásech a stoupám až k horní stanici vleku Montaz, na rozcestí Pod Lysou Horou. Tady začíná backcountry, jelikož modrá turistická cesta není strojově upravovaná. Po modré pohodově po vrstevnici na rozcestí Pod Zadním Plechem.

Z Rozcestí Pod Zadním Plechem doporučuju pokračovat po neznačené cestě vedoucí pod hřebenem až na křížení s cestou z vrcholu Plešivce. Sjíždět Plešivec z vrcholu není příliš dobré, už minule jsem se přesvědčil, že kolem vrcholu tvoří stromy dost neprostupný labyrint a ani tentokrát se mi nepodařilo najít začátek cesty. Sjezd jsem si užil právě až od té křižovatky.


Sjezd po cestě je dlouhý asi 700 metrů s klesáním 150 metrů. Cesta sice není příliš široká, ale pokud je prašánek, tak se lyže rozjedou tak akorát, aby se mírně pokročilý telezačátečník nezalekl rychlosti a sjezd si pořádně užil.

Dole pokračuju doprava po běžkařské cestě směrem na Krakonošovu snídani. Zhruba po osmi stech metrech narazím na lákavě vypadající průsek. Stopa v prašanu prozrazuje, že nedávno ho už někdo projel, tak neváhám a vrhám se dolů. Tenhle sjezd je poněkud přísnější než cesta z Plešivce. Je tu hodně muld, boulí a strouh, ale vzhledem dostatečnému množství prašanu dodávají tyhle překážky sjezdu příchuť dovádění na vlnách. Paráda. Sleduju stopy lyžaře, který tu jel přede mnou a ty zhruba po dvou třetinách z průseku zahýbají doleva a traverzují lesem až k cestě. Nevím, jestli je pak v průseku nějaká překážka, ale co jsem měl možnost vidět zespoda od cesty, tak by se průsek měl dát projet po celé délce. Nad cestou bacha, pokud na ní nechcete skákat ze zhruba dvou metrového srázu, tak to chce najít místo kde je nafoukáno víc sněhu a dá se tudy pohodlně sešoupnout.


Po cestě je nejlepší se vydat doleva dolů k Mumlavě a přes mostek na modrou turistickou cestu vedoucí podél říčky na Krakonošovu snídani. Mě se nechtělo sjíždět na Krakonošskou magistrálu a tak jsem se vydal doprava s tím že na frekventovanou běžkařskou stezku sjedu až o kus dál po lesní pěšině, která tam měla podle mapy být. Nicméně cesta zhruba po kilometru končila a žádná znatelná lesní pěšina v hustém porostu nepokračovala. Musel jsem se proto vrátit zpátky na mostek. Cesta podél Mumlavy po Krakonošské magistrále není zrovna backcountry lahůdka, ale jsou to asi tři kilometry po rovince, na XCD slabá hodinka pohodové chůze.

Na Krakonošově snídani se už napojuju zpátky na skialpovou trasu č. 8 a stoupám na rozcestí U Čtyř Pánů. Odtud po zelené na Růženčinu Zahrádku a pak po červené směr Dvoračky. Z Dvoraček pak na červenou FIS sjezdovku a po ní dolů na parking.

Cesta mi trvala asi osm hodin. Dvě hodiny lze ale určitě přičíst na vrub bloudění na hřebeni Plešivce a pak také slepé cestě pod lesním průsekem. Oba stěžejní sjezdy zvládne myslím každý, kdo dokáže spolehlivě ovládat lyže na sjezdovce. Lesní pěšinu bych si dovedl představit i na BC běžkách v měkkých botách, ale průsek už chce XCD. Samozřejmě hodně záleží na sněhu. Já jel v akurátním prašánku, ale dovedu si představit, že rychlý přemrzlý firn by z obou sjezdů mohl udělat boj o holý život (podobný průsek jsem jel na firnu předminulou sezónu). Co se týká ochrany přírody, tak veškerý pohyb mimo značené cesty se děje v 2. zóně KRNAP, navíc po cestách a průsecích, takže se nejedná o žádnou ilegální záležitost.

Na závěr, jedno upozornění: jelikož jsem bloudil přímo po hřebeni Plešivce, nešel jsem po cestě z rozcestí Pod Zadním Plechem vedoucí zleva pod hřebenem. Podle mapy i leteckých fotografií to vypadá, že cesta je celkem široká, ale posledních cca 300 metrů se ztrácí mezi stromy. Kdyby tam byl nějaký problém s navigací, dejte mi prosím vědět. Jinak se to chystám prozkoumat při nejbližší příležitosti.

Honza

2 komentáře:

  1. Dost dobrý podmínky ten akurátní prašánek, teď už je to všechno zmrzlý. Jinak koukám, že jsi blog doplnil o mapy tras. Co používáš na vykreslení trasy, pokud to není tajný?

    OdpovědětVymazat
  2. No není to tajný, právě naopak - používám javascript knihovnu api4mapy od Seznamu. Celé je to na GitHubu, takže je možné to forkovat, vylepšovat a přidávat vlastní trasy.
    Snad se mi to podaří brzy nějak popsat.

    OdpovědětVymazat