pondělí 16. listopadu 2015

Průvodce nerozhodného

Jít do BC běžek, XCD, nebo koupit obyčejné turistické běžky či skialpy, to je oč tu běží.

Co si pořídit za vybavení je těsně před sezónou dost obvyklá otázka. Od doby co nadšeně píšu tento blog se na mě pár lidí s tímto dotazem obrátilo. Většin z nich ale byla už rozhodnutých pro backcountry běžkování a řešili jestli spíš BC běžky, nebo XCD. Nedávno jsem ale čelil dotazu od člověka, který evidentně ještě neměl jasno v tom, zda se vůbec chce do volného terénu vrhat s volnou patou. Náš rozhovor mě inspiroval k tomu, abych si trochu v hlavě utřídil myšlenky na toto téma a pokusil se to nějak sepsat.


XCD vs. Skialp

Přemýšlet o XCD jako o lyžích na sjíždění kopců má smysl jen tehdy, láká-li vás telemark. Jezdit telemarkem není podle mého názoru těžší než jezdit alpským stylem, ale může se to těžké zdát člověku, který už je na nějaké úrovni alpského lyžování a pak poprvé zkusí volnou patu. Telemark naopak nabízí něco jiného, pro mě je to lepší požitek z jízdy v porovnání s klasickými sjezdovkami a také snowboardem. Pokud se tedy rozhodujete mezi skialpem a XCD, zkuste si nejdřív půjčit telemarkové lyže v půjčovně a sjeďte si na nich párkrát sjezdovku (nejlépe s instruktorem - vyhnete se tak zbytečným chybám, které by mohly ovlivnit váš názor). Tak nejlépe zjistíte jestli vás telemark vůbec bude bavit a jestli chcete věnovat čas jeho učení. Pakliže vás telemark nechytne za srdce, nebo pokud usoudíte, že na jeho osvojení nenajdete čas, jděte raději do skialpu. Cesty po kterých se jako skialpinista budete ubírat, by měly vést nahoru a pak hned zase dolů, rovinatých úseků pokud možno co nejméně. Sjezdy by měly být co nejdelší. Ten kdo to má dvě hodiny do Alp bude mít rozhodně více možností k využití skialpu, než ten kdo se orientuje spíš na naše hory.

Obzvláště varuju před pohlížením na XCD jako levnější variantu skialpu. Je sice pravda, že XCD výbava vyjde zhruba na polovinu či méně, než výbava na skialp, ale jak jsem psal už v úvodu, tak pokud člověk není tele nadšenec, budete pravděpodobně zklamán.

XCD vs. Telemark

Kdo řeší tohle dilema, je určitě volnopatomyšlenkář. Pro telemarkové sjezdové lyže platí v podstatě to samé jako pro skialp jen s rozdílem volné paty. Telemarkové lyže jsou určitě vhodnější pro někoho kdo bude (v Čechách) jezdit hlavně na sjezdovce a do volného terénu se vypraví jen sporadicky. S XCD se na sjezdovce sice tak dobře nesvezete, zato se vám ale zvětší akční rádius v backckountry. Můžete se vypravit i na místa, kam by se vám na těžkotonážním telemarku nechtělo vláčet, přesto je cestou několik kratších sjezdíků které si na XCD určitě vychutnáte. XCD umožňuje lepší plynulost při pohybu v terénu. Díky protismyku nemusíte lepit pásy, abyste mohli pokračovat pod kopcem v chůzi. Dost často tak vystoupáte a sjedete několik kopců, aniž byste museli sundávat lyže kvůli lepení pásů. Protismyk ovšem z kopce jede o fous pomaleji než hladká skluznice, proto pokud požadujete nekompromisní sjezdové vlastnosti, budete pravděpodobně spokojenější s telemarkovými lyžemi než s XCD.

Osobně bych rád časem svoji free heel výbavu doplnil o telemarkové lyže. Asi bych je nejezdil tak často jako XCD, ale přeci jen se občas stane, že se třeba na půl dne vozím na sjezdovce, takže předpokládám, že bych je užil.

BC běžky vs. XCD

Tohle téma už jsem popisoval v samostatném článku zde. Tomu kdo stále váhá jestli XCD nebo BC běžky bych doporučil začít na BC běžkách. Jedná se přeci jen o něco univerzálnější nářadí a kdyby vás nakonec sjezdy s volnou patou tolik nechytly zůstanou vám stabilní běžky která se nezaleknou prašanu ani rozdupané stopy za chalupou. I ten kdo koketuje s myšlenkou, že si občas něco sjede, se nemusí bát, že by to na BC běžkách moc nešlo. Jde to celkem dobře, ale chce to spíš pozvolnější terén, prašan a víc prostoru na manévrování. Česká pahorkatina nabízí na rozlehlých polích a loukách takových terénů nespočet. Např. tahle lajna je vyjetá na mých 68 mm širokých Haganech.


BC běžky vs. turistické běžky

Kdo má doma nějaké staré široké turistické běžky, ví co si na nich může dovolit a nic víc nechce, nemusí se do backcountry běžek nijak hrnout. Upgradovatna BC nářadí bych doporučil jen těm, kdo často průzkumničí a neví kam je jejich příští výprava zavede. Ocelové hrany a protismyk se v neupraveném terénu velmi hodí. Nebál bych se ani stoupacích pásů, které na svých BC běžkách používám velmi často. Pokud váháte mezi turistikou a backcountry, pravděpodobně stále uvažujete o nějakém tom pohybu ve stopě. V tom případě volte spíš užší modely backcountry běžek. Třeba takový Forester od Sportenu se ještě jakž takž vejde do stopy, přesto je jeho šířka (60 mm) znát i v prašanu. Staré běžky samozřejmě nezahazovat a nechat si je jako kameňačky na prvních pár centimetrů sněhu.

O tématu výběru vhodného backcountry vybavení bych mohl napsat ještě hodně stránek, ale předpokládám, že by to stejně bylo málo. Každý má totiž jiné představy a priority. Z vlastní zkušenosti musím přiznat, že jako začátečník jsem kladl důraz na věci, které se v praxi ukázaly jako méně důležité. Na závěr tedy ještě jednou zopakuju, že základním předpokladem pro volbu BC běžek a XCD obzvlášť je pozitivní přistup k telemarku, tedy sjíždění kopce s volnou patou. Nemá smysl si pořídit běžky a pak řešit jak si kvůli sjezdu přichytit patu k lyži. To je v měkkých botách, které se používají na běžkách a lehčích XCD vyloženě nebezpečné a zavání to utržením kotníku. Nic vám také nebrání na XCD lyže přidělat skialpové vázání, ale nějak jsem nezaznamenal, že by se to běžně dělalo. Skialp je prostě dělaný především na výstup k vrcholu a sjezd, proto je důležité s tím počítat a volit odpovídající profil trasy.

Tímto pro tentokrát končím. Brzy bude následovat každoroční přehled BC vybavení, takže stay tuned.

Honza

5 komentářů:

  1. Dovolím si s Honzou trošku nesouhlasit v odstavci XCD vs. skialp. Pro lidi, kteří nechtějí striktně nahoru a pak co nejdelším sjezdem dolů, či pro ty, kterým stáří a tělesná kondice už nadále nedovolí jezdit telemark na XCD, je tu úplně v pohodě další varianta. XCD lyže s protismykem, skilap vázání zaměřené více na touring než sjezd a odlehčené skialp boty. Nebojím se považovat kombinaci Madshus Epoch/Annum, Dynafit TLT Speed Turn a La Sportiva Starlet za optimálního společníka pro "AT XCD" v českých horách a všude tam, kde jde o zvlněný horský terén. Dlouhé rovinaté pasáže, ať už nástupy či hřebeny půjdou díky protismyku bez pásů, tudíž rychlejší pohyb a menší únava/opruz než na pásech. Já osobně až zestárnu ;-) do toho půjdu a v mezidobí takto jezdí moje děti, které nechtějí telemarkovat. Mnoho výrobců lyží to pochopilo a osazují svoje touringové modely lyží protismykem (Voile, G3, Rossignol, ale i Sporten v podobě lyží Expedition). Doufejme, že tato "móda" ze zámoří přejde ve větším měřítku do Evropy...

    OdpovědětVymazat
  2. Romane, na starý kolena z tebe bude takový telemarker, že tě návrat k AT ani nenapadne :)
    Nicméně, myslím, že konfigurace XCD lyže + AT vázání a boty, je trochu specifická a člověk do ní musí asi dozrát.
    V kontextu tohoto článku jsem se právě snažil skialp a XCD (ačkoli mají hodně společného) co nejvíce oddělit a popsat rozdíly. Pořád si myslím, že skialp je prostě víc zaměřenej na stoupání a sjezd než XCD.
    Až budu starej, a sil nebude tolik, tak spíš budu hledat pozvolnější terén. I telemarkem se dá jezdit lážo plážo.

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle dilema jsem řešil právě tuto sezonu, nakonec zvítězilo skialp s freeride lyžema, které umožňují sjezdy i na tvrdých sjezdovkách (mají větší torzní tuhost) Cílem jsou výstupy na hřebeny, přechody a sjezdy na konci dne do údolí. XCD si šetřím na turistiku ve volném terénu s občasnými sjezdy v hlubším sněhu , např. loni na vysočině po kopcích v okolí nového města a fryšavy.

    OdpovědětVymazat
  4. Viděl jsem Rossignol BC125 (ktere sam vlastnim) osazene telemarkovym vazanom Rottefella NTN. Je to uz ted mozne kombinovat. Dokonce ted uz je mozne pouzit na lehci lyze s protismykem nejlehci variantu telemarkoveho NTN vazani Meidijo verzi 2. Bota do tohoto vazani se da pouzit i na techove vazani dynafit. Tech kombinaci je ted uz plno. Skoda, ze to nejde nejak odzkouset, co komu vyhovuje, protoze ta vybava je uz dost draha a zkouset to jenom tak je docela financni problem. Ja osobne bych chtel zkusit to nove telemarkove techove vazani, jak se s tim slape a telemarkuje, je to docela velka uspora hmotnosti ve srovnani s dosavadnimi vazanimi, ktere bylo na trhu. Jenom cekam, az to trochu slevni, protoze musim menit i vazani i boty...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jaké máš zkušenosti s BC125? Zvažuji pořízení S-Bound 125 a NTN Freedom.

      Vymazat