pondělí 11. ledna 2010

První víkend na sněhu

Na skluznici máme první šrámy a my jsem bohatší o první zkušenosti s backcountry.

Konečně pořádně nasněžilo a naše nové backcountry běžky měly poprvé možnost zakousnout se do sněhu. Cílem víkendu bylo zaměřit se především na trénink telemarkového oblouku, což se nám podařilo akorát první den, když jsem běžky vytáhli na pole poblíž Sedlčan, kde jsme si v mírném svahu nakonec ujezdili a ušlapali solidní minisjezdovčičku (trochu na nás dýchla nostalgie dětských let :).  Druhý den, jsem měli v plánu vyrazit do "vyšších" poloh nedaleko známého lyžařského areálu Moninec. Narazili jsme tam na strmější a delší svahy a znatelně víc sněhu. Velké množství čerstvého prašanu se nakonec ukázalo jako nevýhoda, protože to v hlubokém sněhu z kopce příliš nejelo a tak se naše hledání vhodného svahu změnilo spíš v regulérní backcountry výšlap.

Jak nám (ne)šel telemark na běžkách se můžete podívat v následujícím videu:

Na závěr připojuji pár postřehů rad a pocitů:

Lyže s profilem 68-60-65 mm se do čerstvého nadýchaného prašanu boří. Asi nejlépe by jim vyhovoval pevný sněhový podklad s cca 5-ti centimetrovou vrstvou prašanu.

Do prudkého svahu lisovaný protismyk sem tam podklouzne i v prašanu.

Návleky přes boty jsou absolutní nutností.

Jistota při chůzi a hlavně ve sjezdu je díky šířce lyží a pevným botám oproti klasickým běžkám neporovnatelně větší.

Strojově upravená stopa je pro běžky široké 68 mm úzká.

Bacha na velké oči při plánování výletů. Pokud si razíte vlastní stopu neujedete takovou vzdálenost jako na normálních běžkách ve stopě. Např. já jsem zvklý na combi běžkách v upravené stopě urazit něco kolem 30-ti kilometrů za den. V backcountry jsme během našeho výletu ujeli cca 11 km a měl jsem celkem dost. Stopu v prašanu jsem razil asi dve třetiny cesty.

Při návratu je prošlápnutá stopa požehnání :)

HoA

4 komentáře:

  1. Hezké, až na to že telemark je o trochu jiných lyžích :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To je pravda, ale jde to i na backcountry běžkách a kupodivu je to docela příjemné.

    OdpovědětVymazat
  3. Petr: jistě, jako moderní odnož alpského lyžování, je telemark o komplet jiném vybavení (snad kromě hůlek), ale podstata je v tom, že telemark byl první způsob sjíždění svahů vůbec a lze jej praktikovat na téměř jakýchkoli lyžích s volnou patou. Navíc je to daleko stylovější než široký pluh a mávající ruce. Držím palce - také s tím začínám, shodou okolností též na BC běžkách. ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za ty palce - držíme též. O stylu bych zatím ještě moc nemluvil, zvlášť ne v komentáři u článku kde předvádíme hoooodně neumělý pokusy ;-)

    OdpovědětVymazat