pondělí 8. února 2010

Jaké hůlky vzít na backcountry běžky?

Vyzkoušel jsem skialpové teleskopické hůlky. Jaké jsou v porovnání s normálními běžkařskými holemi?

Klára si odskočila na brněnskou premiéru filmu Iranman hrát si na celebritu a já na víkend slaměně ovdověl. Celkem se to hodilo, protože díky nachlazení, co mě celý týden trápilo, jsem ani žádnou výpravu do hor neplánoval. V neděli jsem tedy vyrazil alespoň na chvíli na kopec pilovat telemarkový oblouk a hlavně vyzkoušet skialpové teleskopy.

Ani nevím jak mě to napadlo - vzít si skialpové hůlky na běžky. Asi jsem to někde četl. Každopádně doma mi v komoře leží trojdílné trekové Black Diamond  Trailback, co se dají výměnou kotoučků snadno předělat na skialpové hůlky. A vzhledem k tomu, že se jdu jenom klouzat z kopce, je ideální příležitost je vyzkoušet.

Na poli si připínám lyže a vytahuju hůlky na značku 140 cm, což je poslední dílek před značkou stop. Když stojím na lyžích a hůlka je zapíchnutá po kotouček ve sněhu, mám loket a rameno v pravém úhlu (měřím 186 cm). Vyrážím po poli směr Hluchá. S krátkými holemi si na běžkách připadám poněkud nepatřičně - tak trochu jako pitomec. Odrazit se s tím pořádně nedá a hůlky vás tak nutí jenom šoupat nohama a směšně mávat rukama v úrovni pasu jako nějaký maňásek. Navíc mi v ruce vadí moc robustní rukojeť. Situace se poněkud zlepší když jdu do prudšího kopce. Tady jsou kratší hůlky hodně pohodlné. Při sjezdech jsou krátké hůlky jednoznačně lepší - tolik se nepletou a když se o ně chcete opřít nemusíte zvedat ruku až nad hlavu. Ale bacha nesmíte se o ně opírat zase tak moc, protože vysokou tuhostí zrovna nevynikají (alespoň tedy moje Trailbacky). Párkrát se mi stalo, že při ztrátě rovnováhy a následném napadení na hůlku plnou vahou se prohnula tak, že jsem myslel, že už to nerozchodí.

Skialpové hůlky si tedy podle mě s backcountry běžkami moc nerozumí. Možná bych o nich uvažoval v případě, kdy bych věděl, že budu jenom šlapat do kopce a pak hned zase sjíždět dolů. Rozhodně mi spíš vyhovuje klasická běžkařská hůlka, která by snad mohla být pro backcountry vylepšena prodlouženým gripem, aby šla dobře chytit níž při stoupání do kopce.

V telemarku se mi tentokrát docela dařilo. Mám pocit, že jsem se posunul o pěkný kousek dopředu. Sjíždění kopce jsem si opravdu užíval. O tom co a jak jsem se nového naučil  chystám co nevidět krátký článek. Takže jestli vás to zajímá - stay tuned.

HoA

 

7 komentářů:

  1. Tak ake teda palice pouzivas alebo odporucas? U nas maju Fischer Variolight tak zvazjuem, ale viac sa mi pozdavaju Fischer Mountain, ktore nie su teleskopicke.

    OdpovědětVymazat
  2. Používám klasický běžkový hůlky. Dá se s nimi v pohodě jezdit, vadí mi jen, že mají malý košíčky a v hlubočáku se zapichují moc hluboko, a taky že v telemark. oblouku musím hodně vysoko zvedat ruce. Pomalu začínám pokukovat po speciálních BC hůlkách, co se dají vytáhnout na výšku 160 cm.

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, ja ked nenajdem tie Fischer mountain tak asi zoberiem tie Variolighty, lebo klasicke s vacsim kosikom sa mi zatial nepodarilo nikde najst. V podstate teleskopy by mohli mat vyhodu, ze by sa dali upravit pri zjazdoch na kratsie. Co sa tyka toho "hlubocaku" to sa obavam, ze sa ho u nas uz nedockam, vyzera to dost beznadejne, vsade okolo skoro trava och och :)

    OdpovědětVymazat
  4. používám nyní dlouhé hliníkové běžkové hůlky s širokým kolečkem (původní košík sundán a nahrazen) Pri čtení mě napadlo vytvořit na nich další úchop vhodný při sjezdu, letos to vyzkouším a dám zprávu

    OdpovědětVymazat
  5. Měl jsem podobný nápad, ale pak jsem dostal strach, že bych si vypíchnul oko :) . Nicméně myslím, že na stoupání se prodloužený grip určitě šikne.

    OdpovědětVymazat
  6. omotám to jen páskou na řidítka asnad to půjde. U sjezdu je taky možnost vzít obě hůlky naráz jak se to dělávalo dříve Také uvažuji navštívit nějaký kurz např. tento http://www.kudrna.cz/zajezd/telemark-workshop.html

    OdpovědětVymazat
  7. V nějakém dokumentu o dobývání severního pólu na běžkách, jsem viděl, že měli prodloužený grip i poutka. Ruce jim v poutkách jen tak volně visely za zápěstí, zřejmě pak nemuseli tolik svírat grip, což je na dlouhou tůru asi pohodlnější.

    OdpovědětVymazat